StoryEditorOCM
Dalmacijafriško

Na sv. Juri jutros je svega 3 stupnja, more se minimalno ohladilo, a orkanski udar vjetra okrenuo prikolicu na autocesti!

Piše PSD.
18. lipnja 2015. - 09:54
Velebitski vrh Zavižan 2, biokovski vrh sveti Jure 3, Bednja u Hrvatkom zagorju 6, to su jutarnji temperaturni rekorderi drugoga dana hladne fronte koja je zahvatila cijelu zemlju.

Obistinila su se tako predviđanja 'Crometea' po kojima se najavljivao prodor hladnog zraka u drugom dijelu tjedna, a ako je suditi po izmjerenim jutarnjim temperaturama, zrak se ohladio i znatno više od očekivanog. Tako se cijela Hrvatska od sjevera do krajnjeg juga, tri dana prije početka kalendarskog ljeta probudila sa zimskim temperaturama.

Pokazuju to i termometri na meteorološkim postajama u Promini sa svega 11 stupnjeva, na Lovreću 13, u Zemuniku 14, a pretopli Dugi otok koji je nedavno bio na tropskoj noćnoj temperaturi od 33 stupnjeva, ovoga jutra je zabilježio čak 12 stupnjeva manje.

Ovo nikad nije bilo, zna se često čuti jer tko je vidio da u šestom mjesecu moraš obući džemper, obuti čarape, djecu po noći utopliti dekama i gledati hoće li s obližnje Svilaje, Dinare, Velebita, Biokova s burom naići i koja pahulja.

Meteoarhiva i sjećanja naših predaka kažu kako se vrijeme možda mijenja i više i češće nego prije, no 'zime' u sred ljeta i 'ljeta' u sred zime bilo je prije 50 i 60 godina, a kako kažu bit će i ove godine.

Što je sa sezonom kupanja? Iako su bura i kiša osvježile zrak more se za sada nije značajnije ohladilo, temperatura se snizila samo stupanj, dva, pa je na splitskom području oko 22, kažu u DHMZ-u, na šibenskom je nešto hladnije, a najtoplije, kao i uvijek, na jugu, na Mljetu 24, u Dubrovniku 25.

U isto vrijeme u dubrovačkom zraku čak šest stupnjeva hladnije, to znači , tko može i voli, neka se ugrije u moru.

OJDANA KOHAREVIĆ

Bura okrenula prikolicu

Jučer oko 10 sati na autocesti kod Maruna u općini Jasenice snažni udar bure prevrnuo je auto prikolicu njemačkog državljanina. 64-godišnji vozač kretao se iz smjera Zadra prema Zagrebu kad je u jednom trenutku bočni udar vjetra preokrenuo prikolicu koja je udarila u zaštitnu ogradu. Na sreću nije došlo do okretanja automobila, a osim materijalne štete na prikolici, vozač je prošao bez ozlijeda.

Mada nedostaje svega tri dana do početka kalendarskog ljeta i mada se po jutru u Zadru čini da nas čeka pakleno vruć ljetni dan, u zadarskom zaleđu puše jaka, olujna bura.

Zbog bure je zatvorena Državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) , a iz istog razloga autocestom A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje mogu prometovati samo osobna vozila, javlja HAK.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:17