StoryEditorOCM
DalmacijaNE PRAVITE NAS LUDIMA

Privatni iznajmljivači: Kaznili bi nas 10.000 kn, a certifikat nam ne daju!

Piše PSD.
4. siječnja 2016. - 12:30
Ministarstvo turizma odlučilo je ne miješati se u svoj posao! To je jedini zaključak koji se može izvući iz višemjesečne šutnje koja jedina stiže iz te državne institucije od koje 68 tisuća ljudi koji se bave obiteljskim turizmom u domaćinstvu čeka tumačenje propisa o energetskom certificiranju.

Ni samo nekoliko dana prije stupanja na snagu zakona kojim je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja "uredovalo" u turističkoj djelatnosti na način da je jednostranim pravilnikom donesenim tjedan dana prije izbora, propisalo obvezu svim turističkim iznajmljivačima u zemlji da od prvog dana 2016. moraju imati energetski certifikat, iz Ministarstva turizma o tome – ni riječi.

Uzaludni su svi upiti, mailovi, dopisi, pozivi... U Ministarstvu turizma u kojemu vrlo rado govore o zaradi i doprinosu obiteljskih iznajmljivača u uspjehu sezone, jednostavno su odlučili da ih se problemi tih istih iznajmljivača kada su u pitanju energetski certifikati, ne tiču.

I potpuna konfuzija oko certificiranja se nastavlja, među ostalim, i zato što resorno Ministarstvo koje regulira turističku djelatnost u zemlji ne želi kazati što misli o tuđem uređivanju svojeg dvorišta. Jer, Ministarstvo graditeljstva može donijeti odluke kakve želi u interesu svojeg resora, ali "turistički" profesionalci u Ministarstvu turizma moraju jasno kazati svojim članicama i strukovnim udruženjima što im je činiti u vezi s time. A oni to, vjerovali ili ne, ne žele.

Podsjetimo, Ministarstvo graditeljstva odlučilo je i zakonski reguliralo da svaki stan, kuća ili apartman koji se iznajmljuju, moraju od siječnja 2016. godine imati energetski certifikat, u skladu s preuzetim obvezama prema EU-u. Problem je, međutim, nastao zbog toga što su u zakonu koristili pojam "iznajmljivanje" koji u pravnoj terminologiji znači najam nekretnina, leasing i podstanarstvo, ali ne i ugostiteljsku djelatnost kojom se bave turistički iznajmljivači.

Zbog toga su iz Zajednice obiteljskog turizma pri HGK oštro reagirali i njihovi pravni stručnjaci mjesecima tvrde kako se tako napisana zakonska obveza ne može odnositi na turističke iznajmljivače jer se oni bave ugostiteljskom djelatnošću koja se u tom zakonu ne spominje.

Iako su iz Ministarstva graditeljstva mjesecima javno poručivali da su u Zajednici obiteljskog turizma pri HGK u krivu, Ministarstvo graditeljstva je ipak priznalo grešku time što je tjedan dana prije izbora, u nemogućnosti mijenjanja zakona kroz saborsku proceduru, donijelo Pravilnik o energetskom certificiranju i energetskom pregledu zgrada. U njemu su ispravili raniji propust i naveli "da se obveza provođenja energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata odnosi i na iznajmljivanje stanova, apartmana i kuća za odmor u kojima se pruža ugostiteljska usluga smještaja". I pri takvom stavu ostaju i u najnovijem odgovoru na naš upit.

No, takav "popravni rad", kažu u Zajednici obiteljskog turizma, nije pravno utemeljen.

- Odredbe Zakona o gradnji nisu se promijenile i ne mogu se mijenjati do konstituiranja Sabora RH i Vlade. Sporne odredbe Pravilnika donesene su protuzakonito jer nemaju uporište u osnovnim zakonskim odredbama i nisu donesene uz suglasnost ministra turizma. U tijeku je prikupljanje dokaza za pokretanje prijave DORH-u zbog zlouporabe položaja i ovlasti konkretnih osoba u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja s ciljem stjecanja nezakonite dobiti osoba ovlaštenih za certificiranje od strane tog Ministarstva – kaže Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri HGK.

Niti jedna strana, dakle, ni za centimetar ne odstupa od svojih stajališta, a najveću cijenu (zasad u količini potrošenih živaca i nervoze) plaćaju zbunjeni iznajmljivači. Njima, logično, nije jasno koga trebaju slušati i kome vjerovati u ovom slučaju, gdje im se prijeti kaznama i do 10 tisuća kuna ako nemaju certifikat, a resorno Ministarstvo turizma šuti.

Posebna je priča nadzor i kontrola posjedovanja certifikata koju bi trebala provoditi inspekcija nadležna za trgovinu pri Ministarstvu gospodarstva, odnosno Energetska inspekcija. No, kako kažu upućeni, ona kontrolira samo stanove koji imaju status poslovnog prostora, što apartmani, kuće za odmor i stanovi za turiste nisu, pa ostaje vidjeti kako će se ta situacija razriješiti.

U svakom slučaju, što god tko iz drugih resora odlučio, u konačnici je loptica na Ministarstvu turizma koje se mora očitovati o reguliranju obveze vlasnika gotovo pola milijuna postelja koje godišnje sudjeluju s 1,3 milijarde eura u ukupnom turističkom prihodu zemlje (od najavljenih 8 milijardi eura). Bez njihovih stanova, apartmana i kuća za odmor, slika uspješnosti turističke Hrvatske iskazana fizičkim prometom bila bi slabija za 40 milijuna noćenja kojima se čelnici tako rado hvale, pa im sve to mora biti dodatna obveza da iznajmljivačima jasno kažu što im je činiti, umjesto zabijanja glave u pijesak i čekanja da netko drugi napravi reda u njihovu dvorištu.

Ružica Mikačić
snimio Duje Klarić / EPH

Morate ga imati, ali malo pričekajte

Mi iznajmljivačima kažemo da je trenutačna situacija takva da po zakonu certifikat moraju imati, ali svima savjetujemo da pričekaju i naprave ga mjesec dana prije nego im dođu gosti. A kako pravna bitka oko toga tek predstoji s novom Vladom, ostaje vidjeti kako će sve završiti.

Praksa u Hrvatskoj je takva da su u cijenu apartmana i kuća za odmor uračunati svi troškovi vode, struje, grijanja, hlađenja… Sve te troškove plaća iznajmljivač. Gost ne plaća te troškove te mu je svejedno kakva je energetska učinkovitost objekta u kojem boravi. Mi smo izračunali da 68 tisuća malih iznajmljivača u Hrvatskoj plati po 600 kuna svaki certifikat, na tome će se zaraditi 40,8 milijuna kuna. Očito je obveza posjedovanja energetskog certifikata još jedan namet malim iznajmljivačima i nitko ne može dati objašnjenje opravdanosti toga – kaže Anamarija Cicarelli iz Savjetovališta za obiteljski smještaj u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:02