StoryEditorOCM
DalmacijaOŠTRE SE ROGOVI

U Kladnjicama se bira i ‘Mister bik’: ljepotanu zvono, vlasniku dva kila pečenog

Piše PSD.
26. lipnja 2015. - 15:34
U organizaciji udruge Zekonja i Mate Radanovića, ove nedjelje, 28. lipnja, u Kladnjicama će se održati tradicionalna borba bikova. Ovogodišnja Bikijada, osma po redu, započet će u 11 sati, a organizatori obećavaju odličnu zabavu, jer su svoj dolazak najavili vlasnici najboljih hrvatskih bikova.
Među ostalim, svoju snagu će za šampiona Hrvatske u teškoj kategoriji preko 850 kg pokazati bik Brizan, u vlasništvu Tonća Mandušića, i bik Alkar - dosadašnji šampion lake kategorije, čiji je vlasnik domaćin Bikijade Mate Radanović. Posjetitelji će imati priliku vidjeti i bika Peronju, dosadašnjeg šampiona Dicma koji je u vlasništvu braće Bralić, a on će za šampiona Hrvatske u lakoj kategoriji u arenu ući s bikom Bilanom, vlasnika Ivana Šakića.

Kako nam je kazao organizator Mate Radanović, posjetitelji će ove nedjelje imati priliku uživati u 14 atraktivnih borbi.
- U borbama će sudjelovati ukupno 28 bikova. Nagradni fond je sto tisuća kuna, a vlasnici svih bikova, bez obzira na plasman, dobit će određenu nagradu kao poticaj za uzgoj ovih životinja. Cilj nam je da se mladi ljude vrate u Zagoru i uzgajaju bikove, životinje bez kojih je nekada davno bilo nezamislivo živjeti na selu. Mogu reći kako će u nedjelju u Kladnjicama biti prava šampionska korida te unaprijed zahvaliti svim posjetiteljima koji će doći, jer se upravo od dijela prodanih ulaznica i prikupljaju sredstva za nagradni fond koji ide vlasnicima bikova. Ove će se godine odabrati i najljepši bik, a kao nagradu dobit će zvono oko vrata, dok će se njegov vlasnik počastiti s dva kilograma pečene janjetine, kaže Radanović.

Osim borbi bikova, svi posjetitelji ovog događanja u Kladnjicama tijekom cijelog dana do večeri moći će uživati u starim narodnim običajima, poput sviranja gusli, ojkavici, sviranju dipli te nastupima tamošnjih KUD-ova.


JAKOV ŽARKO


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:39