Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 12.03.2014. u 10:11

epilog najveće korupcijske afere

Sanader izlazi iz zatvora kao 70-godišnjak

Nakon izricanja presude na Županijskom sudu u Zagrebu / FOTO: Boris Kovačev / Cropix

Potvrdi li Vrhovni sud presude Ivi Sanaderu (61), a do sada je osuđen zbog afera Ina, za ratno profiterstvo, odnosno aferu uzimanja provizije od Hypo banke, te za izvlačenje novca preko “Fimi Medije”, ukupno bi, objedinjavanjem kazni, mogao dobiti najviše 15 godina zatvora, kolika je maksimalna kazna za kaznena djela koja su mu se u ovim postupcima stavljala na teret, pojašnjavaju pravni stručnjaci s kojima smo jučer razgovarali.

Za “predaju” Ine Mađarima, te za proviziju od Hypo banke, Sanader je osuđen na jedinstvenu kaznu od deset godina, dok je za “Fimi Mediju” osuđen na devet. Čekaju ga još i suđenja za aferu “Planinska”, te aferu “Dioki”.

U aferi “Planinska” optužen je da je Stjepanu Fioliću, izdašnom financijeru HDZ-a, pomogao da zgradu u Planinskoj ulici 2009. godine proda Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno višoj cijeni od tržišne, u čemu su mu pomogli još i tadašnji ministar Petar Čobanković te Mladen Mlinarević, čija je tvrtka povećala vrijednost zgrade za duplo od tržišnog, na 79,9 milijuna kuna.

U aferi za prodaju struje “Diokiju”, tvrtki svojeg tadašnjeg bliskog suradnika i prijatelja Roberta Ježića, Sanader se tereti da je “Diokiju” omogućio kupnju struje po povlaštenoj cijeni, te da je “Diokiju” osigurao kredit od 15 milijuna kuna od strane HEP-a.

U svim tim postupcima ključni su iskazi svjedoka, odnosno iskazi pokajnika koji su nagodbama dobili znatno blaže kazne. U aferi “Planinska” nagodio se Petar Čobanković i dobio kaznu društveno korisnog rada, a krivnju je po optužnici priznao i Stjepan Fiolić, koji se nada da će mu priznanje sud uzeti u obzir prilikom izricanja kazne. U aferi HEP-Dioki optuženi su još i Ivan Mravak, tadašnji direktor HEP-a, kao i sam Robert Ježić.

Mravak je u istrazi priznao krivnju. Robert Ježić bio je krunski svjedok protiv Sanadera u optužnici za uzimanje mita pri privatizaciji Ine. I Ježić i Sanader su nakon podizanja optužnice odbacili kriminal koji im se stavlja na teret, a početak suđenja zbog Ježićevih je zdravstvenih problema odgođen za svibanj ove godine.

Maksimalna kazna za sva ta djela koja se Sanaderu stavljaju na teret je 15 godina zatvora, pa je to i najveća kazna koja mu može biti izrečena objedinjavanjem presuda, naravno uz uvjet da zaista bude pravomoćno osuđen u svim tim slučajevima.

Od kazne se oduzima vrijeme provedeno u pritvoru. Kada se sve izračuna, zbroji i oduzme, Ivo Sanader bi, opet uz uvjet da bude pravomoćno osuđen, mogao zatražiti uvjetni otpust iz zatvora nakon odslužene dvije trećine kazne. Dakle, za nekih desetak godina, ako epilog svih suđenja bude maksimalna kazna zatvora.

mario kavain


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: corcoran | Komentirano: 12. ožujak 2014. 16:23
I kad bude izaša sa 70 god što neće moć j*****vat,jako sam zabrinut.
Komentar od: ponizan | Komentirano: 12. ožujak 2014. 14:55
meni jutros poneki iz najuže familije ustaju iz kreveta i izgledaju kao da su preboljavali teške bolove, a sve zbog toga što im je se ukenjala njihova odanost i vjera u ZNA SE....... nema pogrdnog naziva čime mene nisu nazivali samo zbog toga što sam još u ranim devedesetim upozoravao na HDZeov lopovski naboj. čeko sam dugo, ali sam dočeko da im se mogu smijat u usrane hdz face.
Komentar od: picaferaj_st | Komentirano: 12. ožujak 2014. 13:26
Znači, Sanader je iša u školu za pope ???? Piše da je završija "Srednju vjersku škola za spremanje svećenika" -današnja Nadbiskupijska gimnazija. Zato je i studira u inozemstvu jer ta škola nije ni bila priznata u bivšoj državi. Pa zar su tolika sirotinja bili?? Nisu imali para da ide u Nodila ili Marulića (a školovanje je bilo besplatno i živili su u Splitu) ili je čovik stvarno tija bit pop pa se posli pridomislija, ko će ga znat
Komentar od: pumpezi | Komentirano: 12. ožujak 2014. 13:18
Nije, nije, "novo doba", "dosljedni" sve zna i čudi me malo kako on nije Premijer ili bar koji visoko pozicionirani HDZ-jac.
Komentar od: | Komentirano: 12. ožujak 2014. 12:31
Možeš biti zaljubljen u nekoga
u toj zaljubljenosti,ništa ne vidit i opravdavat samo ono u što si zaljubljen.
Ne znam odakle ta mržnja prema bivšim komunjarama,osobno su meni fašisti pokupili oca i poslali u koncetracioni logor,srečom vratio se živ,
ono što je tamo doživio nikad ama baš nikad nije pričao.
Bio je uvijek odsutan u mislima i teško je doprijeti do njega.
Bio sam u domovinskom ratu lijećim se od PTSPa uvjeren sam da strahovi koje imam da su povezani ne samo sa domovinskim ratom nego i sa tim logorom,organizam pamti.
Sad ja vas pitam trebam li ja mrzit naciste,fašiste,
Ja kažem ne i nikada neću.
Prošlo je toliko godina i maknite se pojedinci s te teme.
Dosljedan nemoj mi se javljat na ovu temu previše soliš pamet svima na portalu.
Ne moraš se javljat baš na sve,svi mi imamo pravo na svoje mišljenje ali ako je tvoja zadnja
Onda to pravo uskraćuješ drugima.
Komentar od: dosljedan | Komentirano: 12. ožujak 2014. 12:10
Mislim, koji ku.r.ac je ovo?

