StoryEditorOCM
Dalmacijadan hrm-a

Ispred Makarske zbila se pomorska bitka Hrvata i Mlečana

Piše PSD.
19. rujna 2015. - 00:29
Uprizorenje povijesne pomorske bitke Hrvata protiv Mlečana koja se zbila 18.rujna 887.g. pred Makarskom lukom, najatraktivniji je dio trodnevne proslave Dana HRM.

Upravo je po toj povijesnoj pobjedi hrvatskih mornara, vođenih knezom Branimirom, nad Mlečanima s duždem Kandijanijem, prvi predsjednik Tuđman donio odluku da se slavi Dan HRM u samostalnoj Hrvatskoj. Tako se uz baklje i veliko osvjetljenje čitavog akvatorija, mogla pratiti srčanost neretvanskih moranara iz dvije neretvanske trupice iz Rogotina i Metkovića, kao i makarskih moranara u brodicama, kada su nasrnuli na izletnički drvenjak Viganj, zarobili u njemu dužda i priveli ga Branimiru na mul, da mu pročita presudu.

Atraktivan scenarij uveden prije tri godine svakako zahtijeva stručnu ruku, kako bi hrvatsku povijest pričom i
pomorskim igrokazom postao zanimljiviji turistima, radi kojega bi u Makarsku dolazili. Na rivi je proslavu popratila ponuda pečene ribe, klape Srdela i Trio Big.

Ujutro je u more s raketne topovnjače Vukovar pred makarskom lukom, bačen vijenac u čast svim poginulim hrvatskim mornarima. Isplovilo je izaslanstvo grada, Tonći Bilić, Jagoda Martić, Miroslav Družijanić i ostali, Ivo Penava, gradonačelnik Vukovara i dogradonačelnica Marija Budimir, članstvo SABA, Župnik don Pavao Banić, koji je u katedrali sv. marka rekao misu za sve mornare.

Otvorena je također izložba brodskih modelara kluba Leut, a u subotu će se održati regata Hrvatskih mornara od Postira do Makarske, a u nedjelju se nastavlja od Makarske do Brela.


Ana Dragičević
Foto: Ivo Ravilić/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:58