StoryEditorOCM
DalmacijaZOVI, SAMO ZOVI

Mladi ne žele u Savjet jer više nema dobivanja naknade

Piše PSD.
29. siječnja 2015. - 23:34
Odbor za izbor i imenovanje Splitsko-dalmatinske županije danas i na stranicama Slobodne Dalmacija te na web-stranici županije (www.dalmacija.hr) ponavlja javni poziv za isticanje kandidature za izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije. Natječaj se, naime, ponavlja jer nema dovoljno zainteresiranih za rad u Savjetu mladih!

- Istina, javni poziv otvoren je za najmanje 50 kandidata koje predlažu organizacije i udruge mladih, učenička vijeća, studentski zborovi, neformalne skupine mladih i drugi, od kojih mi biramo njih jedanaest u dobi od 15 do 30 godina. I to za mandat na tri godine, no kako je bilo malo prijavljenih, javni poziv ponavljamo – doznajemo od Ante Sanadera, saborskog zastupnika i predsjednika županijskog Odbora za izbor i imenovanje.

A zbog čega takva nezainteresiranost za prijave i za rad u ovom Savjetu mladih koji je, citiramo, “savjetodavno tijelo koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih na županijskoj razini, te sudjelovanje mladih u odlučivanju o upravljanju javnim poslovima od interesa i značenja za mlade, aktivno uključivanje mladih u javni život SDŽ.” Odgovor se vjerojatno krije u novcu – nema, naime, više naknada za rad pojedinaca u tom Savjetu!

- Po novom zakonu, pojedinačnih naknada više nema, a novac za rad Savjeta osiguran je kao i lani u iznosu od 206.000 kuna za nadoknadu putnih troškova, organizaciju radionica i seminara. Ovogodišnji županijski proračun umanjen je, naime, za 24,5 milijuna kuna te iznosi 432,5 milijuna kuna - govori dožupan Ante Šošić, dok Ante Bačić, predsjednik Savjeta mladih u minulome mandatu, kaže ovo:

- Do sada je Savjet mladih bio biran tri puta, ali u mandatu po dvije godine i svaki od 11 članova imao je mjesečnu naknadu od oko 600 kuna, te predsjednik oko 900 kuna, bez putnih troškova. Sjednice smo održavali minimalno jednom mjesečno, odlazili na seminare, radionice i na druženja za razmjenu iskustava. Ukupni troškovi tih pojedinačnih naknada za rad članova iznosili su nešto više od sto tisuća kuna, dok je ostali novac bio namijenjen promidžbi i putovanjima.

Sada će rad biti volonterski i članovi će imati pravo na naknadu prijevoza, a cijela svota iz županijskog proračuna bit će namijenjena promidžbi i organizacijskim troškovima.

Na javni poziv, koji je objavljen 22. prosinca u trajanju od 20 dana, došlo je samo 13 prijava, od čega su četiri bile nakon dopuštenog roka. Ispada li po ovome da su mladi s područja županije stvarno nezainteresirani za volonterski rad u ovom Savjetu, doznat ćemo nakon ponovljenog poziva.
S. BARČOT
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:52