StoryEditorOCM
DalmacijaUSVOJEN KRNJI PRORAČUN

Vrgorački HDZ: Nećemo radnike izbacivati na ulicu

Piše PSD.
13. studenog 2015. - 18:39
Nakon više od pet sati dogovaranja jednoglasno je jučer odlukom svih petnaest vijećnika Gradskog vijeća Vrgorca usvojen proračun za 2015. godinu, odnosno za posljednja dva mjeseca u iznosu od 2,5 milijuna kuna koji su još ostali na raspolaganju, jer je glavnina novca potrošena do formiranja nove vlasti.

Tako stanovnici Vrgorca mogu još malo predahnuti bez nove političke krize, odnosno do prijedloga proračuna za 2016. godinu. Aktualna većina, koju čine NLM-SDP-HNS, oštro je napala gradonačelnika Rudolfa Grljušića (HDZ), koji je predložio proračun, tvrdeći da je čekao zadnji dan zakonskog roka, te kako su oni samo usvojili papir, jer je novac davno potrošen.

U kritikama proračuna prednjačili su dr. Ljubomir Erceg i Ante Pranić iz Nezavisne liste mladih, te Rade Bobanac iz SDP-a.

- Gradonačelniče, proračun vas ne razlikuje od vašeg prethodnika, niste dobili izbore da bi radili po starom. Od vas se očekuje puno više, reforme. Ovaj proračun služi samo za isplaćivanje plaća, odnosno održavanje hladnog pogona. Mi tu ne vidimo ništa razvojno. Čekali ste zadnji dan zakonskog roka kako biste nam ovo predložili. Ponudili smo vam ruku suradnje, no niste nas kontaktirali prilikom sastavljanja proračuna - istaknuo je dr. Erceg u ime Kluba vijećnika NLM-a.

Nađimo bolji model

Bobanac je dodao kako je proračun netransparentan.

- Ovaj prijedlog proračuna gori je od onog vašeg prethodnika. Pojedine stavke potpuno su nejasno obrazložene. Pokrenite pregovore s radničkim vijećima za smanjivanje plaća zaposlenicima, jer ova situacija ne vodi nigdje. Nešto morate početi raditi po tom pitanju - rekao je Bobanac.

Proračun su branili dr. Nada Primorac-Jelavić ispred Kluba vijećnika HDZ-a i gradonačelnik Grljušić.

- Svi znamo u kakvoj je teškoj financijskoj situaciji gradska blagajna, kakve smo dugove naslijedili i da to pomalo rješavamo. Ja nisam za to da ljude iz gradskih tvrtki šaljemo kući, jer danas je čovjeku najteže kad ga ostavite bez posla. Treba pronaći neki drugi model - objasnila je dr. Jelavić.

Gradonačelnik Grljušić je rekao kako je već dva puta smanjivana plaća zaposlenicima gradske uprave.

- Za vrijeme bivšega gradonačelnika Borisa Matkovića, prvi put pet posto, drugi put deset posto. Odrekli su se božićnice i regresa, plaće u gradskoj upravi nisu uopće velike kako se priča po ulici. Zanimljivo, da nitko od vas nije spomenuo da se smanje plaće u Dječjem vrtiću “Pčelica”, kako bi oni podnijeli teret krize. Ovaj proračun je velikim djelom potrošen do kolovoza kad sam ja došao na ovo mjesto. Sreća je da imamo veliku podršku u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja nam pomaže u realizaciji brojnih projekata - naglasio je Grljušić.

Vijećnici NLM-a odlučili su mijenjati proračun amandmanima. Predložili su četrnaest amandmana koji se uglavnom odnose na sitne zahvate po mjesnim odborima, “teške” 373.000 kuna.

Gradonačelnik Grljušić zaključio je nakon konzultacija s pročelnicima kako većina amandmana nema zakonsku osnovu te da bi zbog toga mogle nastupiti sudske tužbe, posebice zbog amandmana koji se odnosi na ukidanje putnih troškova zaposlenicima gradske uprave.

Postavio je pitanje tko bi te eventualne sudske sporove platio, nakon čega je odbio 13 od 14 amandmana. Oni su ipak usvojeni zahvaljujući rukama vijećnika NLM-SDP-HNS, osim sanacije igrališta u Podprologu i Božićnog grada koji su jednoglasno podržani.

Mate Primorac
Foto: Arhiv CROPIX


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:54