StoryEditorOCM
Dalmacijauvođenje reda

‘Krali’ ste kvadrate? Nećete više, stižu veći računi

Piše PSD.
30. svibnja 2015. - 12:55

Da su građani uvijek bili najuredniji platiše, dokazuju i podaci o milijunskim dugovanjima tvrtki u Kaštelima, na ime komunalne naknade. Gotovo 50 milijuna kuna teška su dugovanja komunalne naknade velikih tvrtki, a rekorder je “Adriachem” s 33 milijuna, potraživanja od “Željezare” su četiri milijuna, od “Konstruktora” oko dva milijuna, dok je pokrenuta ovrha prema “Kaštelanskoj rivijeri” za dugovanje od 660 tisuća kuna. Zanimljivo, i HŽ-Infrastruktura ima dugovanje od 35 tisuća kuna.

Za razliku od velikih tvrtki, u gradski proračun na godišnjoj razini uprihodi se oko 4,5 miljuna kuna od građana. Naplata iznosi čak 87 posto.

- Građani su uvijek najuredniji platiše. Imamo oko 11 tisuća obveznika plaćanja komunalne naknade, a nakon što se uvela legalizacija, od sada imamo i stvarne podatke o kvadraturi objekata. Pojedinim građanima, koji nisu prijavili stvarnu kvadraturu, od sada šaljemo nova rješenja. Bilo je i onih koji do sada nisu plaćali ništa, jer ih nije bilo u evidenciji.

Marija Pelivan
Od sada će plaćati gotovo svi, obuhvatit ćemo više od 90 posto obveznika, a svi oni koji mijenjaju kvadraturu svojih objekata, dakle, ako nadograđuju kuće, promjenu kvadrature dužni su prijaviti u roku od 15 dana. U cijelom sustavu naplate komunalne naknade napravilo se jako puno posla, a dokaz tome je i ovoliki postotak naplate - kazala nam je Marija Pelivan, gradska pročelnica za komunalu.

Naknada po četiri zone

Naplata komunalne naknade u Kaštelima radi se po zonama, njih četiri. Prva se odnosi na industrijski dio uz more, druga je od mora do drugoga reda objekata poviše Tuđmanove ceste, treća od drugoga reda poviše Tuđmanove ulice do prvoga reda poviše Jadranske magistrale, dok se četvrta proteže od prvoga reda poviše Magistrale pa sve do Kozjaka.

Komunalna naknada za metar četvorni u četvrtoj zoni iznosi 20 lipa, u trećoj 40, a u drugoj zoni 60 lipa, dok se za sve zone Hrvatskim vodama plaća 20 lipa.

- Ono što moram napomenuti, a značajno je za građane, jest da se nova rješenja koja će uskoro dobivati na svoje adrese odnose na stvarno stanje kvadrature njihovih objekata koje smo dobili na temelju legalizacije i projekata kuća, budući da je u njima iskazan svaki kvadrat kuće. Sredstva od komunalne naknade ulažemo u održavanje, bilo da se radi o javnoj rasvjeti, cestama, zelenim površinama ili pak plažama - zaključuje pročelnica Pelivan.

Za sve one koji ne budu uredni platiše, kreću ovrhe, jer, kako kažu, plaćanje komunalne naknade zakonska je obveza koju strogo kontrolira i Državna revizija.

Jakov Žarko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:15