StoryEditorOCM
DalmacijaPISMO NAMJERE

Načelnik Vetma: IKEA, dođite u Klis, čekaju vas zemljište i ljudi

Piše PSD.
6. veljače 2015. - 09:13
IKEA bi mogla stići u Klis, jer je Općina Klis ovoj švedskoj trgovačkoj kući uputila prijedlog za koncesiju na zemljište u zoni Kurtovići, sedam kilometara sjeverno od Klisa. Potvrdio nam je to Jakov Vetma, kliški načelnik.

- Jako smo zainteresirani da ova uspješna trgovačka kuća dođe u našu općinu, nudimo zemljište po najpovoljnijim mogućim uvjetima, a moguća je i koncesija na duže razdoblje, uz oslobađanje od komunalnog doprinosa i komunalne naknade - kaže Vetma, navodeći kako je pismo namjere već poslano Upravi IKEA-e.

Uz to, u općini su voljni angažirati osobu koja bi im bila na raspolaganju za rješavanje svih eventualnih administrativnih barijera, rješavanje infrastrukturnih i svih drugih problema.

- Prednosti su ove lokacije što je povezana s četiri trake do centra grada, a u samoj blizini autoceste, što bi sigurno bilo bolje za potencijalne kupce iz cijele Dalmacije i susjedne BiH - kaže Vetma.

U tom pismu namjere predstavili su općinu Klis, brojne projekte, a za švedske ulagače Klišani imaju samo jedan preduvjet:

- Voljeli bismo kad bi stanovnici naše općine imali prednost pri zapošljavanju - naglašava Vetma.

’Imamo više od tvrđave’

Podsjeća kako je ovo općina koja ima povećanje realiziranog proračuna u 2014. u odnosu na 2013. i u tome su jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja ima taj rezultat.

Spominju se i brojni projekti za tvrđavu, u čemu je sudjelovala i Županija, izvlaštenje zemljišta od RH (Kurtovići sjever, vrijednost 40 mil. kuna) i Poduzetnički inkubator (financiran od MINPO-a) te zahvaljujući ViK-u i agenciji Eko-Kaštelanski zaljev koji će, temeljem njihovih projekata, samo ove godine uložiti 4,8 milijuna kuna na područje općine, kako za vodoopskrbu, tako i kanalizaciju do same tvrđave. Općina se aktivno uključila u projekt revitalizacije Kliškog polja, a nedavno je dobila i 1,4 milijuna kuna za novu rasvjetu u Zagori.

Bude li što od ove poslovne ponude, tada bi otvaranje IKEA-e na ovom području bilo zeleno svjetlo novim investitorima na području općine Klis, ali i susjedne općine Muć.
OJDANA KOHAREVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:06