StoryEditorOCM
Dalmacijaotvoreno pismo

Bulj: Gradski novac u hrvatsku banku

Piše PSD.
30. siječnja 2015. - 13:17
Nezavisna lista Mira Bulja u otvorenom pismu zamjenicima gradonačelnika Sinja Kristini Križanac i Zlatku Ugrinu zahtijeva da račun na kojemu se vode novčana sredstva Grada vrate u hrvatsku banku. Ili, u najgorem slučaju, da raspišu javni natječaj i gradska sredstva vode u banci koja ponudi najbolje uvjete.

U pismu se podsjeća na to da je sinjska izvršna vlast 13. srpnja 2011. godine prenijela račun iz Hrvatske poštanske banke u Hypo Alpe Adria Bank, i to bez javnog natječaja, hvaleći taj potez kao poslovni uspjeh i najavljujući da će ta banka “ulagati u gradske razvojne projekte, aktivno podržavati rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva te omogućiti gradu i kraju da ostvari svoje potencijale”.

U protekle tri godine, stoji u pismu, strani bankari rade sasvim suprotno. Zbog toga i dokazano lihvarskog odnosa stranih bankara prema građanima Hrvatske, o čemu zorno govori slučaj vezan uz švicarske franke, NL Mira Bulja smatra da bi sinjska izvršna vlast vraćanjem depozitnog računa u hrvatsku banku ispravila vlastitu pogrešku i ujedno poslala snažnu poruku Hrvatskoj da se sva javna proračunska sredstva, na svim razinama, vode na računima banke u hrvatskom vlasništvu.

Tako bismo stvorili jaku hrvatsku banku i u tom dijelu vratili suverenitet koji su nam poslije Domovinskog rata oduzele političke elite, kad su opljačkane domaće banke najprije sanirale novcem hrvatskih poreznih obveznika, a onda ih darovale strancima ili prikrivenim hrvatskim kriminalcima.
T. Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:30