StoryEditorOCM
Dalmacijavadi kapute

Ciklona Oto donosi pad temperature i snijeg u gorju

Piše PSD.
16. studenog 2015. - 11:05
Još par dana sunčanog studenog, a zatim će ovaj jesenski mjesec pokazati pravo lice, donijeti kišu na Jadranu i snijeg u gorju pa će mnogi iz kratkih rukava uskočiti u džempere i kapute.

Ovakav sivi meteorološki scenarij donijet će ciklona Oto uoči vikenda, najavljuje Rade Popadić iz 'Crometea'. Znači li to da će nam vrijeme itekako naplatiti ovu rekordnu toplinu u studenome i donijeti veliko zahlađenje i snijeg pitamo Radu Popadića iz 'Crometea'.

- Prema sadašnjim prognostičkim materijalam, neće biti drastičnog zahlađenja, makar ne u Dalmaciji, no u gorju je moguć snijeg s tim da bi pahulja moglo biti i u zaleđu sjevernog Jadrana. Za detaljnjiju prognozu treba pričekati još koji dan,no sada je sigurno kako će promjena vremena uslijediti od petka, najprije na sjevernom Jadranu gdje će dan započeti znatnim do oblačnim, vremenom uz povremenu kišu - kaže Popadić.

Subota će zatim donijeti još jači utjecaj ciklone, oblačnije će biti na sjevernom Jadranu, gdje će padati kiša, a lokalno su mogući obilniji pljuskovi s grmljavinom, no temperaturu ostaju iznad 15 stupnjeva Celzijusovih.

Što će se događati u Dalmaciji?

- Izmjenjivat će se sunce i oblaci, povremeno će biti kiše, više na sjevernom dijelu Jadrana, a puhat će umjereno, na moru ponegdje i jako jugo, kasno navečer okretat će na umjeren do jak lebić - kaže Popadić, što znači da na oprezu moraju biti svi uz more i na moru gdje prijeti ciklonalna plima.

Ciklona, uz više kiše trebala bi označiti i nedjelju, a u Dalmaciji će mjestimice pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru, a tada bi se u zaleđu sjevernog Jadrana sniježna granica mogla spustiti ispod 1000 metara nadmorske visine. Lebić će biti jak, no tijekom dana okrenut će na umjerenu do jaku buru, podno Velebitu u drugom dijelu dana i na olujnu s orkanskim udarima.

Iz sata u sat sve hladnije, a takav bi trebao biti i početak tjedna, a ostaje za vidjeti hoće li se ove godine obistiniti stara pučka poslovica Sveta Kata snijeg na vrata.

Dok čekamo prvu ciklonu u studenom, uživajmo u toplini i suncu jer će anticiklona do petka donijeti sunce i toplo vrijeme s temperaturama iznad 20 stupnjeva.

OJDANA KOHAREVIĆ,
FOTO: Ilustracija/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:11