StoryEditorOCM
DalmacijaHNS-ovac kontra SDP-ove gradonačelnice

Ivana Marković: Ako se radi pritisak na izbor jednog kandidata, čemu natječaj?

Piše PSD.
13. svibnja 2015. - 17:42
Predsjednik Gradskog vijeća Supetra, HNS-ovac Petar Maričić, u utorak je podnio neopozivu ostavku, što je dodatno dolilo ulje na vatru zaoštrenih političkih prilika u tom bračkom središtu.

– S obzirom na štetnu politiku koalicije SDP-a i HSU-a u Supetru, koju kroz posljednjih nekoliko mjeseci karakterizira uhljebljivanje, destrukcija i hajka na kvalitetne i dokazane ljude u gradskim tvrtkama, podnosim neopozivu ostavku na mjesto Predsjednika Gradskog vijeća Supetra, na koje sam jednoglasno izabran. Ustrajanje u štetnoj politici kulminiralo je nasilnom smjenom direktora Komunalnog društva "Grad" d.o.o. i izborom Marijane Šemanović, potpredsjednice SDP-a Supetar, na mjesto direktorice.

Umjesto da se u svom mandatu većina koju čine SDP i HSU bavi interesima građana i donošenjem odluka važnima za naš grad, kao što su, na primjer, odbijanje pokretanja postupka osnivanja samostalne lučke uprave Supetar, oni svoju političku snagu koriste za uhljebljivanje političkih podobnika u gradske tvrtke – istaknuo je Maričić u priopćenju.

– Zbog toga ne želim više biti na čelu Gradskog vijeća. Svoje djelovanje ću nastaviti kao gradski vijećnik te ću svoje političko znanje i vještine ulagati u daljnju provedbu programa "Supetar može bolje".

Ponosim se što sam uz svoje suradnike i kolege bio korektiv prilikom promišljanja u procesu donošenja teških, ali važnih odluka s kojima smo Grad Supetar izvukli iz višegodišnje financijske blokade, nagodili se u mnogobrojnim sudskim procesima, osigurali mogućnost dovršetka mnogih započetih i drugih projekata te tako omogućili normalno funkcioniranje Supetra, i, ono najvažnije, stvorili temelje za razvoj budućnosti – naveo je Maričić.

On je posebno istaknuo kako ostavku podnosi jedino iz moralnih razloga jer, kao "čovjek, suprug, otac te kao građanin Supetra", u "ovakvim štetnim događajima ne može i ne želi sudjelovati".

Natječaj za novog direktora Komunalnog društva početkom svibnja izazvao je reakciju mnogih građana. Određeni dio ih smatra kako je posrijedi politička namještaljka vladajućeg SDP-a. Stiglo je, doznajemo, pet prijava, a među njima je i ona dosadašnjeg direktora Zorana Marinelića. Prigodom izbora prosvjedovali su radnici Komunalnog društva.

– Natječaj je bio javan i svatko se imao pravo prijaviti ako zadovoljava uvjete. Prosvjedom se pokušao stvoriti pritisak na Nadzorni odbor kako bi se izabrao određeni kandidat. Njemu je ugovor istekao i po natječaju je bio jednak drugima. Ako se radi pritisak na izbor jednog kandidata, čemu natječaj? – zapitala se Ivana Marković, supetarska gradonačelnica.

HNS tvrdi kako je imenovanje Branka Jašića i Danijele Kirigin iz redova SDP-a Supetar u tročlani Nadzorni odbor koji je birao novog direktora, loša, štetna i politička odluka. Imenovani članovi, pojašnjavaju nadalje, nisu stručne osobe te su mišljenja kako ne mogu kvalitetno nadzirati rad najveće gradske tvrtke, s proračunom većim od devet milijuna kuna.

– Ja sam samo koristila svoje zakonsko pravo u imenovanju članova Nadzornog odbora. Ispoštovane su sve zakonske obveze i prava – odgovara Marković.

ivana gospodnetić


Ima li tu sukoba interesa?

U supetarskom HNS-u upitnim smatraju i imenovanje Danijele Kirigin za članicu Nadzornog odbora KD-a “Grad” d.o.o.. Kirigin je zaposlena u poduzeću “Berica” d.o.o., koje je izravan konkurent KD-u “Grad” d.o.o. na tržištu, te sukladno tome, smatraju, treba provjeriti je li njezino imenovanje sukob interesa.

– “Berica” d.o.o. ima milijunski promet i najveća je građevinska tvrtka na Braču, dok Komunalno ima samo par stotina tisuća kuna od građevinske djelatnosti. Ne mislim da su po tome ikakva konkurencija – odgovara gradonačelnica Marković.


HDZ: Krše se preporuke Bruxellesa

“Djelovanje supetarske gradonačelnice Ivane Marković ozbiljno ugrožava daljnji razvoj turizma u gradu kao glavne gospodarske djelatnosti. Potaknuti događanjima koja u zadnje vrijeme narušavaju normalno odvijanje života i poslovanja u gradu Supetru, a koja su posljedica aktivnosti i odluka gradonačelnice Marković, obraćamo se javnosti s ciljem prekidanja te negativne prakse koja narušava ugled našega grada kao turističke destinacije, ne samo na lokalnoj, nego i na nacionalnoj razini”, stoji u priopćenju supetarskog HDZ-a.

“Najsvježiji primjer njezina neadekvatnog djelovanja je reakcija na miran prosvjed ispred KD-a “Grad” koji se odvijao zbog njezinih namjera da na čelno mjesto društva postavi stranački podobnu kandidatkinju Marijanu Šemanović. Time gradonačelnica svjesno opstruira preporuku Europske komisije da se na direktorske pozicije u javnim poduzećima imenuju kandidati koji imaju najbolje profesionalne kvalifikacije”, drži supetarski HDZ.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:59