StoryEditorOCM
Dalmacijane izdvajaju NOVAC

Sinjani poručuju susjedima: Odrecite se alkarske časti!

Piše PSD.
4. studenog 2014. - 21:39
Iako su u alkarskom kraju svima puna usta Sinjske alke, posebno ususret 300. obljetnici te viteške igre koja će se obilježiti u kolovozu 2015. godine, samo Grad Sinj to dokazuje i izdvajanjem financijskih sredstava.

Alkarski kraj obuhvaća gradove Sinj i Trilj te općine Dicmo, Hrvace i Otok. Iz svih tih gradova i općina dolaze članovi sinjske viteške udruge, a čelnici tih gradova i općina u vrijeme alkarskih svečanosti u ulozi su domaćina. Pritom samo Grad Sinj svake godine za redovnu djelatnost Viteškog alkarskog društva kao udruge izdvaja 80 do 100 tisuća kuna.

Izgradnja dvora

U ostalim jedinicama lokalne samouprave alkarskoga kraja Viteško alkarsko društvo ne navodi se kao pozicija u njihovim proračunima. Slično je i kad su u pitanju Alkarski dvori. Taj velebni dom alkara gradio se novcem što su ga osiguravali država, Županija, Grad Sinj i VAD.

Do sada je uloženo oko 60 milijuna kuna, a za dovršetak Alkarskog muzeja još je potrebno oko 25 milijuna. Odlukom Vlade iz državnog proračuna preko Ministarstva kulture za Alkarske dvore osiguravano je 50 posto potrebnih sredstava, Grad Sinj sudjelovao je s 15 posto, Županija s 10 posto, a 25 posto je novac što ga je iz vlastitih izvora osiguravalo Viteško alkarsko društvo. Drugih gradova i općina alkarskoga kraja nije bilo nigdje. Kao što ih nema ni sada.

Srezani iznosi

Valjda i zbog toga, a pritisnuti sve manjim priljevom novca u proračun, i u Sinju su počeli s rezanjem sredstava alkarima. Pri donošenju ovogodišnjeg proračuna, gradonačelnik Ivica Glavan je, na osnovi dogovora s čelnicima Viteškog alkarskog društva, predložio da se za Alkarske dvore u 2014. godini izdvoji milijun kuna.

Na ultimatum vijećnika SDP-a i HNS-a, koji su potporu proračunu uvjetovali svojim amandmanima, među ostalim smanjenjem iznosa za Alkarske dvore, iznos je srezan na polovinu. Sada je gradonačelnik Glavan rebalansom gradskog proračuna taj iznos ponovno prepolovio pa je za Alkarske dvore ostala stavka od tek 250 tisuća kuna.

– Grad je za izgradnju Alkarskih dvora do sada izdvojio sedam milijuna kuna i u cijelosti je ispunio preuzetu obvezu od 15 posto ukupnih ulaganja. Ovaj iznos koji sada smanjujemo odnosi se na sufinanciranje uređenja interijera za Muzej Sinjske alke. Mi jamčimo da će Grad, kao i do sada, osigurati svoj dio. To nije upitno – kazao je Glavan.

Dobro bi bilo kada bi gradonačelnik Trilja i načelnici Dicma, Hrvaca i Otoka također objavili i jamčili da će sufinancirati završetak izgradnje Alkarskih dvora, odnosno Muzeja Sinjske alke, koji bi svakako trebao biti završen do jubilarne Alke u kolovozu iduće godine.

Posebno jer je stanje financija u proračunima Trilja, Otoka i Hrvaca puno bolje nego u Sinju. Ili ako već ne žive Alku i ne smatraju je svojom, neka to javno kažu i odreknu se alkarske časti. Pa neka se zna. Da ne bi bilo kako hoće časti, a ne daju masti.

toni paštar


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 00:15