StoryEditorOCM
Dalmacijarastu plodovi i znanje

Najbolje zasadili tikvice i osigurali upis na faks

Piše PSD.
28. travnja 2015. - 11:12

Srednja škola “Braća Radić” iz Kaštel Štafilića - Nehaja, ugostila je 23. i 24. travnja sudionike Državnog natjecanja učenika u Obrazovnom sektoru poljoprivreda, prehrana i veterina u disciplinama agro, flora, nutri-vita i veterinarski tehničar.

Na natjecanju, održanom po prvi put u jednoj školi u sve četiri discipline, sudjelovalo je 45 učenika, a pratnja su im bili njihovi mentori. Pravo na sudjelovanje ostvarili su pobjedom u prethodno održanim natjecanjima u svojim školama. Na državno natjecanje plasiralo se 15 od više od 30 srednjih škola koje su sudjelovale u prethodnim natjecanjima.

Sa 15 sudionika najbrojniji su bili učenici u disciplini agro, u kojoj su za zadatak sadili - tikvice. Bilo je zanimljivo promatrati s kojom su ozbiljnošću u školskom stakleniku prionuli izračunu potrebnog broja sadnica po jedinici površine, pripremi gredice i na kraju sadnji.

Zauzeti poslom uopće nisu obraćali pozornost na posjetitelje, niti su pogledavali šta im rade kolege. Među njima bio je i predstavnik škole domaćina, učenik četvrtog razreda Ivan Dropulić. Saznali smo da je Ivan iz Vrgorca, da stanuje u đačkom domu koji pripada školi u Štafiliću i da će dobiti svjedodžbu poljoprivrednog tehničara fitofarmaceuta.

Ocjenjivali svježinu ribe

“Prvo smo morali izraditi projekt po kojemu smo onda sadili tikvice”, ispričao nam je svoje natjecateljsko iskustvo. Vremena je bilo dovoljno, a konkurencija je bila dobra. Prema Ivanovim riječima, nije bio težak ni teoretski dio natjecanja, a sudjelovanje mu je važno budući da želi studirati agronomiju, a jedno od prva tri mjesta na ovom natjecanju omogućava izravan upis na studij agronomije u Zagrebu. Na kraju će se pokazati da je Ivan bio uspješan - osvojio je treće mjesto i put na fakultet mu je otvoren.

Veterinarski tehničari, njih deset, za zadatak su imali senzorski ocijeniti svježinu ribe, parazitske invazije i mikrobiološku pretragu ribe. Baš kao u stakleniku i u učionici gdje se odvijalo ovo natjecanje vladala je tišina pa smo i mi sačekali da se program završi i tek onda otpočeli s razgovorom.

“Super je, novo iskustvo koje potakne čovjeka da napreduje u svemu što želi ostvariti”, kazala nam je svoje dojmove Ruth Sakar, učenica Poljoprivredno-prehrambene škole iz Požege.

Izrađivali girlande

Prije sadnje tikvica trebalo je dobro pripremiti gredice
“Bilo je malo teško, teže nego na županijskom natjecanju”, ocijenio je Lovre Bepo Serdarević iz Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole “Stanko Ožanić” iz Zadra, a od svega najteže utvrditi parazitski stadij.

Lovrina je želja, iznenadio nas je, nakon srednje škole upisati policijsku akademiju, dok je, s naše strane očekivanu veterinu, ostavio za plan “B”.

Ako smo po vonju ribe znali da smo pred “pravom” učionicom gdje su se natjecali veterinarski tehničari, miris cvijeća bio je potvrda da su iza zatvorenih vrata cvjećari. Njihov zadatak bio je i najljepši i “najmirisniji”, komentirali smo s mentorima.

Zadana tema bila je “Proljeće u Dalmaciji”, što je značilo napraviti stolni aranžman od rezanog cvijeća, te girlandu (vijenac) za ukrašavanje stola.

U disciplini nutri-vita zadatak je bio napraviti žele od naranče, potom ga senzorski ocijeniti, analizirati i prezentirati povjerenstvu. Ocjenjuju se, naime, znanje, psihomotoričke vještine i što je novina, prema riječima prof. Ružice Budimir, prezentacijska vještina.

Troje prvoplasiranih učenika u svakoj disciplini kao nagradu su dobili tablet. Onima koji žele nastaviti studij u struci važniji su, međutim, dobiveni bodovi koji će im to omogućiti.

Jadranka MATIĆ
SNIMIO Nikola VILIĆ/Cropix

Državni prvaci

U disciplini agro Krunoslav Mavračić iz Poljoprivredne škole Zagreb.

U disciplini flora Nikolina Đuranec iz Gospodarske škole Čakovec.
U disciplini nutri-vita Gloria Banić iz škole Braća Radić Štafilić.
Najbolja među veterinarskim tehničarima je Željka Bregović srednja škola “Arboretum Opeka”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:07