StoryEditorOCM
Dalmacijasinjski simpozij okupio hrvatske uglednike

"Tripalovi dani" u počast borcu za pravdu i Hrvatsku

Piše PSD.
18. lipnja 2015. - 19:37
Prvi “Tripalovi dani u Sinju” u četvrtak su u Alkarskim dvorima okupili bivše hrvatske predsjednike Stjepana Mesića i Ivu Josipovića, prvu potpredsjednicu Vlade Vesnu Pusić, Branka Roglića, jednog od vodećih hrvatskih poduzetnika te skupinu znanstvenika i drugih osoba iz javnog života, većinom s, uvjetno rečeno, lijevog političkog spektra.

Čvrst stav

Bivši političar i sadašnji novinar Joško Kontić je podsjetio da je 1995. Tripalo iznio hrvatski manifest zajedništva uz poziv okretanja prema budućnosti. Kontić se upitao je li se Tripalo zakasnio prikloniti ljevici kojoj je pripadao uz upit koliko je 1990. godine na ljevici bilo Tripalovih sljedbenika iz 1971., a koliko njegovih progonitelja iz 1972. godine.

Jakov Žižić govorio je o temi “Obitelj Tripalo u sinjskoj povijesti i kulturi sjećanja” u kojoj danas od svih pripadnika te obitelji spomen ima samo Miko.

Josipović je za Miku rekao da je bio pošten, dobar i častan i da bi takvih ljudi trebalo biti puno više u hrvatskoj politici. Pusić je ispričala kako se u 17. godini života upoznala s Tripalom. Miko je, kazala je, uvijek imao čvrsti stav, ali je razgovarao sa svima, a izlaganje je zaključila upitom kako misliti demokraciju kako ju je zamišljao Tripalo.

Mesić je podsjetio na Tripalov životni cilj koji se svodio na demokratsku Hrvatsku zasnovanu na antifašizmu.
Tome cilju Tripalo je dao značajni doprinos, ali ga nije dočekao jer, naglasio je Mesić, prvim demokratskim izborima prije 25 godina nismo dobili demokraciju nego smo tek krenuli tim putem.

Duško Sekulić govorio je o stavovima građana o hrvatskim političkim ličnostima. Na toj skali najbolje stoje Starčević i Radić, Tito je 2006. bio na trećem mjestu, ali ga je 2014. preskočio Tuđman. Jedini negativac na toj skali je Pavelić kojega pozitivnim smatraju samo u Slavoniji, ali njegova popularnost raste. U Dalmaciji Pavelića negativnim smatra 11,2 posto građana, a od njega u ovoj regiji negativnijim ocjenjuju samo Mesića, njih 13,3 posto.

Neven Budak je kroz prizmu Tripalova promišljanja govorio o strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije, a posljednji izlagač Dario Čepo o politološkom kutu gledanja na ulogu Mike Tripala i njegove vizije postdejtonske BiH.

Toni Paštar

Vujić i Sekulić

Poslije pozdravnih riječi organizatora, zamjenika gradonačelnika Sinja Zlatka Ugrina, Danice Ramljak, čelnice Dalmatinskog centra za znanost, inovacije i tehnologiju i Gorana Radmana,
predsjednika Upravnog odbora Centra Miko Tripalo, te domaćina Branka Roglića, Gvozden Flego prigodno je govorio kao izaslanik Josipa Leke, šefa Sabora, pod čijim se pokroviteljstvom održao skup u povodu 20. obljetnice smrti Mike Tripala.
Laureati Nagrade Mika Tripalo za 2014. godinu su Antun Vujić za znanstveno-publicističko djelo “Hrvatska i ljevica – prilog socijaldemokratskom gledištu” i Duško Sekulić za znanstveno djelo “Identitet i vrijednosti:sociološka studija o hrvatskom društvu”.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:23