StoryEditorOCM
Dalmacijadan sjećanja

Svijeće za grad heroj u Splitu, Šibeniku, Dubrovniku, Sinju...; Baldasar: Ne pada mi na pamet ići u Vukovar

Piše PSD.
17. studenog 2014. - 21:25
U znak sjećanja na žrtve Vukovara i tužnu dvadest i treću obljetnicu pada herojskog grada, večeras su na početku Vukovarske ulice u Splitu izaslanstvo Grada Splita, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici kotareva uz Vukovarsku ulice, ali i brojni građani simboličnim paljenjem svijeća odali počast svim tragično stradalima junacima. Među njima je bio i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je tom prilikom kazao:

- Ovo je tradicija koju svakako moramo nastaviti. Vukovar je grad koji traži najdublje poštovanje svih nas i ova simbolična gesta najmanje je što možemo učiniti.

Gradonačelnik nam je kazao kako Grad na početku Vukovarske ulice namjerava postaviti spomenik - dječaka s luminom kao trajni podsjetnik na ovaj posebni hrvatski grad:

- Projekt postoji, a Grad će ga pokušat financijski realizirati. Nemam precizne brojke u ovom trenutku, ali sam spomenik bi stajao oko sto tisuća kuna - komentirao nam je prvi čovjek Splita, kojeg smo pitali da li i privatno ode zapaliti svijeću u čast Vukovaraca.

- Ne, nisam palio svijeće. Nisam aktivni vjernik, ali bih uvijek otpratio suprugu koja to jest, kaže Baldasar kojem u ovom trenutku ne pada na pamet uputiti se u Vukovar, jer drži da je cijela stvar oko obljetnice previše ispolitizirana.

- Nisam bio nikada, radije bih otišao privatno, s par prijatelja, nevezano za obljetnicu, je sve ovo sada što se događa radi se na štetu Vukovara... - kazao je Baldasar, nakon čega je i upalio svijeću za pale Vukovarce.

Njegov primjer slijedili su i ostali, a među brojnima smo zatekli i Ivana Ćučića, učitelja iz OŠ Skalice koi je svoje učenike od petog do osmog razreda, članove povijesno-zemljopisne grupe, doveo da zapale svijeću.

- Već petnaest godina vodim svoje učenike da se poklone herojima. U srijedu ih vodim i na izložbu o padu Vukovara u Obrtničko tehničku školi. Bit će nas oko 150 i apeliram i na ostale nastavnike da slijede moj primjer, kaže Ćučić, a njegovi đaci, petaši - Vicko Bonačić Vicić i Šimun Vrsalović, premda se u vrijeme pada Vukovara nisu ni rodili, znaju ono osnovno:

- Puno ljudi je poginulo. Tamo je bio rat. Vukovar je bio srušen, al više nije.

U Vukovarskoj ulici zatekli smo i Tomislava Vrljića koji svake godine na tužnu obljetnicu upali svijeću u Vukovarskoj. Poveo je i malenu kći Viktoriju. U Vukovar će, kaže, kada djeca malo porastu...

Šibenik


Djeca iz šibenskih osnovnih škola na trgu ispred Krešimirova doma paljenjem svijeća i prigodnim programom obilježili su Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Dubrovnik

Dubrovnik se pridružio hrvatskim gradovima koji u Vukovarskim ulicama pale svijeće uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Dubrovčani će moći i sutra zapaliti svijeće ispred crkve sv. Vlaha i u Vukovarskoj ulici od 17.30 do 18.15 sati.

U znak sjećanja na sve sudionike obrane Vukovara, svijeće će zapaliti učenici dubrovačkih osnovnih i srednjih škola i njihovi profesori.

Paljenje svijeća za Vukovar održat će se u organizaciji Upravog odjela za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj Dubrovačko-neretvanske županije.

Misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u agresiji na Vukovar služit će se u Katedrali u utorak u 18 sati. 

Moje svjetlo za moj Vukovar

Pod geslom "Moje svijetlo za moj Vukovar" u ponedjeljak navečer Sinjani i Cetinjani upalili su na tisuće svijeća u čast žrtve Vukovara i žrtava u Škabrnji.

Udruga tjelesnih invalida Sinja na Trgu dr. Franje Tuđmana zapalila je 1.700 lampiona kojima su ispisali ime Vukovara.

Svijeće su zapaljene uz državnu cestu D-1 na prolazu kroz Sinj, uz istu cestu u Dicmu sve do mjesne crkve, u Gali, Košutama, Trilju...

Svijeće su na svojim prozorima zapalili i brojni građani.

A. MATIĆ, PSD, DUBROVAČKI VJESNIK, T. PAŠTAR
Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX
Vladimir Dugandžić / CROPIX 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:36