StoryEditorOCM

Aps, bajbuk, buvara, ćuza...: u Alkarskim dvorima predstavljena knjiga "Sinjanje"

Piše PSD.
23. prosinca 2014. - 22:43
U velikoj dvorani Alkarskih dvora u utorak navečer pred više od 250 okupljenih Sinjana i njihovih gostiju predstavljena je knjiga "Sinjanje" s više od 4.500 riječi koje se isključivo ili ponajviše izgovaraju u Sinju i Cetinskoj krajini.

Autori knjige su Joško Kontić i slušatelji Hit radija kojemu je Kontić osnivač i glavni urednik.

Knjiga "Sinjanje" produkt je istoimene emisije Hit radija pokrenute u travnju 2009. godine. Prvih pet godina kroz 222 emisije slušatelji su pogađali riječi karakteristične za sinjsko ikavsko-štokavsko narječje, potom narodne izreke i poslovice  te poznate osobe s područja cetinskog kraja.

Posljednji serijal "Sinjanja" kroz 25 radijskih emisija tijekom prvih šest mjeseci ove godine slušatelji su zajedno s voditeljem i urednikom Kontićem i njegovim suradnicima prikupljali riječi karakteristične za Sinj i Cetinsku krajinu, slovo po slovo.

Prikupljeni materijal poslije višemjesečne sistematizacije zaustavio se na brojci od 5.400 riječi. Sve one su abecednim redom navedene u knjizi i uz svaku riječ navedeno je njeno značenje.

Najviše istoznačnica ima riječ zatvor: aps, bajbuk, buvara, ćuza, katabuj, prdekana i pržun. Čunčara je pogrdan naziv za ženu neprilična izgleda i ponašanja, lizibaka je sitna slatkovodna riba, prkno je stražnjica i tako redom.

Hrvatska udruga radija proglasila je emisiju "Sinjanje" najboljom radijskom emisijom, a Joško Kontić je kao autor i voditelj te emisije za 2014. godinu dobio zlatni mikrofon.

Okupljenim Sinjanima o knjizi su govorili Snježanka Jadrijević, Joško Kontić i skupina slušatelja koji su se najčešće javljali u emisiju: Anđa Jagnjić, Marinka Romac, Marija Librenjak i Željko Kekez.

Prigodno su govorili i gradonačelnik Sinja Ivica Glavan i dožupan Luka Brčić.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su glumci Sinjskog pučkog kazališta Mira Katić, Boženko Bobo Delonga, Bruno Barać i Zrinko Marić.

Tekst i foto: Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 15:45