StoryEditorOCM
Dalmacijadan grada

Trogirski gradonačelnik Ante Stipčić: Postali smo veliko gradilište

Piše PSD.
13. studenog 2015. - 18:03
U proteklih petnaestak godina Trogir je trenutačno najveće gradilište. Za Trogir i otok Čiovo u izgradnji je povijesni infrastrukturni objekt novi most otok Čiovo - kopno čija će prva faza biti gotova do početka listopada iduće godine. Nedavno je postavljen kamen temeljac za izgradnju trajektnog pristaništa na Solinama za otoke Drvenik Veliki i Mali koji je također povijesni projekt koji će konačno omogućiti bolju vezu i napredak ta dva naša otoka. Privodi se kraju uređenje odlagališta na Vučjem brdu, prekjučer je otvoren novi Vatrogasni dom, jedan trgovački centar na ulazu u grad je otvoren, a drugi je u izgradnji. Kružni tok na Pantanu također je završen...

Projekti su to s kojima se u petak na svečanoj sjednici Gradskog vijeća upriličenoj povodom proslave Dana grada i sutrašnjeg blagdana sv. Ivana, trogirskog zaštitnika, pohvalio gradonačelnik Ante Stipčić (HDZ).

Najavio je i neke nove, primjerice izgradnju dječjeg vrtića u Planom, te izgradnju nove crkve na nasipu Brigi. No, nije skrio financijske poteškoće s kojima se suočava vladajuća koalicija HDZ-HDS.

Podsjetio je kako su zatekli 38 milijuna kuna proračunskog manjka kojega su, rekao je, uspjeli smanjiti na 21 milijun.

Spomenuo je i probleme s blokadama gradskog računa, onu od pet milijuna kuna prošlo ljeto za neplaćene doprinose na plaće djelatnicima vrtića, što je bilo naslijeđe prošle SDP-ove vlasti, i onu nedavnu od 4,7 milijuna kuna koja je bila rezultat petnaestogodišnjeg sudskog spora.

- Trogir je grad koji ima atribute pozitivnog gospodarskog razvoja posebice turizma u kojemu je ove sezone ostvareno povećanje od 20 posto u noćenjima i dolascima, istaknuo je Stipčić.

Na sjednici su uručene osobne i skupne nagrade.

Nagradu za životno djelo dobio je Ivo Tironi, s novčanim prilogom od osam tisuća kuna. Osobne nagrade dobili su: Ivan Pažanin, Katica Maravić, don Dražen Balić, Antonia Buličić, Duško Hrnjak i Josip Pensa s novčanim prilogom od tri tisuće kuna.

Skupne nagrade uručene su jedriličarskom klubu 'Trogir', Policijskoj postaji u Trogiru i Udruzi sv. Jakova, koji su, također, dobili po tri tisuće kuna.

Odlukom gradonačelnika Stipčića Medalju Grada posthumno je dobio Valentin Buble kojega su njegovi sugrađani zvali 'živom enciklopedijom', svojevrsnim kroničarom grada, a koji je u vrijeme karnevala godinama bio 'gradonačelnik'. Nagradu je uz gromoglasni pljesak, prožet dubokim emocijama nazočnih, u vijećnici primio njegov otac Joško Buble.

U ime nagrađenih zahvalio se Ivo Tironi rekavši kako je lijepo primiti takvo priznanje, a još ljepše znati da netko prati njihov rad, posebno kada su u pitanju ljudi iz njihovog grada.

Na svečanoj sjednici gradonačelnik Stipčić i rektor Splitskog sveučilišta prof. dr. sc. Šimun Anđelinović potpisali su Ugovor o suradnji i realizaciji programa post akademskog zapošljavanja i stjecanja upravljačkih sposobnosti studenata Sveučilišta u Splitu, kojemu je cilj, kako je istaknuo Anđelinović, studentima koji su završili fakultete omogućiti da krenu u poduzetničke vode i time spriječiti egzodus mladih.

Sjednici su osim predstavnika javnih ustanova, kulturnih i sportskih udruga te crkve, nazočili dožupan Luka Brčić, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, te predstavnici prijateljskih gradova iz Njemačke, Mađarske, Kotora, Šibenika, Vukovara i Sinja.

U subotu velika fešta

U subotu Trogirani slave blagdan svoga patrona. Tradicionalnu procesiju uokolo stare gradske jezgre te misno slavlje u trogirskoj prvostolnici u 10.30 sati predvodit će sisački biskup Vlado Košić.

Gordana Dragan
Foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:13