StoryEditorOCM
DalmacijaBotanički vrt kraj Dola

Hvaranin Matko Roić godinama spašava ljekovite biljke

Piše PSD.
13. travnja 2015. - 23:39
Starograjanina Matka Roića na otoku Hvaru svi znaju kao vrsnog nastavnika biologije i kemije, velikog entuzijasta i zaljubljenika u prirodu, čovjeka koji još od 1995. godine stvara “Hvarski vrt” na predjelu Katovnica nedaleko od Dola sv. Ane.

Riječ je o prirodnjaku zanesenjaku koji je svojim upornim radom na spomenutom lokalitetu uspješno izolirao više od dvjesto biljnih vrsta, te zbirku stijena i tla, a nedavno je formirao i poučne staze s kamenim obrubima, čime je posjetiteljima olakšao kretanje i snalaženje među svom tom raznosvrnom florom.

- U vrtu uz nekoliko sorti maslina imamo puno autohtonih samoniklih biljaka s ovog područja, među kojima su: kadulja, lavanda, vrisak, ružmarin, buhač..... što su othranile mnoge otočane, ali i neke druge poput brnistre, pistacija, mirte, planike, majčine dušice, matičnjaka, kozokrivine..., a neke od njih su ljudima služile za proizvodnju tinte ili užadi, druge kao insekticidi ili prirodni lijekovi, voće i slično.

Još od ranije su uz sve vrste napisana njihova imena na latinskom i hrvatskom jeziku, te otočnom dijalektu, no budući da nam se bliži i peti “Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske” (11. do 17. svibnja 2015.) obnovili smo jedan tradicijski trim, suhozide i gomile, dok će predškolsku djecu, učenike, studente, turiste i ostale goste zasigurno zanimati još maketa Faroske hore, te našeg škoja sa stihovima hrvatskog pjesnika Cviteta Škarpe, pa i kvalitetno opremljena mala meteorološka postaja s barometrom, vlagomjerom i termometrom, govori šjor Matko, čiji rad je baš sa zadovoljstvom pohvalio dr. sc. Mirko Ruščić s Odjela za biologiju PMF-a u Splitu.

Dakle, ovaj botanički vrt će i ove godine iznova poslužiti za edukaciju mnogih koji ponešto žele naučiti o vrijednostima prirodne, geološke, pedološke, kulturne, pa i etnološke baštine koja ih okružuje.

A da bi sve to imali na jednome mjestu najzaslužniji je upravo Matko Roić, meštar koji svojim prijateljima zna reći da je njegov dvadesetogodišnji rad u vrtu i usmjeren isključivo očuvanju i prezentaciji prirodnog i poljoprivrednog autentičnog krajobraza, zaštiti okoliša i popularizaciji prirodnih znanosti.

PIŠE I SNIMA: Mirko Crnčević



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:43