StoryEditorOCM
Dalmacijatako je kad supruga bira

Ni do mjesta domara ne može se bez veze

Piše PSD.
16. rujna 2015. - 13:57
Vrgoračko gospodarstvo je na koljenima, gospodarska kriza uništila je gotovo sve proizvodne grane, osim prehrambene industrije. Onaj tko ima posao, sretan je kad plaću dobije, no i one kasne gotovo u svim tvrtkama (čast vrlo rijetkim iznimkama). Stoga kad se pojavi neko radno mjesto u javnom sektoru, posebno ako se radi o ugovoru na neodređeno, svatko ga poželi.

Javio nam se Stipe Vukojević (55) iz Prapatnica, koji tvrdi da se bez veze i pogodovanja više ne može dobiti ni posao domara u školi, odnosno da je i to već unaprijed rezervirano za odabrane.

Naivno sam povjerovao...

- Osnovna škola u Vrgorcu raspisala je natječaj za domara. Odmah su me nazvali sa Zavoda za zapošljavanje da se javim na natječaj jer ispunjavam sve uvjete. Znači, tražila se četverogodišnja škola, a ja imam smjer energetičara i položen ispit za ložača centralnoga grijana. Naivno sam povjerovao da imam šanse. Predao sam molbu. Međutim, moja molba nije došla do Školskog odbora jer je, po riječima ravnatelja prof. Krešimira Kurana, bila nepotpuna. No, nisam znao da je to mjesto već bilo rezervirano za supruga članice Školskog odbora i zaposlenice škole - priča nam Vukojević.

Ovaj 55-godišnjak veli da je mjesto domara “dogovoreno već duže vrijeme”, te da je “natječaj bio objavljen samo da se zadovolji zakonska forma”.

- Na Školski odbor došla je samo jedna molba, ona od supruga članice Školskog odbora i zaposlenice škole. Moja molba je odbačena kao nepotpuna. Posao je dobio čovjek koji ima tekstilnu školu, a u natječaju se poziva na Zakon o energetici. Što čovjek s tekstilnom školom zna o energetici? Da apsurd bude veći, za primljenog kandidata na Školskom odboru, koji brojni sedam članova, glasala je i njegova supruga, a na koncu je bila taj ključni četvrti glas koji je odlučio da njezin suprug dobije posao. Zar to nije direktan sukob interesa, zar to nije čisti nepotizam?! - pita se ogorčeni Vukojević, koji je angažirao i odvjetnika zbog ovoga slučaja.

Prof. Kuran: Sve je urađenopo propisima

Kontaktirali smo i prozvanog ravnatelja Osnovne škole “Vrgorac” prof. Krešimira Kurana, da čujemo i drugu stranu priče. Doznali smo od njega da su na sjednici Školskog odbora pročitana imena svih kandidata, a ravnatelj je, kako kaže, iskoristio autonomno pravo i članovima Odbora na glasanje predložio jednoga kandidata. Naglašava također kako nije odbacio niti jednu molbu, pa ni onu Vukojevićevu.

- Prilikom predlaganja kandidata za zasnivanje radnog odnosa na mjesto domara/lozača postupio sam u skladu sa svojim ovlastima, poštujući zakonske propise i odredbe Pravilnika o radu škole - kazao nam je o ovom slučaju prof. Kuran.


MATE PRIMORAC
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:38