StoryEditorOCM
Dalmacijaprekipjelo im

Hvarani odlučni: Tražimo više policajaca, zabranu ‘after beach partyja’ i ispijanja alkohola na javnim površinama te progon nasilnika

Piše PSD.
20. lipnja 2014. - 14:44
Tražimo više policajaca, zabranu ‘after beach partyja’ i ispijanja alkohola na javnim površinama te progon nasilnika, zahtjevi su sa skupa upućeni gradskim vlastima i policiji

--------- TEKST start ---------

Stanovnici otoka Hvara još uvijek su pod jakim dojmom nereda i masovne tučnjave koja se dogodila u ponedjeljak navečer u gradu Hvaru, vezano uz nesporazume između Frane i Joška Žuvele, vlasnika bistroa “Marinero”, i obitelji Lekaj koja u gradu podno Španjole ima pekarnicu i tri prodavaonice.

Svima je zapravo jasno da takvi događaji, isto kao i prethodno prijavljeno silovanje britanske državljanke, paljevina motocikla i okolnih vozila, te pojačana nazočnost interventne policije koja pokušava vratiti stanje javnog reda i mira na zadovoljavajuću razinu, jesu negativna propaganda na samom početku sezone u ovoj svjetski poznatoj turističkoj meki.

To je zapravo pitanje egzistencije, pa ljudi naprosto podržavaju osnivanje Stožera za Hvar, ali i usvojene zaključke Udruženja obrtnika otoka Hvara, a najviše su revoltirani time da se netko uopće drznuo angažirati grupu nasilnika da raščisti napetu situaciju između spomenutih osoba, što se moglo čuti i na sastanku s građanima u četvrtak, u podne i pol, u Gradskoj loži. Stotinjak mještana okupilo se u samoj Loži, a još bar toliko ispred nje.

– Prekjučer je stavove Udruženja obrtnika otoka Hvara podržalo oko sto ugostitelja s našega škoja. Donijeli smo zaključke prema kojima se treba zabraniti ispijanje alkoholnih pića na javnim površinama tijekom cijelog dana, 24 sata, te da se trgovinama koje prodaju rashlađena alkoholna pića i hranu zabrani rad poslije 20 sati.

Nismo zadovoljni brojem policijskih djelatnika na Hvaru, to govorimo već godinama, ni prijedlozima da se dovedu zaštitari radi održavanja javnog reda i mira, pa stoga pozivamo MUP RH da poveća broj interventnih policajaca, osobito ljeti.

Želimo da se naša tržnica pretvori u kulturno dobro bez alkoholiziranih osoba, da se komunalni redari uniformiraju i angažiraju s dodatnim ovlastima, a da se Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj uputi zahtjev kako bi se “plaćenicima” koji su napali i ozlijedili našega kolegu ugostitelja sudski zabranio ulazak u grad Hvar.

Danas smo naše (su)građane, koji su do zadnjeg mjesta ispunili Gradsku ložu, upoznali s onim što tražimo, dobili smo njihovu podršku i zasigurno ćemo istrajati na nastojanjima da svima koji ovdje obitavaju osiguramo miran i dostojanstven život – kazala je Katica Vučetić, predsjednica Udruženja obrtnika otoka Hvara.

Progon partijanera

Tijekom sastanka spomenut je i pismeni zahtjev da se na ovu temu čim prije zatraži izvanredna sjednica Gradskog vijeća, te da i lokalna samouprava zajedno s policijom i građanima osigura normalan život na otoku. Predsjednik toga tijela Marko Jeličić (Lista za ponos mista) obećao je da će to učiniti čim prije, najkasnije do četvrtka.

Premda su vrata grada, koji se diči s više od 145 godina turističke tradicije, svima otvorena, u Hvar je svatko dobro došao tko će se pridržavati pozitivnih pravnih propisa u Republici Hrvatskoj i gradskih odluka, jedan od zaključaka ide za tim da se u gradu zabrani daljnji slijed “after beach partyja” upravo zbog nereda koji ih prate. To je ustvari stara priča, saga o različitim pogledima kad je o turističkoj ponudi riječ, jer nije mali broj onih koji bi gradu vratili imidž kulturnog turističkog središta, tj. središta koje će omogućiti dobar odmor i zabavu svima, a ne samo partijanerima.
Na škoju se posljednjih dana sve više govori o učestaloj pojavi neosnovanih anonimnih dojava raznim tijelima represije, neki pak otvoreno iskazuju zavist i netrpeljivost prema pojedinim ljudima, ugostiteljima, obrtnicima i poduzetnicima.

To je zapravo jedan od detalja aktualne socijalne slike, spominju se narkomani, reketari i drugi asocijalni tipovi, a zanimljivo je da na vidjelo izlaze i neki detalji kad je riječ o angažiranju “batinaša”, što samo po sebi govori da su međuljudski odnosi na Otoku sunca bitno drukčiji nego prije, tj. da su otišli u neželjenu krajnost.

Naime, u Jelsi se po kuloarima govori da su prije oko mjesec dana, u ranu zoru, na vrata jedne privatne pekarnice pokucala trojica neznanaca i tražila vlasnika, a kad im je zaposlenik koji se tu zatekao rekao da trenutno nije na radnom mjestu, oni su ga bez ikakvog povoda fizički napali.

Čovjek je bio u šoku i, nažalost, zbog nanesenih tjelesnih ozljeda završio na HMP-u, a kad smo htjeli provjeriti okolnosti tog događaja, vlasnik je bio bez komentara.

Ipak, ostaje dojam da je otok ove godine puno više premrežen raznim “batinašima”, a hoće li se njih efikasnom prevencijom u dogledno vrijeme i suzbiti, tek ćemo vidjeti.

mirko crnčević

Frane Žuvela: Neka se Lekajima omogući rad!

Okupljanje više od stotinu Hvarana u Gradskoj loži, i još toliko ispred Lože, osiguravala je policija i ono je prošlo bez ikakvih incidenata. Građani očito podržavaju smirivanje stanja, žele živjeti i raditi bez ikakvih ekscesa. Čak je i Frane Žuvela, čovjek koji je u ovoj priči najviše nastradao, iskazao uistinu civilizacijsko ponašanje poručivši da ne treba ustrajavati na tome da se Lekajima onemogući rad. Naprotiv, mora se inzistirati na provođenju propisa i djelotvornosti onih koji ih provode, pa će svima biti puno bolje.


hvar_incident7-180614-1-1.jpg
Članovi Stožera za Hvar traže progon batinaša i partijanera Boždar Vukičević/CROPIX

hvar_incident10-180614-1.jpg
Nemile scene, poput ove u kojoj Hvarani zatvaraju trgovinu obitelji Lekaj, ne bi se trebale ponoviti Božidar Vukičević/CROPIX

hvar_incident18-180614.jpg
UZ OKVIR!!! Pretučeni Frane Žuvela smiruje tenzije Božidar Vukičević/CROPIX

hvar_incident.jpg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:53