StoryEditorOCM
DalmacijaOPERACIJA WELLINGTON

Višani grade reciklažno dvorište i prekrcajnu stanicu za cijeli otok

Piše PSD.
12. studenog 2015. - 23:55
Ulaskom Hrvatske u sastav Europske unije, prihvatili smo i zakon po kojemu smeće više ne smije ostati na otocima, nego ga sortirano i razvrstano treba prebacivati na kopno, u centar za zbrinjavanje otpada.

Premda se centar za zbrinjavanje otpada, koji se već odavno planira graditi u Lećevici – a krajni rok je 2018. godina ili plaćanje penala – još ne nazire, brojne otočne jedinice lokalne samouprave itekako se brinu da riješe svoj problem. Svi trebaju imati reciklažno dvorište i prekrcajne stanice kako bi “sređeno” smeće mogli prebaciti na kopno.

Što se u tom smjeru radi na otoku Visu, upitali smo gradonačelnika Visa Ivu Radicu. Za cijeli otok, i grad Komižu i za Vis, smeće će se grupirati na jednoj lokaciji. Riječ je o sadašnjem deponiju grada Visa, smještenom iznad Kuta, podno Wellingtona, stare engleske utvrde iz 19. stoljeća.

– Trebamo obaviti sanaciju deponija Wellington, a sada se gradi pristupni put, s energetskim kabelom i vodom te ostalim infrastrukturnim detaljima, kako bismo sutra imali na mjestu aktualnog deponija reciklažno dvorište i prekrcajnu stanicu – kaže nam Radica.

– Na ovome mjestu, nakon sanacije deponija, izgradit ćemo sortirnicu smeća, kompostanu, prekrcajnu stanicu, kao i prostor za komunalno poduzeće “Gradinu”. Riječ je o investiciji od 20 milijuna kuna. Novac je osiguran, 90 posto daje Fond za zaštitu okoliša, a 10 posto Grad Vis, a riječ je o sredstvima iz EU fondova. No, žalosno je što čekamo ima već godinu i pol dana usklađivanje zemljišnika i katastra, kako bismo dobili potvrdu za glavni projekt za sanaciju starog odlagališta. Dokumentacija je spremna, novac osiguran, a mi čekamo – usklađivanje – direktan je poteštat Radica, koji se nada kako će ipak to biti gotovo do kraja godine.

Onda bi sama gradnja mogla biti okončana za godinu i pol dana.

– Što se, pak, pristupnog puta tiče, on se radi u dužini 900 metara, a nakon postavljanja kabela i vode, asfaltirat će se, osvijetliti i sve u vrijednosti 1.200.000 kuna, koje su osigurali Fond za zaštitu okoliša, Regionalni centar za zbrinjavanje otpada Splitsko-dalmatinske županije i Grad Vis. Tada ćemo riješiti problem otpada s otoka, ipak smo mi ekološki osviješteni otočani – nasmijao se za kraj gradonačelnik Ivo Radica.

SANDRA BARČOT
FOTO: BOŽIDAR VUKIČEVIĆ / CROPIX


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:54