StoryEditorOCM
Dalmacijapotrošeno 9,5 milijuna kuna

Potpišite peticiju za novu zemljišnu knjigu Dusine!

Piše PSD.
5. veljače 2015. - 22:48
Prije gotovo pet godina završena je katastarska izmjena u katastarskoj općini (k.o.) Dusina. Međutim, do danas nije formirana nova zemljišna knjiga, „Slobodna“ je o tome nekoliko puta pisala jer je u projekt uloženo oko 9,5 milijuna kuna.

Tadašnja Vlada financirala je 70 posto projekta, a preostalih 30 posto Splitsko-dalmatinska županija i Grad Vrgorac. Unatoč napisima i obećanjima, stvari se nisu pomakle s mjesta.

Zbog toga poljoprivrednici iz sedam mjesnih odbora koje obuhvaća ta zemljišna knjiga ne mogu doći do poticaja i potpora, ali ni okrupniti parcele kao ni doći do dozvola za gradnju infrastrukture.

Pošto se radi o velikom području, gdje se zadržalo stanovništvo i vrgorački političari prepoznali su tu priliku za hvatanje političkih poena. Na ideju da se pokrene peticija došao je novi predsjednik Gradskog vijeća Ante Pranić iz Nezavisne liste mladih (NLM).

- Vrijeme je da se stanovnici vrgoračkog kraja zauzmu za svoja prava u Zagrebu. Peticija će se potpisivati desetak dana na područjima koja spadaju u k.o. Dusina, a bit će upućena nadležnome ministarstvu, stoji u priopćenju Ante Pranića na Facebook profilu NLM.

I u HDZ-u su se odmah oglasili o ovom pitanju.

- HDZ-ova Vlada prije četiri godine u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom i Gradom Vrgorcem utrošila je 9,5 milijuna kuna. No, promjenom vlasti u Banskim dvorima zaustavljen je ovaj projekt od vitalnog značenja za Vrgorac jer ministarstvo nije odredilo suca koji bi bio zadužen za formiranje zemljišne knjige. Pozivamo sve članove HDZ-a, glasače i simpatizere da podrže peticiju, stoji u priopćenju HDZ-a.

Očitovao se i šef lokalnog SDP-a Rade Bobanac:

- Podržat ćemo sve u interesu građana. SDP se time bavio u više navrata. No, Grad Vrgorac nije organizirao ni jedan sastanak na temu osnivanja k.o. Dusina s Općinskim sudom u Metkoviću. Praksa kaže da osnivanje ide kad lokalna samouprava pokaže spremnost za sufinanciranje - kaže Bobanac.

 

Tekst i foto: Mate PRIMORAC
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:27