StoryEditorOCM
DalmacijaPRESUŠILI ŠMRKOVI

Nema novca za sezonce: Ne daj Bože požara, tko će Milnu gasiti?

Piše PSD.
16. ožujka 2015. - 14:41
Samo je jedna strana u ovoj priči. To je sigurnost mještana i turista Milne – započinje svoje kazivanje Jadran Zaro, tajnik DVD-a Milna. Kazuje nam kako je nezadovoljstvo milnarskih vatrogasaca kulminiralo kada je Nenad Bonačić Vicić, zapovjednik milnarskoga vatrogasnog društva, zatražio od Općine pristanak na sufinanciranje sezonskih vatrogasaca, što im je uskraćeno.

Naime, Milna je u iščekivanju drugog kruga prijevremenih izbora 22. ožujka, a rok za prijavu sezonskih vatrogasaca istekao je 15. ožujka.

– Zakon je takav, Općina plaća pola, a Vatrogasna zajednica Splitsko-dalmatinske županije drugu polovicu. Međutim, bez odobrenja Općine za sufinanciranje, mi tu priliku propuštamo. Drugi krug izbora je 22. ožujka, tada će se izabrati načelnik, a tek onda na red dolazi Vijeće koje bi nam odobrilo financiranje. A naš je rok za prijavu sezonaca tada odavno prošao – objašnjava Bonačić Vicić nadovezujući se na riječi kolege Zara.

– Općina je uvijek predstavljala problem sa svojim dijelom plaćanja, i što se tiče onih redovnih 4,9 posto na godišnjoj razini. Mi godinama nismo redovito financirani. Zbog neisplaćivanja otprije, kada smo svojim sredstvima poplaćali sezonce, nismo bili u mogućnosti ni registrirati vozila, pa čak godinu i sedam mjeseci nismo bili operativni. S neregistriranim vozilom ne mogu izići na intervenciju. Nismo imali drugog izbora – dodaje Vicić.

U funkciju su opet stupili u kolovozu prošle godine, kada je sezona već daleko odmakla. Tada su sudskom presudom uspjeli doći do dijela novca koji je bio dovoljan da opet stanu na noge.
– Uz to smo uspjeli prikupiti čak četrnaest mladih iz Milne kojima je omogućeno školovanje za vatrogasce, a trenutno se jedan od njih školuje dalje, za vatrogasnog tehničara. Upravo je ta mladost razlog naše ljutnje. Oni su važni, njihova radna mjesta su važna i zbog toga smo istupili u javnost – nastavlja Vicić.

Da su radna mjesta mladih ljudi primarna, slaže se i tajnik DVD-a Milna Jadran Zaro. Razočaran je, tvrdi, što se ožujak bliži kraju, a oni nisu u mogućnosti krenuti s pripremama za sezonu.
– Žalosno je da jedna Milna funkcionira bez vatrogasaca. Ista ona Milna koja je gorjela 2008. i 2011. godine. Dovoljno je pogledati snimke kako je onda bilo. Ovdje se radi o sigurnosti mještana, a ljeti i turista. Ne možemo ovisiti o DVD-u iz Supetra u slučaju intervencije. Sve je u redu kada je mirno, no kada dođe do problema, onda se svi tek pitaju gdje smo. A uspješna vatrogasna godina nije ona u kojoj je gorjelo i onda se gasilo, nego ona koja je naizgled mirna. Jer prevencija je požara naš najveći posao – napominje Zaro.

Zaro u milnarskom DVD-u volontira, a Bonačić Vicić je zaposlen na funkciji zapovjednika. Tvrdi, unatoč tome što svoj posao voli, i sutra bi napustio funkciju pokažu li mlađi želju za vođenjem društva.
– Čini se kako u Općini ima novca za sve osim za vatrogasce – zaključio je ovaj milnarski vatrogasni dvojac.



IVANA GOSPODNETIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:28