StoryEditorOCM
DalmacijaHvala mištanima, hvala načelniku

Brela, mjesto velikih iskoraka i vrijednih ljudi

Piše PSD.
3. kolovoza 2015. - 16:24
Danas stanovnici Brela, bisera Jadrana, slave dan svoje općine. Destinacija u kojoj je riječ “turizam” prva i posljednja u svakom razgovoru o tome mjestu gdje je odmor užitak, što zbog predivnih plaža, hotela, te onog najvrjednijeg, gostoljubivih domaćina, u posljednjih nekoliko godina napravila je silne iskorake.

To treba zahvaliti stručnosti i snalažljivosti vodstva općine, na čijem je čelu jedan od najmlađih načelnika u Hrvatskoj, Stipe Ursić, profesor njemačkog jezika i književnosti te filozofije.

Upravo je Dan općine bio prilika da iz prve ruke čujemo što je to “jučer, danas i sutra” Brela.

Čujemo da ste dolaskom na čelo općine zatekli dosta dugova?

– Dočekali su me jako veliki dugovi Općine Brela, koji se godinama provlače. To su dugovi za deposedirano zemljište od oko osam milijuna kuna, koje je prijašnja vlast uspjela dijelom isplatiti, te razne ovrhe, od kojih je najveća ona za MP “Beton”, gdje je Općina ostala dužna isplatiti 4,2 milijuna kuna. Odmah smo počeli sa sanacijom tih dugova te smo do sada isplatili oko tri milijuna. Svakog mjeseca s općinskog računa podiže se 150.000 kuna. Cilj nam je u našemu mandatu potpuno sanirati sve dugove, što ćemo ovim tempom nedvojbeno uspjeti ostvariti.

Znači, trebalo je stezati remen i štedjeti?

– Odmah sam uveo razne mjere štednje da bi se za određeno vrijeme stvorila zdrava financijska klima te omogućila ulaganja u infrastrukturu mjesta. Smanjio sam svoju reprezentaciju za 70.000 kuna, ukinuo sam božićnice i dnevnice, uveo bolji nadzor nad putnim troškovima, smanjio mjesečne troškove mobitela, struje, javne rasvjete, vode itd. Povećali smo prihode na općinskom parkiralištu za 30 posto i osposobili satni parking, proveli smo novu izmjeru površina objekata za što točniju komunalnu naknadu, te smo imali vrlo uspješnu naplatu općinskih poreza, jednu od najboljih u županiji.

Općinsko vijeće također se jednoglasno odreklo svojih naknada te se i na taj način uštedjelo. Jedni smo od rijetkih koji imamo pravilnik o bagatelnoj nabavi, gdje se za svaki posao preko 20.000 kuna traži dostavljanje minimalno tri ponude, a za veće poslove redovito se raspisuju javni natječaji, iako po zakonu to nismo dužni učiniti za radove do 500.000 kuna. Upravo ovakav način rada preporučio bih svima jer se natječajima ostvaruju ogromne uštede i usluge su puno korektnije kad se prikupi više ponuda i kad tvrtke konkuriraju jedna drugoj. Također smo na taj način ukinuli bilo kakav oblik manipulacije.

Vidljivo je da je dosta ulaganja u infrastrukturu.

U dvije godine asfaltirali smo četiri kilometra cesta te ćemo u našem mandatu ovom dinamikom asfaltirati potrebne ceste kroz cijelo mjesto. Sanirali smo kilometar naše prekrasne šetnice, uredili većinu plaža u mjestu, koje su glavni resurs Brela, a u koje se, nažalost, godinama nije ulagalo, te smo sanirali zaštitna pera koja ih štite. Napravili smo i mrtvačnicu, uredili okoliše svih crkava u mjestu, te smo napravili dva javna stubišta u centru mjesta. Počeli smo i projekt čišćenja naših šuma, gdje su vrijedni breljanski vatrogasci u dvije godine očistili dvanaest hektara šume. DVD Brela je izuzetno važan zbog zaštite našeg okoliša te smo upravo zbog toga uložili novac u unaprjeđenje voznog parka kupnjom vatrogasne cisterne, dijela opreme itd. Za čistoću u mjestu brine se komunalno poduzeće “Greben”. Od projekata, u izradi je projekt kanalizacijskog kolektora na Putu Luke te Kričak. Radimo i na idejnom projektu središnjega trga u mjestu te na projektu sanacije lučice Soline. Tu je i gotov projekt cestovnog rotora u blizini OŠ “Brela” te uređenje okoliša škole. Započeli smo i batimetrijsko snimanje podmorja, koje će nam pokazati na koji način osposobiti lučicu Stari porat.

Na našem groblju “Sv. Juraj” uskoro ćemo napraviti nužnih pedeset novih grobnica, a nakon toga krećemo u izradu DPU-a groblja Naret u Gornjim Brelima. Naglasio bih da smo većinu projekata ostvarili uz pomoć našeg župana Zlatka Ževrnje, kojemu ovim putem zahvaljujem na velikoj podršci.

