StoryEditorOCM
Dalmacijabespovratna sredstva

Ajmo curice, ajmo dječaci, Ževrnja daje 970.000 kuna

Piše PSD.
20. veljače 2015. - 12:53
Selo Radinje na području Prugova, godinama iseljeno, pretvorit će se u etno-eko selo koje će posjećivati turisti zahvaljujući natječaju Splitsko-dalmatinske županije, a i Općina Klis jedna je od mnogih koji su dobili županijski novac:

- Natjecali smo se lani upravo za novac kojim bismo uredili etno-eko Selo Radinje, jer je riječ o jednom lokalitetu iznad Prugova koji propada, a bio bi vrijedno izletište turistima. Zato će nam pedeset tisuća županijskih kuna i te kako dobro doći za ovo etno-eko selo - kaže Jakov Vetma, načelnik Klisa.

- Kao i lani, tako su i ove godine pozvane sve općine i gradovi, ali i udruge građana za promicanje turizma. Lani je tako samo za tematske staze odobreno 200 tisuća kuna - kaže nam Mato Ivanković iz Ureda za pomorstvo i turizam.

Snaženje turizma

Vodeći se dobrim odazivom, ali i činjenicom da se na taj način može osigurati novac za obnovu tematskih staza, Županija je opet pozvala gradove i općine da se natječu te im je osigurano, doduše nešto manje, ali opet vrijednih 170 tisuća kuna.

- Ponovno smo pozvali gradove i općine Splitsko-dalmatinske županije na podnošenje zahtjeva za nepovratan novac iz programa tematske staze za 2015. godinu. Odobrava se novac za poticanje i sufinanciranje izgradnje ili uređenja tematskih staza radi obogaćivanja i poboljšanja turističke ponude.

Novac se može koristiti za izradu projekta staze; izgradnju, uređenje, proširenje, trasiranje i održavanje staze; uređenje vidikovaca na stazi; projektiranje i izradu turističke signalizacije na samoj stazi; izradu promotivnih brošura i promociju staze na internetu; druge potrebe u funkciji staze - govori Ivanković.

Udrugama građana i turističkim zajednicama bit će na raspolaganju 400 tisuća kuna za potporu turističkim manifestacijama i udrugama za 2015. godinu.

Programom se odobrava novac za poticanje i sufinanciranje turističkih manifestacija i udruga koje promoviraju razvoj turizma s ciljem obogaćivanja i poboljšanja turističke ponude. Ivanković navodi da se novac može koristiti za sufinanciranje održavanja manifestacije (troškovi glazbenika, troškovi tehnike, troškovi promocije manifestacije, troškovi sudionika u manifestaciji, ostali troškovi); sufinanciranje udruge (troškovi provođenja određenog projekta); izradu promotivnih brošura i promociju manifestacije (udruge) na internetu; druge potrebe u funkciji održavanja manifestacije, odnosno projekta udruge.

Lani je odobreno 100 tisuća kuna više, no unatoč tomu u Županiji vjeruju da će se i ove godine dosta korisnika javiti na poziv.

Tradicijski obrti, suveniri...

Županijskim novcem lani su sufinancirana eko-etno sela s pola milijuna kuna, a sufinanciranje će se nastaviti i ove godine, namijenjeno je 400 tisuća kuna.

Novac se može koristiti za izradu geodetskih i konzervatorskih podloga; izradu katastra objekata (zatečenog stanja naselja), detaljnih planova uređenja ili urbanističkih planova uređenja; projekta modela upravljanja i/ili revitalizacije etno-eko sela, odnosno studije izvedivosti etno-eko sela; studije utjecaja na okoliš.

Uz to, napominje Mato Ivanković, novac se može potrošiti i za investicijsko-tehničku dokumentaciju za obnovu postojećih infrastrukturnih priključaka te izgradnje novih, obnovu tradicijskih obrta i izradu autohtonih suvenira, izradu projektne dokumentacije za obnovu tradicijskih objekata, nabavu kamena za obnovu tradicijskih objekata; otkup objekata unutar sela za zajedničke potrebe (etno zbirke, galerije, zajednička recepcija, suvenirnica, izrada autohtonih i/ili tradicijskih proizvoda..., rješavanje imovinskopravnih odnosa (otkup, okrupnjavanje, zamjena, odvjetničke usluge...), uređenje komunalne infrastrukture i okoliša i druge potrebe u funkciji naselja.

ojdana koharević, foto: arhiva cropix

Evo kako se dijelilo u 2014.

- Novac iz programa potpore turističkim manifestacijama i udrugama za razne fešte (500.000 kuna) u 2014. godini dobile su brojne turističke zajednice: Trilj (10.000), Šolta i Kaštela (po 5000), Solin i Dugi Rat (po 4000)...

- Novac iz programa tematske staze za prošlu godinu (200.000 kuna) otišao je u Cistu Provo i Vrliku (po 10.000), Podgoru (7000), Vis (6000) Zmijavce (5000)...

- Lani su nepovratan novac iz programa eko-etno sela (500.000 kuna) dobili Klis i Proložac (po 50.000), Dol (40.000), Omiš (22.000), Komiža (20.000)...




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 16:03