StoryEditorOCM
DalmacijaZARADA OPOJNOG MIRISA

Svetonedijanin Dragomil Kolumbić: Uhvatite se motike, na škoju se i od nje može lipo živit

Piše PSD.
4. siječnja 2016. - 18:30
Svi nevjerni Tome napokon su se uvjerili koliko su zapravo falili kad su tvrdili da se plantažna sadnja smilja neće isplatiti na našim škojima, jer je pionir takvog uzgoja, Svetonedijanin Dragomil Kolumbić (67) na lokaciji Mala Poljica, podno najvećeg hvarskog vrha Sv. Nikole (626 m), već imao prvu žetvu i zaradio čak 20 tisuća kuna.

Štoviše, nije mu u ovoj fazi uzgoja bilo potrebno ulagati nikakav trud jer su to, kako kaže, stručno obavili sami zaposlenici braniteljske zadruge "Kosir" iz Dugopolja, koja je smilje i otkupila.

- Istini za volju, ja sam na oko dva hektara zemlje, sukladno našoj otočnoj tradiciji, bio planirao sadnju lavande, no poslušao sam Tonku Ninčević, mag. ing. agroekologije iz splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, te se opredijelio za smilje. Pripremili smo zemljište i za Uskrs zasadili 27 tisuća sadnica, a sada već požnjeli oko dvije tone smilja.

Merlot, plavac, ovce...

Naravno, uspjeh nije izostao jer na Fortskom vorhu imamo osunčano, uglavnom pjeskovito i ocjedito tlo, dakle baš onakvo kakvo ovoj kulturi odgovara, a uz to smo koristili vrhunski sadni materijal i slušali savjete stručnjaka. Naposljetku, neka znaju svi da nismo iskoristili ni kune poticaja, kako nam neki zlobnici predbacuju, sve je ovo rezultat velikog truda mene i mog sina Stipe - kaže Dragomil.

Uvjeren je da će stabljike biti u dobroj kondiciji barem još jedno desetljeće, plantažu planira proširiti do 50 tisuća strukova, a zašto i ne bi kad se ovo bilje sve više koristi u farmaceutskoj, kozmetičkoj, pa i prehrambenoj industriji. Zato se spomenuta zadruga već i predbilježila za sljedeću žetvu na njegovu imanju, po sasvim solidnoj cijeni, a ona će se odvijati negdje u srpnju.

No, ovaj marljivi težak ne staje samo na tome, njegova obitelj obrađuje još 15.500 trsova merlota i plavca malog, imaju stado ovaca i šest konja, što koriste na svome dobro uhodanom OPG-u "Kolumbić", gdje baš tijekom cijele godine ugošćavaju turiste i izletnike.

Turisti i u siječnju

- Zgrožen sam nekim izjavama da se ne može ostati i opstati na otoku. Moja obitelj je suprotan primjer, dosta je vidjeti sve one zapuštene greblje po jelšanskoj Polandi, Starogradskom polju i drugdje, pa će svakome biti jasnije puno toga. Dakle, ja svima predlažem da se uhvate posla, da prihvaćaju nove ideje, te uvažavaju one s potrebnim znanjima za određenu djelatnost i sve će biti dobro. Eto, k meni turisti stižu i u ovo doba, neka smo već zakoračili u siječanj, a kada im ponudimo domaću janjetinu, odlična vina i ovako prelijepu prirodu, onda se može i zaraditi - tvrdi Dragomil, koji je u biznis najprije krenuo dovoženjem kamena s Brača na Hvar, a sada svoju ljubav prema zemlji prenosi na mlađe, osobito unuka Dragutina Tina (13) koji to zaista objeručke prihvaća. Ništa čudno, jer ionako potječe iz poznate vinarske obitelji Plančić.

Mirko Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:33