StoryEditorOCM
Dalmacijasrpanjska bitka za vrgorac

Pranić: Deset godina HDZ je razvrstavao ceste. To smo platili 400 milijuna kuna

Piše PSD.
19. lipnja 2015. - 23:35

Grad je na prosjačkome štapu, a političari se prepucavaju. Ma svi me redom živciraju - mlada će konobarica jednog od brojnih kafića što su se nanizali na popularnome vrgoračkom Korzu. Nema, kažu, uobičajene prijepodnevne vreve jer je završila školska godina.

Zaposleni su, dakle, u tvrtki “Pivac”, nešto u policiji, a nešto u gradskoj upravi, poljoprivrednici gledaju gdje će prodati plodove, a oni koji više nemaju niti za kavu, a ima ih puno kao i drugdje u Lijepoj našoj, stoje doma.

Crveni i crni

- E, mi ćemo to promijeniti - uglas govore oni koji će se do 12. srpnja boriti za svaki vrgorački glas. Za sad su se za utrku prijavili Nezavisna lista mladih, Domoljubna koalicija i SDP. Kandidat za gradonačelnika NLM je Ante Pranić, a za njegova zamjenika Ljubomir Erceg.

Domoljubna koalicija sastavljena od HDZ-a, HSS-a, HSP AS-a i HSLS-a na mjestu gradonačelnika rado bi vidjela svoga kandidata Rudolfa Grljušića, a na mjestu zamjenika Zdravka Primorca, dok SDP u utrku ide s Radom Bobancem i Ivanom Vujčić.

Svi su oni Vrgorčanima dobro poznati, ali bez obzira na to, neki će se kod biračkih kutija opet opredjeljivati samo po ideološkom predznaku.

- Grad je, kao i ostatak zemlje, podijeljen na crvene i crne, i baš sad, kad treba govoriti o stvarima koje se izravno tiču naših uvjeta života, uskrsavaju ustaše i partizani, održavaju se razne komemoracije... Ovima iz HDZ-a stalno stižu iz vrha, čas Brkić, čas Maletićka, Karamarko... - ogorčen je Ante Pranić, predsjednik Liste mladih, koja je u prosincu srušila HDZ s vlasti. Njemu je jasno da njegova lista, koja broji više od stotinu aktivista, ne može konkurirati stranačkim mašinerijama, ali ono gorivo koje njega i njegove pokreće, makar što to bilo, ipak im je dosad pribavilo pet mandata u Gradskome vijeću.

Dok jedni za njih kažu da su tek skupina novih karijerista, drugi ih vide kao društvo entuzijasta naraslih na tsunamiju nezavisnih lista koji će s vremenom splasnuti. A mnogi preispituju i njihovu nezavisnost jer vodeći članovi su im prethodno bili u skoro svim strankama - od SDP-a do pravaša.

- Pa kakve to veze ima, do kad ćemo objašnjavati da je to potpuno nevažno? To je samo dokaz više da nas isključivo zanima boljitak grada, a ne osobni interes. A baš osobni interes je ono što stranačka članstva drži ne okupu. Eno im njihovi glasači u gradskoj upravi i po mjesnim odborima, komunalnim poduzećima... - odgovaraju mladi.

- Prozvali su se domoljubnom koalicijom, a trebali su interesnom. Govorili su jedni drugima ono šta pas s maslom ne bi polizao, a onda im došla depeša iz Zagreba da moraju zajedno - kaže Erceg, inače stomatolog i otac troje djece, koji je spreman volonterski obavljat i dužnost dogradonačelnika na uštrb vlastitoga privatnog posla.

- Šta to “domoljubna” njima znači? Evo, ja sam bio u HDZ-u, jesam onda bio domoljub, a sad više nisam - pita Ivan Grbavac, profesor informatike i rukometni sudac.

A kome vjerovati?

- Zašto bi toj novoj koaliciji građani vjerovali - pitaju s Liste mladih.

- Oni su u zadnjih deset godina prosukali 400 milijuna kuna da bi razvrstali ceste i održali se na vlasti, ništa više. Godišnji proračun bio je 40 milijuna kuna, godinama jedan od najjačih u zemlji, odmah iza Dubrovnika, a danas je spao na niti deset milijuna. Vlast je trebala stvarati poduzetničku klimu, ali samo je stvorila totalno neučinkovitu gradsku upravu. Napustilo nas je i poduzeće “Krah”, a tvrtka “Pivac” ne može povući novac iz europskih fondova jer čeka izmjenu prostornog plana.

“Krah” je u Zagvozdu dobio za tri mjeseca sve papire, a da sad, evo iza podne, dođete u gradsku upravu, nikoga od zaposlenih nećete naći na radnome mistu. Ali iz HDZ-a zaposlene činovnike prate po fejsbuku jesu li slučajno nama dali lajk. I prijete im da moraju uslikat glasački listić i pokazat im za koga su glasali... – nabraja Pranić, inženjer građevine. Svi s Liste mladih su zaposleni i nemaju, kažu, namjeru stvarati nove “uhljebe”.

Arogantni i bahati

- Pored toliko uprave nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi pa se ne mogu izvuć novci iz EU-a. Znate li da se gradska dvorana, koja je sagrađena 1989. godine vodi kao pašnjak? Da vrtić nema uporabnu dozvolu. Da vrtić košta mjesečno 650 kuna bez obzira ostaje li dijete pet ili deset sati? Da smo peticiju morali pisati da mu produže radno vrijeme do četiri sata? Da se uložio ogromni novac u gospodarsku zonu, a nije se uradilo ništa...

