StoryEditorOCM
Dalmacijamodernizacija

Kaštela na rasvjeti štede milijune kuna

Piše PSD.
5. veljače 2015. - 10:05
Grad Kaštela krenuo je u modernizaciju javne rasvjete. Glavni cilj projekta, kako nam je kazao kaštelanski dogradonačelnik Mili Novak, jest ušteda.

Na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Gradu Kaštela je odobreno sufinanciranje projekta energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete. Ukupna vrijednost investicije, čija je realizacija započela jučer, jest 3,1 milijun kuna, od čega će Fond sufinancirati 1,2 milijuna kuna.

Naime, nakon provedenog postupka javne nabave, odabran je izvođač i krenulo se sa zamjenom 900 rasvjetnih tijela u 50 gradskih ulica.

– Ovo je prva faza rekonstrukcije javne rasvjete i doprinos unapređenju energetske učinkovitosti u Kaštelima. U ovoj fazi zamijenit ćemo 876 rasvjetnih tijela. Potrošnja postojećih žarulja sada je iznosila oko 450.000 kuna godišnje. Zamjenom 876 rasvjetnih tijela javne gradske rasvjete LED žaruljama ostvarit ćemo goleme uštede, od oko 80 posto dosadašnjih troškova. Prema procjeni, uštede će zamjenom ovih žarulja iznositi oko 350 tisuća kuna godišnje. Dakle, umjesto 450 tisuća kuna, plaćat ćemo 100 tisuća godišnje iz gradskog proračuna – kazao je Novak.

– Ovim ćemo zamijeniti oko četvrtinu rasvjetnih tijela javne gradske rasvjete, a nakon toga ići ćemo u daljnju rekonstrukciju javne rasvjete i javljat ćemo se na natječaje koji se budu otvarali. U idućoj fazi planiramo rekonstrukciju rasvjete na Cesti dr. Franje Tuđmana, za što izrađujemo projektnu dokumentaciju, s ciljem ne samo uštede novca, nego i kvalitetnije javne rasvjete – zaključio je Novak.
Jakov Žarko
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:25