StoryEditorOCM
Dalmacija(ne)sigurnost u prometu

Skandal u Omišu: "Devet godina nisu semafore upalili, a jutros kada smo najavili peticiju, pustili su ih u rad!"

Piše PSD.
1. listopada 2015. - 22:16
/ Devet godina nisu semafore upalili, a jutros kada smo najavili peticiju, evo puste ih u rad, kao nešto provjeravaju, obavljaju probni rad – oštro je prozvao djelatnike Hrvatskih cesta Ivan Barišić, omiški gradski vijećnik Nezavisne liste Ivana Kovačića, otvarajući konferenciju za medije na temu „Sigurnost djece u prometu i obveza uspostave svjetlosne signalizacije na raskrižjima na Fošalu u blizini škole“.

Naime, još lani pokrenuta je inicijativa da se u glavnoj omiškoj ulici Fošalu upale semafori barem onih pet radnih dana, od 7 do 20 sati, kada djeca i njih 850 osnovne škole i 650 srednje škole idu na nastavu, a ulicom preciznije magistralnom cestom DC 8 jure automobili.

Svi priču o omiškom prometnom čepu slušamo godinama, počesto se i sami u gužvi nađemo, no kada starta školska godina onda je i sigurnost djece u pitanju.

- Imali smo već prometnih nesreća gdje su srećom lakše stradala djeca, naši školarci i podržavam ovu inicijaticu prvenstvo zbog najmlađih – istakla je Davorka Deur, ravnateljica OŠ Josip Pupačić, dok Zdravka Šodan predsjednica Vijeća roditelja naglašava kako djeca uče o semaforima i ponašanju u prometu, no u praksi to u svom gradu i nemaju gdje vidjeti.

- Dosta nam je neučinkovitosti i ljudi iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, te Hrvatskih cesta čiji uhljebi su dopustili da građani Omiša budu žrtve neizgrađene brzce ceste Trogir-Omiš. Desetljećima samo obećavaju i ništa. Nama magistrala prolazi kroz grad, državna cesta nam je glavna ulica i to njima nije prioritet za rješavanje. Postali smo poznati samo po prometnoj gužvi i smogu u srcu grada – rezolutan je i poteštat Omiša Ivan Kovačić, koji je također na raskrižju, uz semafore, došao podržati ovu zajedničku inicijativu ravnateljice osnovne škole, te čelnike Vijeća roditelja Šodan i Petra Kovačića, kao i predstavnike Udruge Omis live Maria Crnkovića i Aminu Nagariu, vijećnika Barišića, ali i roditelje te građane Omiša koji tek žele da im djeca preko zebre, uz upaljeni semafor sigurno stignu do škole.

Inicijativa "Potpisivanje peticije da upalite semafore za sigurnost naše djece" započela je u četvrtak ovom konferencijom, a skupljanje potpisa podrške bit će do subote na Fošalu, uz semafor dakako. Pa smo upitali prvog dežurnog Leona Crnkovića učenika 7 d razreda, kako ide.

- Super, imamo već dosta potpisa a i podrške ovih barbi i teta - pojasnio nam je brzo Leon, već informirajući jednu omišku bakicu koja je također potpisala peticiju. Za sigurnost njenih unuka!

- Možda će ovo ponukati gospodu iz Hrvatskih cesta da napokon uvedu semafore, barem danas tehnika omogućava sinhroniziranje, programe koji će pratiti prometnu protočnost, i pješaka i automobila. Iako smo im dvije godine pisali dopise, nudili i rješenja, postali smo i prometni stručnjaci, vidjelo se još na sastancima sa Željkom Sikiricom iz HC, kako od tog pregršta obećanja, baš pomaka i neće biti. A samo treba upaliti semafore da naša djeca na putu do škole sigurno pređu preko ceste, kada gori ono zeleno svjetlo za pješake - rezimirao je vijećnik Barišić.

Piše Sandra Barčot
Snimio Ante ČIZMIĆ/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:24