StoryEditorOCM
DalmacijaZNATE LI ZA JAVNI NATJEČAJ?

Ne prihvaćaju nikoga tko nije iz redova njihove stranke

Piše PSD.
13. srpnja 2014. - 01:19
Rješenje Trgovačkog suda u Splitu da se za privremenog upravitelja tvrtke “Vodovod i odvodnja Cetinske krajine” imenuje bivši sinjski gradonačelnik Mate Jukić izazvala je buru na sinjskoj političkoj sceni. Klub vijećnika SDP-HNS-a od predsjednika Gradskog vijeća Hrvoja Markulina, koji je i predsjednik sinjskog HDZ-a, zatražio je sazivanje izvanredne tematske sjednice Gradskog vijeća.

Predsjednik kluba vijećnika i sinjskog SDP-a Stipe Jadrijević Cvrlje navodi cijeli niz pitanja proizišlih iz Jukićeva imenovanja: Zašto Skupština tvrtke nakon isteka mandata Marija Vukasovića Lončara nije imenovala novog direktora, već je to trebao učiniti Trgovački sud? Drugo, tko je predložio Matu Jukića? Kako je moguće da je za privremenog upravitelja imenovana osoba koja nikada nije bila zaposlenik tvrtke niti poznaje problematiku njezina funkcioniranja? A ima i još toga s upitnicima.

Izigrali izborna obećanja

Jadrijević Cvrlje pita sinjsku izvršnu gradsku vlast kako misli štititi interese u “Vodovodu i odvodnji Cetinske krajine” kada dopušta da se za čelnog čovjeka tvrtke imenuje osoba koju nije predložio ni jedan suvlasnik, a sve zbog opstruiranja izbora direktora od strane predstavnika grada Sinja u Skupštini tvrtke, te seriju zaključuje pitanjem misli li gradska vlast zbog ovoga pokrenuti postupak razvrgavanja društvenog ugovora o “Vodovodu i odvodnji Cetinske krajine” između Sinja i ostalih suvlasnika.

Hrvoje Markulin podsjeća da su iz nekada najveće gradske komunalne tvrtke nastale dvije: “Vodovod i odvodnja Cetinske krajine” i “Čistoća Cetinske krajine”. Podsjeća i da je zamjenica sinjskoga gradonačelnika Kristina Križanac 2. lipnja za člana Skupštine “Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine” imenovala Ivicu Romca, koji je izostao sa sjednice Skupštine i tako onemogućio izbor direktora, jer se ni jedna odluka ne može donijeti bez nazočnosti predstavnika Grada Sinja.

– Odluku Trgovačkog suda o postavljanju privremenog zakonskog zastupnika tvrtke smatramo diskrecijskim pravom suda i ne želimo je komentirati. Predstavnici sinjskog HDZ-a nisu ni s kim ni javno ni tajno po tom pitanju imali dogovore – navodi Markulin. Ocjenjujući da je neizbor direktora štetan za tvrtku, njezine djelatnike te sve korisnike usluga, Markulin predlaže da se problem riješi suvlasničkom izmjenom društvenog ugovora u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima ili da se do direktora dođe javnim natječajem, što je, podsjeća prvi sinjski HDZ-ovac, bio dio izbornih obećanja onih što danas upravljaju Sinjem.

Dr. Stipislav Jadrijević, koji živi i radi u Zagrebu, ali je od 2009. godine stvarni šef sinjske gradske vlasti, javno izražava nezadovoljstvo što Trgovački sud nije prihvatio njihov prijedlog da privremeni upravitelj bude dosadašnji direktor Mario Vukasović Lončar jer su oni, veli, konsolidirali tvrtku. Još dodaje da zbog suvlasničkog udjela od 47 posto Sinj opravdano zahtijeva mjesto direktora u objema tvrtkama nastalima dijeljenjem “Vodovoda i čistoće”, “Vodovodu i odvodnji Cetinske krajine” i “Čistoći Cetinske krajine”.

Jednima je 47 više od 53

Nositelj NL-a Miro Bulj kaže kako sve koji su na vlasti u Sinju zanimaju samo stolice i zbrinjavanje vlastitih ljudi. Za rješavanje konkretnog slučaja, ali i u svim drugim tvrtkama u (su)vlasništvu Grada Sinja, Bulj predlaže izbor javnim natječajem kako bi priliku dobio i netko od oko 500 visokoobrazovanih sa Zavoda za zapošljavanje.
Stavovi političara su vrlo zanimljivi. Tako Cvrlje Jadrijević zaboravlja da je on kao vijećnik i SDP od 2009. godine u formalnoj i(li) neformalnoj koaliciji s NL-om dr. Jadrijevića, kojoj su osiguravali potporu kad god je to trebalo.

Hrvoje Markulin podržava diskrecijsko pravo Trgovačkog suda u izboru privremenog upravitelja, ali implicira da je društveni ugovor suprotan Zakonu o trgovačkim društvima. I, na kraju, kao rješenje vidi javni natječaj. A upravo je njegova stranka imala kontrolu nad ukupnim vlasničkim udjelima i tada su bez pitanja drugih mogli uvesti takvu praksu.

Što se, pak, tiče stava dr. Jadrijevića, on očito drži da je 47 posto sinjskog udjela više od 53 posto koje imaju ostali suvlasnici. Prije četiri godine sinjska vlast uz sebe je pridobila Trilj i tako osigurala potrebnu većinu. Sada su Trilj, Dicmo, Hrvace i Otok jedinstveni i, suprotno dr. Jadrijeviću, drže da im zbog 53 posto suvlasničkog udjela u objema tvrtkama pripada mjesto direktora u jednoj i zamjenika direktora u drugoj. Svi su, dakle, u pravu, svi peru ruke, ali vrijeme sve pokaže, pa će reći i tko je stao iza Jukića.

A interes građana? Tko njih što pita? I zašto bi ih se pitalo? Oni imaju vlast po vlastitoj mjeri, kakvu su zaslužili.

toni paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:27