StoryEditorOCM
Dalmacijaagresivne štetočine

Voćari na muci - milijuni puževa napali su listove i mlade plodove mandarina

Piše PSD.
3. srpnja 2014. - 15:25
Zbog najezde puževa, urod mandarina na neretvanskim plantažama mogao bi biti manji za petnaest posto. Najugroženija su područja nedaleko od ušća Neretve gdje puževi doslovno brste listove i mlade plodove. Radi se o milijunima puževa različitih veličina, malih, srednjih i velikih te puževa golaća, koji su se nastanili u krošnjama mandarina otkuda ih je jako teško istjerati. Ne pomažu ni dopuštena kemijska sredstva, pa su neretvanski voćari prisiljeni sakupljati puževe i odnositi ih izvan plantaže.

To su barski puževi, ali i neke nove uvozne vrste, koji se ne mogu konzumirati, a u ovom slučaju su izrazito agresivne štetočine, koje zadaju glavobolje neretvanskim voćarima. Tu spada i španjolski puž, vrlo invazivna vrsta, koji je u naše krajeve došao u uvezenom voću i povrću iz Španjolske i Portugala. Puno je otporniji od naših “klasičnih” puževa, brzo se širi i puno bolje podnosi sušu. Izleže na stotine jajašaca, a kako je hermafrodit – znači dovoljan je samo jedan da napravi pravu najezdu svojim potomstvom. Osim toga, ovaj španjolski puž, za razliku od domaćih, jako dobro podnosi sušu – za vrijeme suše se većina puževih jajašaca isuši prije izlijeganja, međutim, španjolski puž nanosi na stotine jajašaca i time ima puno veći postotak izlijeganja od ostalih vrsta.

Agronomi lijeka nemaju

Nakon pohoda puža na stablu mandarine ostaju sjajni tragovi njegove sline, listovi su probušeni na više mjesta, a kada unište listove, prelaze na plodove, trenutačno veličine lješnjaka. Kako doznajemo, napadaju mandarine i vašingtonke, jedino preskaču rusku mandarinu, zbog gorke kore i tvrdoga lista.

Jako topla zima i kišovito proljeće pogodovali su širenju puževa, jer nije bilo dovoljno hladno da promrznu jajašca i tako se uništi barem dio ionako brojne populacije. Ove je zime u Neretvi bilo toliko toplo da voćari kažu kako puževi zapravo nisu ni silazili sa stabala mandarina.

S najezdom puževa ozbiljno su se u koštac uhvatili i neretvanski agronomi, ali lijeka jednostavno nema. Kada se puževi zavuku u krošnju, ne pomaži nikakva kemijska sredstva. Voćarima tada ostaje jedino mogućnost sakupljanja i fizičkog uklanjanja te prosipanje granula spužomora ispod stabla. Ali ni to nema velike učinke, jer se granule otope prilikom zalijevanja, a i većina puževa postala je otporna na sastojke granulata.

Ručno ih sakupiti i uništiti

- Napade puževa naši ljudi su olako shvaćali. Problema je bilo i prijašnjih godina, ali ovoga ljeta možemo govoriti o pošasti koja napada plantaže - kazao nam je agronom Robert Doko. Dvije zime su bile iznimno blage i vlažne, što je pogodovalo štetnicima koji su se namnožili. A puževi posebno oštećuju plodove mandarina, gule ih pa takvi plodovi nisu za tržište - upozorio je agronom Doko.

Dodatni je problem i agronomima i voćarima nepostojanje odgovarajućeg sredstva za suzbijanje ovih štetočina. Na raspolaganju su jedino granule, koje treba prosipati ispod stabala i uz rubove parcela, posebno prema kanalima. Također bi se i deblo moglo poprskati “bordoškom juhom”, a zemlja očistiti od trave i korova, što bi spriječilo puževe da se penju na stabla.

Neretvanski voćari s kojima smo razgovarali ističu da nikada nije bilo ovoliko puževa u nasadima agruma, a osim na plantažama puževi se zavlače u povrtnjake i plastenike. Stoga su mnogi započeli sakupljati štetočine i uništavati ih izvan plantaža, ali to je dugotrajan i mukotrpan posao na parcelama veličine jednoga ili dva hektara, jer dok očiste red mandarina do kraja, već se moraju vraćati na početak, gdje su stigli novi puževi.

stanislav soldo

Puž dnevno pojede i do 50 posto svoje težine

U prosjeku dnevno puž pojede i do 50 posto svoje težine, odnosno godišnja oko 2,5 kilograma biljnog materijala. Uz grizotine, od jednake važnosti su štete koje puževi izazivaju onečišćenjem plodova svojim sluzavim tragom, a uz to prenose i patogene gljivice i bakterije koje poslije napadaju biljku.


Vapno, kameno brašno, pijesak...

Alternativni načini suzbijanja puževa su da se oko stabala posipaju vapno, kameno brašno, pijesak, oštri šljunak i piljevina, jer sve to skida sluz s puževa tijela. Posipaju se po tlu oko biljaka. Među alternativom se spominje i korištenje eteričnih ulja, lavande, ružmaria ili kadulje, koji također odbijaju puževe. Ove metode mogu biti učinkovite jedino u manjim vrtovima i na balkonima, a nikako na velikim plantažama.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:11