- Ne sviđa mi se što ovi s Nezavisne liste mladih za sebe misle da su jedini nositelji istine - kaže Rade Bobanac, gradonačelnički kandidat SDP-a.

- Arogantni su i bahati isto kao i ovi iz HDZ-a protiv kakvih smo se mi uvijek borili, a borit ćemo se i dalje, baš kao i protiv Liste mladih. Pa nije njihovo mišljenje dogma! Oni su uzletili na krizi velikih stranaka, HDZ-a u gradu i SDP-a na razini države, ugledali su se na Božu Petrova. A šta je Petrov napravio u Metkoviću, osim šta je sebi i svojima isprva skinuo plaće, a poslije ih digao? Nema tu nikakvoga sadržaja - uvjeren je Bobanac.

On najavljuje bolne rezove zaposlenih u gradskoj upravi koja je “narasla stranačkim kadroviranjem i potpuno je nepismena za povlačenje novca iz fondova”.

- Ima ih po troje za isti posao, preko noći su se zapošljavali, a neki ni sjedalicu nemaju - dodaje Bobanac, a baš prigodno je za reći da je on zamjenik direktora “Hrvatskih voda” za slivove južnog Jadrana i predsjednik Nadzornog odbora “Plovputa”. Ovaj 36-godišnji pravnik po struci nada se izbornome uspjehu, ali svjestan je da su Mladi u uzletu, a HDZ, kako kaže, već lovi glasove po Hercegovini.

- To je sad kao neki novi HDZ, a zapravo su samo marketinške promjene izveli s imenom koalicije. To rade jer su odgovorni za situaciju u gradu, na vlasti su 23 godine i nisu napravili ništa - poručuju Bobanac.

A HDZ-u je stigla friška akvizicija čak iz Australije. Mladi Rudolf Grljušić, i on inženjer građevine, vratio se, kako je rekao, s dobrog posla u tetkinoj firmi u Perthu zbog ljubavi prema domovini. Zvuči malo patetično pa smo ga htjeli upoznati, ali nismo mu se, kako je rekao, javili na vrijeme da stižemo u Vrgorac pa nas je, zbog brojnih obveza otkantao i zamolio da mu pitanja pošaljemo mailom.

- To vam je zato što mu središnjica stranke mora odobriti odgovore - komentirali su zločesto njegovi konkurenti.

- Hvali se da je, dok drugi napuštaju zemlju, on ostavio Australiju zbog Vrgorca, a zna se da je imao turističku vizu na šest mjeseci i naprosto mu je istekla - kaže Ivan Franić iz NLM-a, inače predsjednik Mjesnog odbora Veliki Prolog, i pita:

- Jesan li ja onda najluđi čovik u Hrvatskoj jer ne koristim vizu za Ameriku, a iman je na deset godina, već se borim za svoj kraj?

Ipak, Grljušić nam je preko telefona rekao kako se nije vratio radi Vrgorca, već je radi boljitka svoga grada ostao u njemu, iako se imao priliku vratiti po dobru zaradu u Australiju. Priznaje da je mlad i nemušt u izbornim utrkama i ispričava nam se što se nije stigao s nama naći. Njemu je, međutim, na leđa svaljena odgovornost velike stranke da izbori i posljednju moguću pobjedu prije parlamentarnih izbora i zbilja mu nije lako.

Silvana Uzinić
Snimio Nikola Vilić/Cropix

Moja slika s ‘Marakane’

Politički protivnici Ante Pranića nazivaju ga “zvezdašem” i pokušavaju ga kompromitirati slikom s beogradskog stadiona “Marakane”. On odgovara kako mu prljava kampanja i podmetanje od strane HDZ-a nije ništa novo i kako će, evo, ponoviti i ovdje da je s 500 studenata svojevremeno doista bio na “Marakani”, ali da postoji i fotografija na kojoj je na tom stadionu razvio zastavu Hajduka. Uglavnom, već odmahuje rukom na cijelu priču i umoran je od spominjanja oca zbog članstva u SDP-u.

- Treba li moj otac stvarno umrijeti pa da mi ga prestanu spominjati – ogorčen je mladi Pranić.

Nismo vam mi ogranak Mosta

Optužili su nas da smo ogranak Mosta iz Metkovića, što apsolutno nije istina. Da smo mi ogranak neke stranke, ne bismo ostali bez svojih ljudi kod biračkih mjesta. Od 10 ljudi, koji su na biračkim mjestima, osmero biraju stranke i plaćaju im po 300 kuna.

Time će oni u startu skupiti dio glasova, jer ljude odabiru po sistemu kupovine umjesto da su socijalno ugroženima omogućili zaradu, kažu Mladi.

Za zonu 11 milijuna kuna

Ako dođemo na vlast, prvo ćemo žurno utvrditi stanje u gradskoj blagajni i o tome obavijestiti građane. Zanima nas gdje je potrošeno 400 milijuna kuna iz prošlih proračuna. Stavit ćemo autobusni kolodvor u funkciju, jer to je jedini kolodvor u Dalmaciji koji nije legaliziran, umjesto da godinama od njega zarađujemo. Zbog gospodarske zone Grad se zadužio gotovo 11 milijuna kuna, a nema zainteresiranih investitora. Treba vidjeti kako postupno rješavati tu zonu. Također, planiramo osnovati agrocentar preko kojega bi poljoprivrednici Vrgorca, Ploča, Pojezerja i Metkovića zajedno nastupali na tržištu. To je bogat kraj, samo loze ima 13,5 milijuna - kaže Rade Bobanac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:56