Sada je mjestu prijeko potreban jedan veći trgovačko-prodajni centar kako mještani i gosti ne bi trebali ići u Makarsku, a planiramo ga otvoriti na predjelu Kričak sljedeće godine... Legalizirali smo sve objekte u vlasništvu Općine te ćemo ih sada kvalitetno iskoristiti, poput velikog skladišnog prostora na Kričku koji godinama stoji neiskorišten.

Ipak, turizam je ono što Brela čini prepoznatljivim.

– Budući da naše mjesto živi od turizma, TZ Brela trudi se svake godine poboljšati sadržaj za naše goste, tako da ove godine imamo “Jadranske igre”, brojne nastupe raznih glazbenika, ljetno kino na plaži te dvodnevni glazbeni festival koji će se održati u rujnu. Zbog izvrsne čistoće mora i podmorja ove smo godine dobili Bijelu zastavu organizacije GUWAA, koja je ravnopravni partner Fundacije princa Alberta II. od Monaka, te je plaža Podrače uvrštena u top 15 europskih destinacija. Ostvario sam odličan odnos s “Bluesun hotelima”. Posve je jasno da “Hoteli” ne mogu funkcionirati bez Brela i obrnuto, jedino sinergijom Općine i najvećeg breljanskoga gospodarstvenika moguć je napredak. Tu posebno mislim da vlasnika Jaku Andabaka te na direktore Borasa i Bolanču.

Cilj nam je sve hotele u Brelima dignuti na minimalno četiri zvjezdice te time dodatno osnažiti brend Brela kao poznate turističke destinacije. Za to su potrebna konstantna ulaganja te smo već dogovorili zajednički projekt uređenja šetnice, u što bi se u sljedeće tri godine uložilo oko tri milijuna kuna.

Kako koristite brojne pogodnosti europskih fondova?

– Glede europskih fondova, od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na čelu sa Svenom Müllerom, dobili smo apliciranjem projekta 1,15 milijuna kuna za modernizaciju javne rasvjete u cijeloj općini. Osamsto kandelabera zamijenit će se modernim rasvjetnim LED glavama. Drago mi je što će Brela imati jednu od modernijih rasvjeta u okolici te zahvaljujem Svenu Mülleru na podršci koju nam je pružio. Projekt na kojem radimo dvije godine je gotov, te ako ne bude nenadanih iznenađenja, s rekonstrukcijom počinjemo u rujnu ove godine. Također smo od Fonda dobili i 500.000 kuna za kupnju novog komunalnog vozila.

Nemate većinu vijećnika vaše stranke u vijeću. Kako koordinirate s vijećnicima?

– Politički nemam većinu u Vijeću, ali suradnja između mene i Općinskog vijeća, s Ivom Šodanom na čelu, korektna je. Moj prijedlog proračuna redovito prolazi jednoglasno, što pokazuje da nam je svima jedini interes napredak naših Brela. A zadovoljstvo mi je spomenuti da nam je jedan od vijećnika i prof. dr. sc. Aleksandar Jakir, dekan Filozofskog fakulteta u Splitu.

PIŠE: Braco Ćosić, FOTO: CROPIX


Stoljetno prijateljstvo sa Sinjem

Breljani su posebno ponosni na svoje prijateljstvo sa Sinjem jer ih vežu stoljetne uspomene. A upravo prije 300 godina makarski biskup Nikola Bjanković je na predjelu Soline u Brelima dao izgraditi crkvicu u čast čudotvorne Gospe Sinjske, koja je spasila kršćanski narod od Turaka, i nazvao je Gospa od Pobjede (Slavodobića). Iako se svake godine u Brelima slavi Gospa Karmelska, ove je godine bilo posebno svečano. Proslava 300. obljetnice gradnje crkve i čudotvorne pobjede obilježena je blagoslovom spomenika biskupa Nikole Bijankovića, koji su otkrili općinski načelnik Stipe Ursić i breljanski župnik don Stjepan Lončar, a blagoslovio ga je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Spomenik je dala izraditi Općina Brela, a autorica je akademska kiparica Sandra Nejašmić-Pirnat iz Postira.


Benzinska crpka i vrtić

“Projekt benzinske crpke i vrtića, koje sam najavljivao i u vašim novinama, nije stao, nego se usporio. Nadam se da će doći vrijeme kad birokratski aparat neće gledati stranačku pripadnost, nego interes zajednice, pogotovo kad bi se u ovom projektu ostvarilo 20 stalnih radnih mjesta, što je od velike važnosti za mlade Breljane.”


Na usluzi sam mještanima

Svjestan sam da smo tu radi svojih mještana, a ne oni radi nas. Ja, moj zamjenik i općinske službe stojimo im na usluzi. Mještani moraju biti na prvome mjestu; to ne smije biti isprazna politička floskula, nego stvarnost.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:51