StoryEditorOCM

Faros u šarenilu cvjetnih boja

Piše PSD.
30. lipnja 2014. - 22:39
Posljednjih dana Stari Grad turistički diše “punim plućima”, u jednom danu znalo se u gradskoj luci vezati i do 140 nautičkih plovila, a sve goste, baš kao i brojne otočane, drevni Faros dočekao je šarenilom cvjetnih boja.

Naime, Grad je po drugi put pod pokroviteljstvom Europske komisije, a u suradnji sa Slovenijom kao zemljom partnerom, organizirao za hrvatske prilike jedinstveni “Festival divljeg cvijeća”, kao dio europskog projekta “Divlje cvijeće Europe”.

– Glavno obilježje festivala je predstavljanje autentičnoga biljnog pokrova našega škoja, prirodnih ekoproizvoda i pripravaka, te povezivanje različitih generacija koje su kroz svoje radove “patchworke” izvezle, oslikale ili nekom drugom originalnom tehnikom prikazale raznovrsne biljke i cvijeće. Zajedno s volonterkama srednjoškolkama, korisnice Dnevnog boravka izradile su više od sto kvadrata tekstila na kojem se vezlo, slikalo, crtalo, lijepilo i šivalo biljne motive, stvarajući pritom prelijepu priču o biljkama ovog otoka i domovine nam Hrvatske – kazala je aktivistica Željana Škarpa.

U projektu je aktivno sudjelovao i Dječji vrtić “Sardelice”, čiji su radovi ukazali na ljubav djece prema bilju, cvijeću i prirodi, za što je ponajviše zaslužna njihova svestrana ravnateljica Marija Cvitić Franetović. Tu su i Osnovna škola “Petar Hektorović” iz Staroga Grada i udruga “Trim” iz Vrboske koji su svojim radovima obogatili festivalska zbivanja.

Vrijedni spomena su i radovi korisnica Centra za pomoć i njegu iz Komiže, Udruge “Hrvatski pleter” - Kluba ljubitelja ručnog rada iz Pakraca, Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” i Dnevnog boravka za starije osobe iz Velike, te Osnovne škole “Vladimir Nazor” iz Trenkova u Slavoniji, koji su posjetiteljima prenijeli svoju priču i posebnosti svog kraja.

Festival je popraćen radionicama starogrojskih kolača, prešanog suhog cvijeća, sapuna i drugih proizvoda, izložbama, tradicionalnim plesovima, sajmovima Starogradskog polja, degustacijama ekoproizvoda, ali i nezaboravnom ribarskom večeri, gdje je upriličeno druženje uz pjesmu, ribu i vino.

U vrtu palače Bianikini mogli su se vidjeti radovi pristigli iz Rumunjske, Bugarske, Slovenije i Velike Britanije, dakle, zemalja koje također sudjeluju u ovom europskom projektu.

– Dnevni boravak za starije osobe Stari Grad vrlo aktivno se uključio u projekt, prepoznajući prigodu da se kroz međugeneracijsku suradnju prikaže Europi našu biljnu raznolikost, tradiciju življenja i ljubav prema prirodi – kazala je Maja Budrović, ravnateljica Crvenog križa otoka Hvara.

Ipak, vrhunac festivalskih događanja svakako je bila modna revija “Cvijeće u modi” na najvećem gradskom trgu Tvrdalju, a njoj su veliki doprinos dale Vesna Jelušić, prof. Marija Novak i Jasenka Bosnić. Razdraganoj publici predstavile su se mlade volonterke noseći kreacije ukrašene samoniklim cvijećem lavande, smilja, buhača... Reviju je upotpunio koncert “Levonda kidsa”, “Fundaća” i grupe “Nex”.

Doprinos i za poplavljene u Slavoniji

U Muzeju Staroga Grada, izloženi su radovi sudionika koji poput šarene livade dočaravaju bogatstvo i raznovrsnost biljaka. U Čitovnici, organizirana je prodajna izložba cvjetnih buketa i aranžmana cvjećarne "Ljiljan" i njezine vlasnice Suzane Stančić, koja je svojom kreativnošću prikazala ljepotu cvijeća i aranžiranja, također i izložba radova korisnica Dnevnog boravka za starije osobe, koje su izložile slike od prešanog suhog cvijeća, košarice i ukrase od špaga sa cvjetnim buketićima, kao i radovi Dječjeg vrtića "Sardelice" iz Staroga Grada, također na temu cvijeća. Cjelokupan prihod od prodaje ovih izložaka namijenjen je stradalima u poplavama u Slavoniji, a realizirat će se preko GD-a Crvenog križa u Hvaru.

MIRKO CNRČEVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 13:28