StoryEditorOCM
Dalmacijasveti Hubert

Gospi Sinjskoj hodočastilo 700 lovaca; Ževrnja: Oni su među prvima stali u obranu Hrvatske

Piše PSD.
7. studenog 2014. - 18:38
Prvim hodočašćem lovaca svetištu Gospe Sinjske u organizaciji Hrvatskog lovačkog saveza i uz domaćinsto Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije u petak poslijepodne održana je središnja proslava blagdana svetog Huberta, zaštitnika lovaca.

Više od 700 lovaca iz lovačkih saveza svih 20 hrvatskih županija i grada zagreba okupilo se kod spomenika alkaru na Biljugu alkarskog trkališta. Tu su svojim tijelima formirali rog svetog Huberta za milenijsku fotografiju Šime Strikomana koji je snimao s 15-20 metara visokih ljestava-autodizalice DVD-a Sinj.

Unatoč stalnim udarima juga i kiši okupljeni lovci formirali su povorku i od Biljuga krenuli u procesiji Splitskom ulicom do križanja s Matića ulicom, a potom Glavičkom do Trga kralja Tomislava i glavnog ulaza u Gospinu crkvu. Lovačka je, procesija, dakle, išla obrnutim putem u odnosu na tradicionalnu procesiju s Gospinom slikom.

Na čelu lovačke procesije bio je križ između rogova jelena kapitalca, znak raspela kojega je među jelenjim rogovoma vidio sveti Hubert, potom zastava RH, zastava Hrvatskog lovačkog saveza, zastave lovačkih saveza svih županija te na desetine zastava lovačkih udruga.

Prije procesije izaslanstvo lovaca položilo je vijenac i zapalilo svijeću za poginule branitelja Domovinskog rata Sinja i Cetinske krajine kod zgrade Općine. Kada je procesija došla kod Općine svi sudionici su zastali i odali počast poginulim braniteljima.

Svečanu svetu misu u crkvi Gospe Sinjske predvodio je gvardijan fra Petar Klapež uz asistenciju dvojice lovaca, fra Josipa Grbavca, ravnatelja Franjevačke klasične gimnazije i fra Stipe Bešlića, župnika Ogorja. Pjevali su klapa sv. Huberta, sopranistica Branka Pleština i zbor Lovačkog saveza Dubrovačko-neretvanske županije. Osim lovaca središnjoj proslavi blagdana sv. Huberta u Sinju nazočili su Domagoj Križaj, pomoćnik ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, župan Zlatko Ževrnja, gradonačelnik Sinja Ivica Glavan, čelnici drugih gradova i općina, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.

U prigodnoj propovijedi gvardijan Klapež je istaknuo da je ovo prvo nacionalno hodočašće lovaca svetištu Gospe Sinjske, a događa se u godini koja predhodi 300. obljetnici čudesne obrane Sinja i slavljenja sinjske nebeske zaštitnice Majke od milosti pod imenom Čudotvorna Gospa Sinjska.

U tom je kontekstu gvardijan najavio da će slavlje na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza 2015. godine u Sinju predvoditi kardinal Josip Bozanić. Kao drugu posebnost lovačkog hodočašća gvardijan je istaknuo da u Gospinoj crkvi nikada nije bilo toliko zastava te kao treću da nikada u crkvi nije bilo više muškaraca.

Poslije hodočašća i svečane svete mise sudionici nacionalne proslave sv. Huberta nastavili su slavlje u Dugopolju na svečanoj večeri.

- Petu proslavu blagdana sv. Huberta organizirali smo u Sinju zato što do sada nismo slavili u Dalmaciji. A upravo je Dalmacija najviše napredovala u lovstvu od završetka Domovinskog rata. Približili smo kulturu lova kontinentalne i južne Hrvatske. Zato smo se došli pokloniti Gospi Sinjskoj i u njenoj crkvi proslaviti svoga nebeskog zaštitnika sv. Huberta – kazao nam je Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza.

- U našoj županiji je preko 5.500 lovaca. Njima se svi ponosimo jer su upravo lovci među prvima stali u obranu Hrvatske od velikosrpske agresije. Lov je rekreacija, ali i značajni gospodarski potencijal kroz lovni turizam – kaže župan Zlatko Ževrnja.

Toni Paštar 
Snimio: Duje Klarić / Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:26