StoryEditorOCM
Dalmacijauspješna akcija

HGSS iz zametenog doma na Biokovu prevezao mladiće u Makarsku

Piše PSD.
30. prosinca 2014. - 17:33
Praćeni članovima makarskog HGSS-a šestorica maloljetnih mladića od subote zatočenih snijegom, burom i ledom u planinarskom domu “Vošac” na Biokovu, sigurno su u utorak u 14.30 spuštena planinarskom stazom do Makra, a onda vozilom u Makarsku, gdje su predani roditeljima.

Prvi pokušaj izvlačenja momaka u ponedjeljak onemogućila je orkanska bura i led nakon što se temperatura na Biokovu spustila na minus 15 stupnjeva. U utorak su se u 8 sati osmorica GSS-ovaca zaputila biokovskom cestom dvama terenskim vozilima dokle se moglo, 4 km daleko od Vošca. Do podne su se uz zimsku opremu probijali kroz snijeg i led te stigli do momaka.

Odlučeno je da u 13 sati natrag krenu planinarskom stazom nizbrdo prema Makru, jer je kraći put nego do vozila, a u prilog takvoj odluci bila je znatno oslabljena bura. Za sat i pol prevladali su sve ledene prepreke i sretno se vratili kućama. Dvojica spasilaca su ponovno pješačila natrag do vozila da bi ih vratila u Makarsku.

Vozeći se iz Makra, mladići su potvrdili da su dobro. Imali su dovoljno drva za grijanje, hrane i vode. A o strahu i odavanju identiteta nisu željeli razgovarati.

U svakom slučaju, dobro će upamtiti avanturu na privlačnu planinu Biokovo zimi, kada se nevrijeme reflektira u daleko većoj mjeri nego u primorju. Vremenske prilike se na Biokovu mijenjaju iz sata u sat, pa se nije teško zavarati zubatim suncem, koje učas zakrili snježna vijavica, niske temperature i led.

                                                                                                                                                           ANA DRAGIČEVIĆ, foto: arhiv cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:56