StoryEditorOCM
Dalmacijatreba pripaziti!

Ciklona Mirjana donosi jako jugo i opasan pad tlaka

Piše PSD.
29. siječnja 2015. - 16:54
Ništa dobro od vremena u Dalmaciji sljedećih dana s ciklonom Mirjana! Najgore se očekuje ovoga petka uz jako jugo, lebić, te posebno opasan pad tlaka.

Govori nam to Ivana Havrle Kozarić dežurna meteorologinja DHMZ-a.

- U petak očekujemo većinom oblačno, povremeno uz kišu, mjestimično oko 60 litara po četvornom metru, pogotovo za Makarsku. Bit će gotovo posvuda pljuskova i grmljavina, a uz to će puhati umjereno do jako, mjestimice olujno jugo i jugozapadnjak poznatiji kao lebić – govori nam dežurna meteorologijnja.

To znači da bi olujno jugo moglo stvarati probleme u prometu, a zbog jakog lebića i juga moglo bi biti i ciklonalne plime, a svemu će pridonijeti nizak tlak, jugo i položaj Mjeseca koji je u prvoj četvrti.

Ovakva najava neće se svidjeti mnogima koji će otići na Noć muzeja jer bi padaline u nekim mjestima mogle poremetiti ovu kulturnu manifestaciju.

Uz takvu južinu izražen je pad tlaka pa bolesni i osjetljivi na vrijeme o tome moraju itekako voditi računa. Sve to pratit će više temperature ujutro 7 do 11 najviše do 14, a do kraja dana se očekuje hladnije vrijeme.

Zbog ovakve meteorološke situacije DHMZ je već oglasio visoko, narančasto upozorenje za cijelu zemlju, a posebno za Jadran. U isto vrijeme bit će snijega u gorskim predjelima posebno u Gorskom kotaru pa će trebati pripaziti u prometu.

Subota je zadnji dan siječnja i on će biti manje opasan što se vremena tiče od petka, s povremenom kišom. Slično vrijeme i u nedjelju s malo sunca, malo hladnije. Ponedjeljak još malo hladniji, a najhladniji dan bi trebao biti utorak.

Vraća li nam se zima sljedećeg tjedna?

– Još je rano za sigurnu prognozu, za sada je na vidiku tek hladnije vrijeme, no ništa drastično – kaže Ivana Havrle Kozarić. Ono što je sigurno je da ćemo na duži period stabinijeg vremena još pričekati.

OJDANA KOHAREVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:36