StoryEditorOCM
Dalmacija"slobodna", pomozi

Mještani Mavarčice: Uništavaju nam Bijelu plažu

Piše PSD.
25. svibnja 2015. - 00:48

Dosta nam je samovolje pojedinaca i ignoriranja vlasti. Želimo da se naša plaža dovede u prvobitno stanje, kakva je bila cijeli niz desetljeća prije devastacije – poručuju mještani Mavarčice u Okrugu Gornjem na Čiovu, koji kažu da u očaju više ne znaju kome se obratiti, budući da ih ignoriraju svi, od lokalnih vlasti Općine Okrug i Turističke zajednice, sve do Ministarstva, pomorstva, prometa i infrastrukture.

Uzalud su, kažu, slali dopise i tražili pomoć ne bi li zaštitili jedinu plažu kojom se koriste oni, ali i brojni gosti koji tijekom sezone borave na južnim predjelima Čiova.

– Devastacija Bijele plaže, kojoj svjedočimo, traje više od godinu dana. Stogodišnji su borovi nasječeni i ostavljeni, valjda kako bi zapriječili put, nasuto je žalo, a od oblutaka i kamenja s plaže napravljena je gomila kako bi se ogradio teren u privatnom vlasništvu – kazao nam je Jure Vicković na prosvjedu dvadesetak mještana uvale Mavarčica, koji takav potez objašnjavaju očajem nakon bezbrojnih upozorenja vlastima.

Ne štite javno dobro

– Plaža je na taj način devastirana, promijenjen je njezin izgled i narušeno javno dobro, a da se nitko od odgovornih nije ni usudio potražiti krivca. Nas kao mještane ne zanima tko stoji iza toga, niti možemo na svoju ruku tjerati pravdu ulazeći u imovinsko-pravne odnose, samo želimo da odgovorni zaštite javno dobro – objašnjava Vicković.

Mještani su još u rujnu prošle godine na adrese Općine, TZ-a i Ministarstva poslali dopis u kojem ih obavještavaju o stanju na terenu te mole za pomoć u uređivanju okoliša prije ovogodišnje turističke sezone, na temelju pritužbi gostiju koji su ondje boravili, navodeći da im od Općine treba samo dobra volja i logistička potpora.

– Smeta nam ignorancija Općine, iz koje su obećavali da će doći i riješiti problem, no posljednje su nam poručili kako je riječ o divljoj plaži te da, sukladno tome, oni ne mogu ništa poduzeti. Unatoč tome, mi uredno plaćamo sve komunalije i o svojem trošku uređujemo kvart, a da apsolutno ništa ne možemo dobiti zauzvrat, pa ni osnovnu zaštitu – govori Vicković, koji se, kao i većina okupljenih prosvjednika, bavi turizmom te se boji da će ovakvo stanje okoliša negativno utjecati na posjećenost.

Ničija briga

Ako se ignoriranje nastavi, poručuju nezadovoljni stanovnici Okruga Gornjeg, spremni su ići u prosvjed s potpunom blokadom prometa ili na podizanje kaznene prijave.

Tragom nezadovoljstva mještana Mavarčice potražili smo odgovor u Općini Okrug Gornji, no ni nakon nekoliko dana nismo ga dobili, uz objašnjenje kako je načelnik Ivica Radić izvan ureda.

Pokušali smo utvrditi koja je institucija odgovorna za nadzor, no u trogirskoj Lučkoj kapetaniji ogradili su se argumentom kako su oni odgovorni samo za događaje na moru. Slijedom toga obratili smo se županijskom Upravnom odjelu za pomorstvo i turizam s nekoliko osnovnih pitanja, no i oni su se oglušili na naše upite.

Katarina Lujak
Snimio Vojko Bašić/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:48