Kao da sada jovanovic prikup***kaze da su SVI klubovi prve noometne lige najmestali utakmice i bavili se tko zna kakvim kriminalom pa zabrani prvaku Dinamu natjecanje na deset godina, ali u potpunosti abolira i viceprvaka i osvajaca kupa jer su, *iako radili isto sudjelovali u postupku i pokajali se*, pa na kraju, tijekom izricanja presude zabrani posjetu buducim utakmicama svim navijacima svih klubova na neodredjeno vrijeme???
Komentar od: dosljedan | Komentirano: 12. ožujak 2014. 11:59
grubi

Greska!

Kako onda tumaciti krajnju i zakonski upitnu benevolentnost suda prema svim drugima umocenima u aferu, a bili su ili visoki hdz-ov kadar ili njihovi najblizi poslovni suradnici?

Da li se tako postupa prema prominentnim clanovima organizacije, sto vise i po svom priznanju umocenima u slucaj, a koju si cijelu u presudi oznacio krivom?

Sto je cilj ove nelogicnosti? Spin, uticaj na izbornu kampanju ili svjesan pokusaj da i ovu presudu, kako to vec zadnje vrijeme postaje pravilo, visa razina u potpunosti odbije?

Igraju se, i ne samo u ovom slucaju, temeljnim postulatima drzavnog uredjenja za malu dnevnopoliticku korist!

Da li je vladajucima to vec dogorjelo do prstiju da se ovim moraju sluziti, a sve to gledati sa sigurne, 15000 km velike udaljenosti?

Hoce li Vesna biti jaca nakon jace, ako zoki *iznenadjujuce* i******avi kako je on doveo do polovice, a sada neka se drugi uhvati posla?

Meni ovo opasno slici vec vidjenom!
Komentar od: dosljedan | Komentirano: 12. ožujak 2014. 11:50
defender

Nisu svi isti. Nije recimo mesic, koji je APSOLUTNO u isto vrijeme i na istom mjestu trebao biti sa sanaderom.
i puno ranije, ali on se tada za Hrvatsku zvao zasticenim svjedokom, a u svijetu svjedokom pokajnikom.
I svime onime sto *jeste* sada, a *bio* je upravo suprotno koju godinu prije.

Razlika je znas li se *snaci* i zanijekati sve sto si bio, kada se od namjestenika - miljenika prometnes u nepotrebnog, cak omrazenog namjestenika a radi informacija koje su ti bile dostupne.

Ponovit cu tri tajne kojih se kloni svako u drzavi, a otkrivanje kojih bi objasnilo BAS SVE sto se dogadjalo do sada:

- odakle dr Tudjman i od koga je organizirana paralelna osnivacka skupstina hdz-a da se makne puno podrzavanijeg dr veselicu?

- odakle mesic i od koga je organizirana njegova promidzba da od, od svog naroda zasticenog svjedoka postane tom istom narodu predsjednik, da se makne vec plebiscitarno prihvacenog Budisu?

- zasto je uopce onako naprasno sanader dao ostavku cime se izlozio progonu pravosudja sto je sa pozicije premijera mogao sprijecavati, i zasto je niti mjesec dana nakon pao u nemilost dojucerasnje *kud ivo tu i ja* jace?

Cetvrta tajna biti ce djelom otkrivena vrlo brzo, a ona glasi:

-odakle zoki na mjestu predsjednika sdp-a i kako je na njemu opstao nakon izbornog fijaska kada je sanader drugi put za redom osvojio Saborske izbore?

Odnosno, nece bas biti otkrivena, ali ce se ta pitanja postavljati kada, radi neuspjeha u provedbi zadaca zoki od namjestenika - miljenika postane omrazeni namjestenik.

