StoryEditorOCM
DalmacijaFešta o' auti

Pedeset oldtimera vratilo Solin u neka davna vremena: Vidiš ovaj Zundap? Visija je u konobi, ka pršut!

Piše PSD.
30. kolovoza 2015. - 23:28

Pedesetak automobila i motocikala vratilo je Solin jučer u neka prošla vremena kada su se mjestom mogli vidjeti tek rijetki primjerci taksija ili vozila kojeg bogatijeg obrtnika, prijevoznika... Takav su lipi šušur priredili članovi Oldtimer kluba “Zvonimir” Solin organiziravši, u prigodi blagdana Male Gospe i Dana grada Solina, međunarodni oldtimer auto-moto susret pod pokroviteljstvom Grada Solina, solinske Turističke zajednice i Zajednice tehničke kulture grada Splita i Županije splitsko-dalmatinske, a ovoga puta i uz podršku Ergo osiguranja - kazao nam je predsjednik Oldtimer kluba “Zvonimir” Boris Lozić.

Sve je počelo parkiranjem vozila u glavnoj, Zvonimirovoj ulici kod Pošte, kada su se limeni ljubimci mogli razgledati, a usput i njihove vozače ponešto upitati.

Renata i Drago Kukovič već osam godina, koliko postoji ova smotra, iz Slovenije dolaze u Solin automobilom dodge iz 1924. godine, ovdje kao najstariji oldtimer, a rado viđeni inozemni gosti su i Peter i Martina Pflug iz Leipziga u Njemačkoj sa svojim automobilom MG TD (1954.) koji su ovoga puta, uz zahvalnicu što stižu iz najudaljenijeg mjesta, primili i brojne čestitke jer su prije dva dana proslavili pedeset godina braka.

Zanimljivi primjerak, pokazuju nam, je i fiat balilla 1100 E iz 1949. godine koji se proizvodio od 1938. do 1953. Vlasništvo je Denisa Marušića iz Makarske, a posebno je i po tome što je od zadnjeg kraja auta napravljena prikolica koja služi za vjenčanja, nosi na sebi razglas, ali i točionik za pivo.

- Ma, to je više onako za đir, za prijatelje - pojašnjava nam Denis koji se, kaže, od malih nogu, vrtio oko starih auta. Pokazuje nam i prijateljev motor, jer oba su članovi oldtimer kluba “Sveti Jure”.

Riječ je ovdje o najstarijem primjerku motocikla. Marka je zundapp od 250 kubika, iz 1939. godine, a u vlasništvu Marina Šestića iz Tučepi. To je, veli, jedna zanimljiva priča jer je motocikl otkrio u jednoj konobi u Omišu. Bio je u dijelovima, a kostur je visio na gredi kao pršut, prepričava nam. Želio ga je kupiti, no na motoru je falila prednja vilica. Kako je vlasnik kazao da taj dio leži ispod jedne gomile, on ju je raskopao, našao vilicu i sastavio motor.

Ugodan nastavak vožnje poželjeli su svima solinski gradonačelnik Blaženko Boban, te Maja Novaković, tajnica Zajednice tehničke kulture Grada Splita, a sve su svojim programom popratile i “Solinske mažoretkinje”, članovi Gimnastičkog kluba “Salto”, “Solinski bubamarci”, dok je “Pro patria” predstavila autiće na daljinsko upravljanje.
Prva sljedeća postaja oldtimera bila je na mravinskoj glavici uz domjenak dobrodošlice, nakon toga na Malačku kod spomen-križa poginulim braniteljima, te dolazak u Eko-etno selo Škopljanci u Radošiću gdje su priredili natjecanje oldtimera u višeboju: auto-moto alka, kamena s ramena i gađanje balotom u bulu, potom ručak i dodjela nagrada i zahvalnica.

MIA SESARTIĆ

FOTO: TOM DUBRAVEC/CROPIX


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:48