StoryEditorOCM
Dalmacijaotežani uvjeti

U Vrgorcu ipak održani izbori na svih 27 biračkih mjesta

Piše PSD.
28. prosinca 2014. - 21:06
20.06 - U Vrgorcu su ipak održani izbori na svih 27 biračkih mjesta, a umjesto na biračkom mjestu u Poljicima, do kojeg se nije moglo jer je zametena cesta, birači su glasali u zaseoku najbližem lokalnoj cesti, doznaje se u Gradskom izbornom povjerenstvu u nedjelju nakon zatvaranja birališta.

Uz pomoć terenskih vozila Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vrgorac i Gorske službe spašavanja, starijim i nemoćnima se otišlo u kuće i tako omogućilo da glasuju za svog predsjedničkog kandidata.

Konačni rezultati izbora očekuju se nešto kasnije nego inače jer je snijeg ponovno počeo padati na području vrgoračkog kraja, pa će promet opet biti otežan. 

17.29
- Vrgorački vatrogasci su do 16 sati imali 50 intervencija, izvlačili su vozila iz snijega, prevozili promatrače i članove povjerenstva na biračka mjesta te u neka sela dostavljali hranu i piće, rekao je dežurni operativac DVD Vrgorac Ivica Domanžić za Hinu.

Na nekim dionicama lokalnih cesta je bilo oborenih stabala koji su pala na kolnik pod težinom snježnog pokrivača, dodao je.

Predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva u Vrgorcu Đino Ružičanin rekao je da biralište u Poljicima nije otvoreno do 16,30 sati, da su u kontaktu s Državnim povjerenstvom i traže neki način da se biračima u Poljicima omogući glasovanje.

Zaseoci Kovačevići i Knezovići nemaju struje, a zbog snijega je slab odaziv na birališta u planinskim selima, jer je gotovo nemoguć promet. 

13.56 - Predsjednički izbori u nedjelju se u Vrgoračkom kraju odvijaju u otežanim uvjetima zbog 40 centimetara snijega koji je prouzročio probleme u prometu i isporuci električne energije, doznaje se od predsjednika vrgoračkoga Gradskog izbornog povjerenstva Đine Ružičanina.

Biračko mjesto u Poljicima koje je na oko 900 metara nadmorske visine, za sada još nije otvoreno, jer zbog visokog snijeg nije moguć pristup selu, na četiri biračka mjesta - Stilja, Prapatnice, Orah i Banja otvorena su birališta, ali nema struje, a do biračkog mjesta u selu Višnjica članovi Izbornog povjerenstva morali su pješačiti tri kilometra po snijegu jer su sve ralice za čišćenje snijega na terenu u planinskim krajevima.

Kako se doznaje od predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva Ružičanina, izlaznost glasača je slaba, do 12 sati na birališta je izašlo tek 390 građana tj. 6,44 posto, a izbori se odvijaju u otežanim uvjetima, bez struje.

Cijelo jutro nam pomaže Hrvatska gorska služba spašavanje (HGSS) koji nam prevozi članove Izbornog povjerenstva na biračka mjesta, tako da je otvoreno 26 od 27 biračkih mjesta, biralište u Kozičkim Poljicima nije otvoreno, a na četiri birališta nemam struje, tako da ovisimo od HGSS i HEP-u, kazao je Hini Ružičanin.

Trenutno u Vrgorcu pada kiša, a za popodnevne sate opet je najavljen snijeg.

Neprohodne ceste

Dok se u samom Vrgorcu visina snijega kreće između 20 i 25 centimetara, u okolnim brdskim naseljima ta je visina i duplo veća. Tako u Poljicima, Kozičkim Rašćanima i Mijacima visina sniježnog pokrivača seže i preko pola metra.

Zbog neprohodnih cesta kasnilo se i sa otvaranjem biračkog mjesta u naselju Poljica Kozička gdje su glasači mogli pristupiti tek oko 12 sati. Glasačke materijale dostavili su im pripadnici HGSS-a.

Pored otežanog kretanja na glavnim cetama, državnim i županijskim, još uvijek veliki problem predstavlja odvijanje prometa na tzv. nerazvrstanim cestama.

Radi se o širokoj mreži lokalnih cesta po zabačenim selima i naseljima. Problem predstavlja i činjenica da Županijske ceste na području Vrgorca raspolažu s tek tri ralice. Po listi prioriteta najprije se čiste državne, pa županijske, a tek onda lokalne ceste.

Situaciju je otežao i pad dalekovoda pa su naselja Stilja i Kašče privremeno ostala bez električne energije.

Vrgorski vatrogasci čistili su nogostupe u samom gradu. Iako je teško uspoređivati sadašnju situaciju sa situacijom iz veljače 2012., zbog same razlike u visini snijega, treba ipak napomenuti kako su dežurne službe mnogo spremnije dočekale ovo nevrijeme.

(H), M. Primorac
Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:43