StoryEditorOCM
DalmacijaNAMIRISALI USPJEH

Višani, bit će posla s hibom!

Piše PSD.
3. kolovoza 2014. - 23:52
Pogonu za sušenje i preradu smokava za proizvodnju viškog hiba u bivšoj vojarni “Samogor” u gradu Visu smiješi se bolja i zaposlenija budućnost. Kako je skupu pred 30-ak zainteresiranih poljoprivrednika obznanio Velimir Mratinić, predsjednik udruge “Viški hib”, ove godine, uz potporu Grada Visa, na otoku počinje otkup smokava, koromača, kadulje i drugog aromatičnog bilja.

– U pregovorima smo o pokretanju otkupa limuna i naranača, pružat ćemo usluge pakiranja i djelomične prerade, te skladištenja proizvoda drugim proizvođačima, a već imamo konkretan dogovor o proizvodima od rogača. Također krećemo i sa sušenjem rajčice, a vinarima ćemo ponuditi mogućnost sušenja grožđa za proizvodnju prošeka. Želimo stvoriti mali centar za proizvodnju autohtonih proizvoda jer se pokazalo da se na otoku može živjeti od tradicionalnih proizvoda i, što je najvažnije, to jamči otvaranje novih proizvodnih radnih mjesta na otoku – optimističan je Mratinić.

Skupu u “Samogoru” nazočila je i prof. dr. Snježana Tolić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, jedna od najkompetentnijih osoba iz akademske zajednice za područje problematike ruralnih područja, koja je nazočnima predstavila mjere ruralnog razvoja za koje će se raspisivati natječaji od ove jeseni pa sve do 2020. godine.

– Za gotovo svakog stanovnika Visa ima nešto u tom paketu programa ruralnog razvoja – podvukla je dr. Tolić.

Bogoljub Mitraković

Bit ćemo jedinstveni proizvođači na svijetu

– Upravo pokrećemo postupak dobivanja oznake izvornosti, a i područje na kojemu se proizvodio viški hib bit će zaštićeno. Sada radimo na istraživanju povijesnih dokaza i u tome nam je potrebna velika pomoć svih otočana, pa i naših iseljenika, koji imaju bilo kakve povijesne dokumente o hibu, poput recepata, pisama u kojima se spominje, fotografija, pjesama, priča... – kaže Mratinić.

– Treba saditi smokve, što će se na kraju višestruko isplatiti jer će Višani i Komižani (ne zaboravimo Biševo i Svetac) imati ekskluzivno pravo komercijalno i legalno proizvoditi jedan proizvod iza kojega će stajati EU. Dakle, proizvodit ćemo ga mi i nitko drugi na svijetu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:49