StoryEditorOCM

Ževrnja u promet pustio obnovljeni Balečki most i posjetio Centar za rehabilitaciju u Vrlici

Piše PSD.
11. prosinca 2014. - 14:50
Splitsko/dalmatinski župan Zlatko Ževrnja u četvrtak je zajedno s gradonačelnikom Vrlike Ivanom Ćorićem i Petrom Škorićem, ravnateljem Županijske uprave za ceste otvorio obnovljeni Balečki most preko rijeke Cetine u vrličkom naselju Vinaliću.

U obnovu ovoga kamenog mosta, koji je pod zaštitom konzervatora kao vrijedno graditeljsko naslijeđe, uložena su tri milijuna kuna. Most je izgrađen 1908. godine. Dug je 45 metara i ima tri kamena luka s otvorima od po 9,1 metara, a širina kolnika je 4,55 metara. Na njegovu zaglavnom kamenu uklesano je: 'Zamislio isposlovao načelnik Joso Kulušić. Dovršen 1908. Graditelj Vicko, upravitelj Ivan, braća Kalafatić'.

Zbog neodgovarajućeg održavanja te sve intenzivnijeg prometa teških vozila na kamenim djelovima mosta došlo je do značajnih pomaka i velikih pukotina pa su stručnjaci utvrdili da je statički u vrlo lošem stanju.

Projekt njegove sanacije izradio je prof. dr. sc. Jure Radnić, a radove je u rekordnom roku od šest mjeseci uz konzervatorski nadzor obavila tvrtka Spegra. Tijekom zahvata obavljeni su, uz ostalo, i armirano-betonski radovi u samom tijelu mosta tako da mu je nosivost utrostručena. Most je u potpunosti sačuvao svoj izvorni vanjski izgled.

- Prije 106 godina graditelji nisu mogli predvidjeti današnji intenzitet prometa ni težinu vozila. Izgradili su prelijepi most, ali tadašnja tehnologija i proteklo vrijeme doveli su u pitanje njegovu statičku stabilnost pa mu je prijetilo urušavanje. Kako je za cijeli ovaj kraj most od izuzetne važnosti preko Županijske uprave za ceste izdvojili smo tri milijuna kuna i isfinancirali njegovu sanaciju, kaže župan Ževrnja.

Balečki most je naša kulturna baština, on je simbol ljepote ovoga kraja kojim dominira djevičanski bistra Cetina, ali i važna sastavnica ove prometnice. Na svemu tome mi gradimo planove revitalizacije ovoga prostora kroz razvoj turizma. Most na kojega se Vrličani ponose koristili smo 106 godina. Vjerujem da će kroz idućih 106 godina biti korišten puno intenzivnije, kaže Ivan Ćorić.

- Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom obnove Balečkog mosta. Ovo je treći most kojega smo obnovili posljednjih godina. Sve na rijeci Cetini. Najprije smo obnovili most na Panju, prije dvije godine završili smo obnovu Pavića mosta u omiškom zaleđu, a sada pripremamo dokumentaciju za rekonstrukciju Virinog mosta u Otoku, rekao je Petar Škorić.

Posjet Centru i samostanu

Tijekom boravka u Vrlici župan Ževrnja posjetio je i razgledao Centar za rehabilitaciju fra Ante Sekelez gdje su ga dočekali ravnateljica Ivana Klarić Kukuz sa suradnicima. Kako je vrijeme darivanja župan je korisnicima Centra darovao 10 tisuća kuna.

Poslije Vrlike župan Ževrnja posjetio je Franjevački samostan Gospe Sinjske u kojemu su ga primili gvardijan fra Petar Klapež i župnik fra Ante Bilokapić. Župan im je predao darove od po 10 tisuća kuna za župni Caritas te za Fond Gospe Sinjske za stipendiranje siromašnih studenata.

Piše Toni Paštar
Foto: Nikola Vilić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 10:30