StoryEditorOCM
DalmacijaDISKRIMINACIJA ZAKONITA!

Mještanima legalizacija deset puta jeftinija nego došljacima

Piše PSD.
29. svibnja 2014. - 10:22
Ovako su mogli stavit i da livaci moraju plaćat skuplje, ili familije bez dice, ili crnci, Kinezi, Arapi, Hercegovci, plavuše, jer diskriminacija je uvik diskriminacija, bez obzira po kojoj se osnovi ona provodila - riječi su grupe naših čitatelja, koji su se Slobodnoj Dalmaciji obratili zbog, kako tvrde, diskriminatorske politike općinske vlasti u Sućurju na otoku Hvaru.

Neravnopravnost, uglas će naši sugovornici, očituje se u odluci o plaćanju komunalnog doprinosa za objekte koji se nalaze u postupku legalizacije. Općina je, prvo jedan načelnik, a odmah potom i njegov nasljednik, odlučila da mještani Sućurja, a u mještane se računaju oni koji u tome mjestu imaju prijavljen boravak kroz zadnje tri godine, plaćaju umanjeni komunalni doprinos. I to za čak deset puta manji u odnosu na došljake, a među njima i Sućurjane od kolina koji, eto, imaju tu nesreću da žive na drugom poštanskom broju.

Neshvatljiva odluka

- Ja sam Sućurjanin od loze koja je i osnovala ovo misto, nema većeg Sućurjanina od mene, ali mi se to ovom neshvatljivom odlukom ne priznaje - veli jedan od gnjevnih čitatelja “Slobodne”, ne želeći, kao ni ostali njegovi istomišljenici, s imenom u javnost, jer ga je, objašnjava, strah ga odmazde i još većih problema.

- Ni Norvežani iz tvrtke PPK Nekretnine, koji su moćni i puni novca, ne mogu se boriti s našim općinarima, a kamoli ćemo mi, pa se zato i jesmo obratili “Slobodnoj” - napominju.

Razumiju, kažu, potrebu da se ljudima koji žive na otocima olakša, da se stimulira život daleko od kopna, ali se, dodaju, nikako ne mogu složiti da se sav teret, a poznato je da je onaj novčani najteži, prebaci na njihova leđa.

- Recite vi nama di to ima da jedan čovik komunalni doprinos plaća 60 kuna po metru kubnome, a njegov prvi susid samo šest kuna?!

- Kako gdje, pa u Sućurju!

- Eto, mi vas zvali da nam pomognete, a vi se rugate. A nama je već puna kapa šta se i Općina ruga s nama. Prvo je onaj načelnik donio odluku da domaći ljudi plaćaju 50 posto manji iznos od nas koji ne živimo u Sućurju, a onda je ovaj, čim je doša na vlast, to još smanjio na našu štetu.

Prebrojavanje imovine

“Onaj” načelnik je nezavisni Ivan Vitali, a “ovaj” je HDZ-ov Ivan Slavić. Prvi je odluku o smanjenju komunalnog doprinosa za investitore s adresom u Sućurju donio mjesec dana prije lanjskih lokalnih izbora, pa mu ni to nije pomoglo da ostane na vlasti, a drugi je popust podebljao niti mjesec dana nakon što je ustoličen za šefa mista. Bila mu je to, ako ne računamo povećanje vlastite plaće, praktično prva važnija načelnička odluka.

- Shvaćam nezadovoljstvo osoba koje su vam se obratile, no nemoguće je svima udovoljiti, uvijek će se netko osjećati oštećenim - mirno će prozvani Slavić.

- Smanjenjem komunalnog doprinosa izišli smo ususret našim mještanima, kojima je život na otoku ionako težak, a većina ostalih, kojima je ostala puna cijena komunalnog doprinosa, ipak su imućniji, imaju više nekretnina, mnogi od njih su došli i iz inozemstva, tako da im nije problem platiti taj iznos - robinhudovski objašnjava sućurjački načelnik.

A Sućurjanima, jer vele da se i oni takvima osjećaju, koji su nam se obratili kosa se diže na glavi.

- Tko je taj Slavić da prebrojava ičiju imovinu?! I odakle mu pravo da odlučuje kome će uzeti novac a kome neće?! - ogorčeno pitaju. A to pravo da u prvoj zoni općinari za legalizaciju objekata “stranim” investitorima naplaćuju 60 kuna po metru kubnome, a domaćima samo šest kuna, pri čemu će za objekt od, recimo, 200 četvornih metara “stranac” Općini platiti 30.000 kuna, a domorodac 3000, dao im je Zakon o komunalnom gospodarstvu. Koji je uređenje komunalnog doprinosa ostavio u nadležnosti lokalne samouprave.

Jedinice lokalne samouprave, navodi zakonodavac, ovlaštene su utvrditi opće uvjete i razloge zbog kojih se u pojedinim slučajevima može odobriti djelomično ili potpuno oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa. Detalja, međutim, nema, pa tako nema ni objašnjenja je li dopuštena segregacija po adresi stanovanja. No, ne piše ni da je zabranjena.

Nezadovoljnim Sućurjanima ostaje tek mogućnost da se obrate Visokom upravnom sudu RH, koji je, rečeno nam je u Ministarstvu uprave, nadležan za ocjenu akta kojim je Općina Sućuraj uredila plaćanje komunalnog doprinosa.

Vinko Vuković
snimio Ivo Ravlić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 11:51