StoryEditorOCM
Dalmacijauništeno 200 hektara šume

Četiri kanadera i stotine vatrogasaca uspjeli požar kod Lokve Rogoznice staviti pod nadzor

Piše PSD.
4. srpnja 2015. - 20:44
18:44 - Veliki požar koji je u petak navečer buknuo na predjelu Ivašnjak, u Lokvi Rogoznici nedaleko od Omiša, i u kojem je izgorjelo 200 hektara mlade borove šume pod kontrolom je vatrogasaca i do večeri bi mogao biti lokaliziran nakon čega bi se pristupilo sanaciji požarišta, doznaje Hina popodne od glavnog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine.

Umornim gasiteljima iz gotovo cijele županije, kojih se na terenu nalazi dvjestotinjak sa 50 vozila, cijeli dan pomažu i četiri kanadera koji gase dobar dio teško pristupačnog terena.

Požar je buknuo u petak u 21,15 sati, kada je planulo na više mjesta, te je vatra nošena burom stigla nadomak kuća. Izgorjelo je jedno parkirano i neregistrirano vozilo, no ljudskih žrtava srećom nije bilo. Zbog gustog dima nakratko je jutros bila zatvorena i Jadranska magistrala kod Lokve Rogoznice.

Iako se još službeno ne zna kako je vatra buknula, jer se očevid na mjestu događaja ne može obaviti dok se požar u potpunosti ne ugasi, brojni mještani Lokve Rogoznice u vezu s njim dovode svoga mještanina koji je navodno jučer kasno popodne palio stari namještaj, te mu je vatra u jednom trenutku izmakla kontroli.

Policija i vatrogasci takvu informaciju nisu potvrdili, nego su samo kazali da će očevid pokazati zašto je buknuo požar.


16:00
- Požar u kojem je izgorjelo preko 200 hektara borove šume i niskog raslinja konačno je stavljen pod nadzor zahvaljujući pomoći četiri kanadera i stotina vatrogasaca. Vatra bi trebala biti do kraja dana u potpunosti ugašena ukoliko ne dođe do jačanja vjetra koji bi je mogao raspriti.


11:30 - Jadranskom magistralom (DC8) između Omiša i Brela u mjestu Lokva Rogoznica nakon požara se vozi otežano.

7:35 - Veliki požar u Lokvi Rogoznici nedaleko Omiša još uvijek nije ugašen i do sada je izgorjelo više od 100 hektara borove šume, doznaje se u subotu ujutro od vatrogasaca.

U tome požaru, koji je u petak navečer oko 21.15 sati buknuo na na više mjesta na predjelu Ivašnjak izgorjelo je i jedno parkirano i neregistrirano vozilo, a u jednom se trenutku tijekom noći vatra približila nadomak kuća.

Trenutno je na terenu 150 vatrogasaca sa 40 vozila iz više od 20 postrojbi sa šireg područja Omiša, Splita i Trogira. Vatrogasci još brane kuće, a rano jutros su im u pomoć stigla dva kanadera, dok pomoć još dva očekuju tijekom dana.

U gašenju vatrene stihije odmaže im i jaka bura koja puše od sredine jučerašnjeg dana.


SINOĆ

Na predjelu Ivašnjak u Lokvi Rogoznici na omiškom području u petak je izbio požar koji se oko 23 sata približio kućama.

Vatra je planula na brdu iznad tunela na Jadranskoj magistrali oko 21,15 sati i zahvatila travu i nisko raslinje. Ubrzo je plamen progutao i jedno parkirano vozilo bez registarskih oznaka.

Požar se velikom brzinom širi u smjeru zapada te je na požarište poslano preko 50 vatrogasaca iz 17 postrojbi iz Omiša, Splita i okolnih mjesta, a broj gasitelja se stalno povećava.

Unatoč naporima vatrogasaca, na požarištu plamen se zbog vjetra jedan sat prije ponoći približio na 50-ak metara od kuća.

K. M. B., H, PSD
Foto: B. VUKIČEVIĆ / A. ČIZMIĆ / V. BAŠIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 15:54