StoryEditorOCM
Dalmacijasjednica i procesija

Hvarani proslavili Dan grada i blagdan Svetog Stjepana I.

Piše PSD.
2. listopada 2015. - 22:09
Hvarani i njihovi gosti svečano su proslavili Dan grada i blagdan Svetog Stjepana I., pape i mučenika, nebeskog zaštitnika grada i Hvarsko-bračko-viške biskupije.

Crkvena proslava započela je u katedrali uoči blagdana svečanom večernjom misom i kraćim prigodnim programom otvaranja svečanosti ispred crkve.

Središnji događaj bila je velebna procesija s relikvijama sveca hvarskom Pjacom i sveta misa koju je u petak prijepodne predvodio msgr. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, dok su suslavili biskupi msgr. Slobodan Štambuk, msgr. Ante Ivas, msgr. Mate Uzinić, msgr. Ilija Janjić, izaslanik nadbiskupa msgr. Marina Barišića, te svećenici i redovnici s otoka Hvara, Brača i Visa na čelu sa svojim dekanima.

- Papa Stjepan I., zaštitnik ove trootočne biskupije, u svom kratkom pontifikatu od samo tri godine osjetio je na vlastitoj koži i u vlastitom životu što znače valovi izvana i jaki vjetrovi iznutra. U njegovo vrijeme, kao uostalom i u nekoliko prvih stoljeća Crkve, ona je bila izložena velikim progonima izvana, ali i brojnim herezama, odnosno krivim naučavanjima iznutra. Isus je to i najavio, jer je u svojoj božanskoj pobožnosti vidio mnoštvo onih koji uistinu ljube istinu, vidio je i one koji će pod firmom istine živjeti laži i zavođenja, kao i one koji će istinu okretati na svoje - kazao je msgr. Puljić u propovijedi.

U četvrtak su položeni vijenci na gradskom groblju, a u Gradskoj loži održana svečana sjednica Gradskog vijeća koju je vodio predsjednik Fabijan Vučetić.

On je naglasio da računica uloženog, propuštenog i onog što se očekuje od Vijeća i Grada jasno pokazuje da nije vrijeme za širenje iluzija, već za naporan rad. A o bijegu od zabluda govorio je na Vijeću i biskup Štambuk, te pozvao sve da razmisle i priznaju vlastite grijehe u kontekstu života i rada u gradu.

Gradonačelnik Rino Budrović rekao je da brojni gradski projekti čekaju na rješavanje jer su nepotrebno bili zakočeni zbog tromjesečnog bezvlašća nakon neprihvaćanja gradskog proračuna i ponavljanja izbora, ali je izrazio nadu da će se proširenje rive i sanacija Pjace realizirati do kraja njegova mandata.

Također je iskazao zadovoljstvo zbog novih nagrada gradu Hvaru kao prepoznatljivom turističkom odredištu, a budući da Gradsko vijeće nije prihvatilo dva prijedloga za nagrade grada Hvara, ove godine javna priznanja nisu ni dodijeljena.

Bratstvo među otocima


Svaka biskupija, pa i naša, treba se osjetiti posebno povezana i sa svojim zajedničkim svecem u kojemu želimo prepoznati bratstvo među našim otocima, među našim župama. U slavlju želimo sebi i svima oko sebe na poseban način predstaviti žrtvu Križa i Onoga koji je umro na Križu. Tako želimo pretočiti i u ovogodišnjem slavlju i našega zajedničkoga zagovornika - sveca - Stjepana okrunjenoga palmom mučeništva - istaknuo je u blagdanskoj poruci hvarski biskup msgr. Slobodan Štambuk.

Loša i 'Plavi orkestar'


Proslavu Dana grada prati bogat kulturno-zabavni i sportski program. Spomenimo tradicionalno natjecanje 'Big game fishing', koncert Gradske glazbe Vis, Glazbeno-scenski kolaž uz predstavu Plesnog kazališta OŠ Hvar..., dok će sutra (subota, 21.30 sati) koncert ispred Gradske lože održati popularni Loša i 'Plavi orkestar', tako da će se ljubitelji dobre pjesme i plesa zabavljati sve do kasno u noć.

Tekst i foto: Mirko Crnčević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:03