StoryEditorOCM
Dalmacijafotoreportaža

Pogledajte kako se blagdan Svih Svetih obilježio diljem Dalmacije

Piše PSD.
1. studenog 2015. - 16:07
Split: Lovrinac je proteklih dana bio središte Splita. U susret blagdanima Svih Svetih i Dušnog dana mnogi sugrađani su odlazili na gradsko groblje, obilazili posljednja počivališta svojih najmilijih, kitili ih cvijećem i palili svijeće. No najveća gužva i kolone oko groblja ipak su bile danas na sam blagdan Svih Svetih.

Od ranog jutra su na tisuće ljudi pohodili gradsko groblje noseći u mislima i srcu sjećanja na pokojnike. Molitve u tišini, buketi krizantema, lumini...prizori su koji su se mogli vidjeti širom Lovrinca.


Zadar:  Veliku subotnju gužvu na Gradskom groblju u Zadru, kada je promet morala regulirati i policija, u nedjelju je zamijenilo mirno i dostojanstveno obilježavanja blagdana Svih Svetih i nadolazećeg Dušnog dana. Brojni Zadrani iskoristili su lijepo, sunčano vrijeme i već od ranog jutra obilazili posljednja počivališta svojih najmilijih koja su u ove dane posebno pažljivo i brižno uređena krizantemama. Uz zapaljenu svijeću i molitve, svatko u svojim mislima i prisjećanjima, zadarsko je groblje u nedjelju bilo ispunjeno, ali istovremeno vrlo tiho i mirno.

U katedrali Svete Stošije pred brojim vjernicima euharistijsko slavlje i papinski blagoslov s potpunim oprostom predvodio je i podijelio zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a nakon toga je u poslijepodnevnim satima na Gradskom groblju predvodio Službu riječi s odrješenjem za pokojne.


Dubrovnik: Dubrovčani su na gradskom groblju Boninovo uz blagdan Svih svetih i Dušni dan ukrasili krizantemama grobove svojih najmilijih. Neki su posljednja počivališta obišlitijekom subote, neki su odabrali nedjeljni termin, no svima je zajedničko sjećanje i pijetet prema voljenima koji više nisu s nama.

Na svetkovinu Svih svetih, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodi poslijepodnevno euharistijsko slavlje i molitvu za pokojne na Boninovu.


Šibenik:
Blagdan Svih Svetih Šibenčani su tradicionalno obilježili obilaskom posljednjih počivališta svojih najmilijih na gradskim grobljima, kiteći ih cvijećem i paleći svijeće. Slično je bilo i na grobljima diljem Šibensko-kninske županije. Na Kvanju, središnjem gradskom groblju služena je misa za sve pokojne koji počivaju na grobljima Šibenske biskupije, a na Dušni dan, u ponedjeljak, u katedrali svetog Jakova u 19 sati biskup Ante Ivas predvoditi će misu zadušnicu za pokojne biskupe, svećenike, redovnice i redovnike Šibenske biskupije.

Komiža:  U povodu obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana na komiškom Gradskom groblju, ispred Centralnog križa izaslanstva grada Komiže i viške HVIDR-e položili su vijenci i zapalili svijeće u spomen na sve preminule. Molitvu je tom prilikom izmolio komiški župnik, don Ivica Huljev.



SD, FOTO: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 18:07