StoryEditorOCM

Brački turizam oborio rekord, samo Milna u minusu

Piše PSD.
12. siječnja 2016. - 17:53
Brač je lanjske godine nadmašio 1.500.000 turističkih noćenja, a toliko noćenja još nije ostvareno u povijesti bračkoga turizma, pa 2015. godina nosi predznak – rekordne. U bračkim ljetovalištima ostvareno je, naime, 1.523.090 noćenja, što je za 6,5 posto više nego prethodne godine.

Drukčije iskazano, saldo zbrojenih noćenja bio je izdašniji za 93 tisuće. Zanimljivo je spomenuti da su sve turističke zajednice, osim Milne, uknjižile porast noćenja. Štoviše, za Bol i Supetar, dva najpoznatija bračka ljetovališta, lanjsko ljeto bilo je, mjerno brojem noćenja, također rekordno.

"Furešti" gosti realizirali su gotovo 93 posto svih bračkih noćenja. Vrh među ljetovalištima na najvećem dalmatinskom otoku, s 592 tisuće realiziranih noćenja i rastom od 12 posto, čvrsto drži Bol. To prestižno hrvatsko ljetovalište sa svojom plažom Zlatni rat i lanjske se godine popelo na hrvatski turistički Olimp, jer je u organizaciji Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, u jakoj konkurenciji, proglašeno turističkim prvakom u kategoriji Destinacija godine – autentična primorska destinacija "Malo misto".

Drugo mjesto pripada Supetru, u kojemu je izbrojeno 526.400 noćenja, što čini rast od četiri posto. Bol i Supetar zajednički su realizirali više od 70 posto svih noćenja.

Zatim slijede Postira sa 125 tisuća noćenja i izdašnim rastom od devet posto, dok se na četvrto mjesto, sa 104.000 noćenja, popeo Sutivan, koji je, što je pravi kuriozitet, bez hotela pa su sva noćenja ostvarena u privatnom smještaju.
Sve bolje rezultate mjerene brojem noćenja imaju općine Selca i Pučišća.

Brački hotelijeri i turistički djelatnici zadovoljni su učincima lanjske turističke sezone jer je gostiju bilo više i u hotelima i u privatnom smještaju i u kampovima. Sve to svjedoči kako je bračka turistička ponuda iz godine u godinu sve bogatija i izdašnija. Svako mjesto tijekom sezone priredi i bogat kulturno-zabavni program. Uz tradicionalne goste iz Njemačke, Austrije i Slovenije, sve je više turista iz Engleske, Francuske i skandinavskih zemalja.

I. RADIĆ
Foto: Arhiv EPH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:47