Ubrzo!
Komentar od: Grubi | Komentirano: 12. ožujak 2014. 11:38
u komentaru dana mungos izrazava zabrinutost presudon adezeu jer takav presedan znaci da se u buducnosti moze tako osudit bilo koju stranku itd.
a to po njemu nije u redu jer stranka je udruga gradjana dok su za kriminal odgovorni pojedinci.
nije mi jasno sta tu ima bit lose. ka da se nije znalo cilo vrime ko je i sta je sanader i ekipa. ako ta udruga gradjana imajuci to na umu i dalje to podrzavala onda ko ih j.
a to sta bi zbog slicne situacije mogla nayebat neka druga stranka u buducnosti - u cemu je problem? neka nayebe! neka se osudi sve krimose, cile stranke iz kojih su operirali i svakoga ko je ogreza u pljacku. samo sta stranacki uhlj***** vole svoje privilegije i povlastice pa in nije problem zatvorit oba oka isprid ocigledne pljacke, jer da je onda bi izasli iz stranke. i sad bi mi tribali bit zabrinuti zbog njih i njihovih osjecaja?! ma gle qrca!
Komentar od: defender two | Komentirano: 12. ožujak 2014. 11:15
Epilog najveće korupcijske afere?!

Ovdje ni n od najveće, k korupcijeske, a afere nema spomena to i vrapci na granama znaju, malim ljudima se time samo truje mozak, čisti se prašina samo ispod otirača za noge kako bi se sada prikazalo da je izvršna i zakonodavna vlast u hrvatskoj na najvećoj mogućoj razini što se tiče lopovluka, nepotizma i korupcije. Ne možemo se oteti dojmu da je sve dirigirano od političkih oponenata hdza koji su sada na vlasti jer su temeljem optužnice protiv ive i hdza trenutna vlast dobila izbore. Ne branim hdz niti ivu sanadera međutim sve stranke POGOTOVO SDP I HNS i sada rade kao što je radio hdz samo što su usavršili i sofisticirali drugačiji modalitet krađe novca.

Kad je tako sudbena vlast ažurna i temeljna glede uskokove i dorhove optužnice protiv ive sanadera na kojega je svaljeno sve ono što i nije napravio, zašto isiti ne procesuiraju naše "tajkune" odnosno trenutno 260 milijardera koji su na nepoznati način zgrnuli bogastvo u visini od 30 milijardi dolara od devedesetih na ovamo, upravo iznos koji nedostaje u državnoj blagajni. To je iznos koji se zna.

Ili zašto isti nisu procesuirali sve one prijave koji su revni dorhini te uskokovi istražitelji iz svojih prašnjavih ladica pohranili na raznorazna odlagališta diljem lijepe naše.

Pametnom dosta.

SVI SU ONI ISTI!
Komentar od: novikorisnik | Komentirano: 12. ožujak 2014. 10:58
Ako ga ne oslobodi vrhovni, oslobodit će ga europski sud. Ne zato što se nije kralo nego jer je suđenje obavljeno traljavo.
Dobar dio dokaznog materijala je rekla-kazala svjedoka pokajnika kojemu je bilo u interesu svaliti što više krivnje na Sanadera. Zašto je Sanader za isto djelo dobio višu kaznu od ostalih, kako se Maček izvukao bez prave kazne?
Nadalje suđenje političkim strankama bi bio opasan presedan, takva presuda bi otvorila vrata političkim progonima te bi kao takva narušavala slobode govora i izražavanja.
Nemojte me krivo shvatit, ja mislim da je HDZ uglavnom mafijaška organizacija ali je istodobno i opozicija! Ako se omogući ovakvo narušavanje ugleda i funkcioniranja stranaka, postoji vrlo velika opasnost od zlouporabe od strane aktivne vlasti.
Komentar od: dosljedan | Komentirano: 12. ožujak 2014. 10:46
Izici ce on brzo radi proceduralnih gresaka prvostupanjskog suda koji, u suradnji sa medijima ovim spinom skrece pozornost sa propasti *lex perkovic* i prema mustacu sto znaci i svima ostalima, i sa sudjenja za genocid u organizaciji partije kojoj su vladajuci sljednici.

I ostalih, *nebitnih* Audija, segona, merzelica, vanjskopolitickih i ekonomskih problema...

A da je bilo ne oprastati bas svakom *pokajniku koji nista nije znao* samo ako se i******asni protiv sanadera, nego provesti temeljito sudjenje bez obzira na trenutne medijsko politicke potrebe ostao bi sanader dulje u zatvoru.

Zajedno sa jos par desetaka likova koji *nista nisu znali* osim pokupiti milijune kuna!
Komentar od: mufljuz | Komentirano: 12. ožujak 2014. 10:31
izači će on brzo pošto su u vrhovnom sudu sami hdz-ovci
Komentar od: pumpezi | Komentirano: 12. ožujak 2014. 10:28
Nije mu dobro srce i boli ga noga. Ki zna di će on biti za 10 godin.