StoryEditorOCM
Dalmacijakaštela

Zeleni Dalmacije: Prliću, 'Jugovinil' nije zelena oaza

Piše PSD.
25. studenog 2014. - 22:47

Uzbudili su se duhovi nakon što je krajem prošlog tjedna održana tematska sjednica Gradskog vijeća na kojoj je dr. Ivica Prlić javnosti priopćio da na području nekadašnjeg “Jugovinila” nema radioaktivnosti štetne za ljudsko zdravlje.

Ista ta javnost prstom upire u ekološke udruge koje godinama tvrde da se na “Jugovinilu” nalazi radioaktivni otpad koji je štetan za zdravlje ljudi, a udruge uzvraćaju prozivanjem nadleženih i pitaju se zašto su svih ovih godina šutjeli ako su znali da na “Jugovinilu” nema ničega štetnog za zdravlje čovjeka.

Povišena radioaktivnost

- Još smo u kolovozu od nadležnih zatražili izvješće o istražnim radovima na području bivše tvornice “Jugovinil”, izrađeno u Institutu za medicinska istraživanja, te program i dopunu programa sanacije, kako bi se pravovremeno i s valjanim činjenicama i podacima otklonile spekulacije vezane za povišenu prirodnu radioaktivnost na ovom području. Do današnjeg dana nismo podatke dobili, a zbog preseljenja Ministarstva nismo imali priliku ni za uvid.

Bez obzira na nedostatak finalizirane studije, iznenadila nas je izjava dr. sc. Prlića, objavljena u medijima, u kojoj se cjelokupna problematika povišene radioaktivnosti TENORMA prikazuje kao sasvim prirodna i bezopasna. Tvrdimo ono što smo znali i prije, iz podataka koji su nam službeno predočeni, da odloženi materijal na lokaciji ima povišenu radioaktivnost, što se navodi u dokumentu o suglasnosti Ministarstva na dopunu programa sanacije, u kojemu, među ostalim, stoji da nekontrolirano širenje TENORM-a, zbog povišene radioaktivnosti u odnosu na pozadinsko zračenje, može imati za posljedicu negativan utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš - izjavila je Dalma Luketin, predsjednica Zelenih Dalmacije.

Ako je, kako tvrdi Ivica Prlić, brzina doze zračenja na svim točkama lokacije ista onoj koja je oko te lokacije u okolišu, zašto se mora sanirati? Zašto se onda uz more, uz školjeru, ne otvori javni put da građani mogu pomorskim dobrom šetati? Ako na lokaciji postoje mjesta s višestruko povišenom prirodnom radioaktivnošću - a postoje, to je izmjerio upravo dr. Prlić, onda ih treba ukloniti, jer radiobiologija ne poznaje razlike između šteta koje čine zračenja iz umjetnih ili prirodnih radionuklida. Umjetnih radionuklida doista na lokaciji nema. To nikada nitko nije tvrdio - kaže Luketin, navodeći da ovo nije “zelena oaza“ i ovo nije obično čišćenje smeća.

Nije vrijeme za paniku, ali...

- Odgovorni nisu šutjeli 50 godina proračunato ili iz čiste zloće, nego jer se nisu usudili reći javnosti istinu o stvarnom stanju. Nije vrijeme za paniku, ali je vrijeme za prekid odlaganja sanacije i prekid tretiranja građanki i građana kao da su mala djeca kojima će se reći pola istine. Na kraju ostaje dojam da se opet kupuje vrijeme i otklanja odgovornost za sanaciju – zaključili su Zeleni Dalmacije.

Predsjednica “Lijepe naše” Kaštela Ivna Bućan kaže nam kako su nemalo ostali iznenađeni na istupe dr. Prlića, jer je, po njima, taj isti Prlić godinama radio istraživajući “Jugovinil”.

- Gdje su bili do sada, i on i brojni drugi iz nadležnih državnih institucija? Znači li ovo da se namjerno stvarala lažna slika o Kaštelima i pitamo se kome je to sve služilo. Zašto se s ovakvim izjavama u javnost nije izišlo mnogo prije, u zadnjih 50 godina, jer radioaktivni imidž Kaštelima je nanio velike štete, u gospodarstvu, kulturi življenja, u turističkog pogledu - zaključila je Bućan.

Na upit zbog čega udruge nisu prisustvovale samoj sjednici i otvoreno se sukobile s Prlićem, kazano nam je kako ih na sjednicu nitko nije ni pozvao.

jakov žarko

Dr. Biočić: Uvjeren sam da ovaj put podaci nisu lažni

Dr. Mihovil Biočić, član Povjerenstva za praćenje stanja u okolišu Kaštela veli kako je najvažnije da su svi podaci dokumentirani i provjerljivi.

- Ono što bih htio naglasiti jest da su vijećnici Ivan Kovač Matela i dr. Jadranka Bosančić imali apsolutno pravo pitati Prlića i začuditi se ‘’kako je to sada sve u redu, a pedeset godina to nije bilo’’.

Pitanja su utemeljena jer tvrdnje o opasnom radioaktivnom zračenju u proteklom vremenu, koje su bile općeprihvaćene, nije izrekla ‘’klapa pjevača dalmatinskih pjesama’’, nego najviša znanstvena ustanova u bivšoj Jugoslaviji i Hrvatskoj, Institut ‘’Ruđer Bošković’’ i znanstvenici iz Instituta iz kojeg dolazi i Ivica Prlić.
Stoga se Prlić trebao dobro potruditi da pobije i opovrgne i svoje starije kolege znanstvenike, potrudio se i dokazao to što je tvrdio – objasnio je Biočić, te nadodao da iako su, kako se vidi, bili ne jedanput varani, osobno uvjeren da ovaj put podaci nisu lažni, te da je ovo njegovo uvjerenje ovaj put moguće provjeriti, ako Povjerenstvo ili Grad to hoće - zaključuje Biočić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 04:54