StoryEditorOCM
Dalmacijaskup u županiji

Novca je malo, ali službe su spremne za sezonu!

Piše PSD.
13. svibnja 2014. - 16:35
Novca je malo, no unatoč tome sve službe u Splitsko dalmatinskoj županiji od vatrogasaca, preko Hitne pomoći, Gorske službe spašavanja, policije, svih ustanova i instituxcija koje brinu o šumama i vodama spremni dočekuju sezonu.

Zaključili su to predstavnici svih službi koje je već po običaju okupio Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Domaćin skupa Slavko Đapić, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Split, poznatijeg kao 'Služba 112' zadovoljan je što su se skupu odazvali svi koji nešto znače u zaštiti i spašavanju. Za razliku od lani kad je načelnike trebalo požuriti da ažuriraju podatke i planove, ovogodišnji skup počeo je pohvalama:

- Stalno apeliramo na gradove i općine da nam na vrijeme pošalju planove posebnih mjera zaštite od požara i ove godine je više od polovice gradova to učinilo što je veliki pomak od lani – kaže Đapić.

Skupu uoči sezone nazočio je Petroslav Sapunar, predsjednik Županijske skupštine, a koliko je priprema svih službi važna podsjetio je Luka Brčić, zamjenik župana ujedno i prvi čovjek županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

Premda se u javnsoti o radu Stožera malo zna, njegova važnost najbolje se vidjela prije dvije godine za sniježnog nevremena kad je unatoč svakodnevnim teškoćama sve izvrsno funkcioniralo upravo zahvaljujući dobroj pripremi i organizaciji. Zato je Brčić, pozdravljajući skup kazao:

- Nema uspješne sezone bez sigurnosti,a kako sigurnost zahtijeva dobru pripremu, edukaciju i organizaciju, znam da će i ove godine sve u našoj županiji funkcionirati za nas i goste – kazao je Brčić.

Svi oni bit će sigurni na moru, u zraku, na cesti, a dogodi li se kakvo zlo,  poput požara, za sezonu je spreman cijela vojska gasitelja, kako onih profesionalnih tako i dobrovoljaca, kazao je Dražen Glavina, županijski vatrogasni zapovjednik.

- Imamo po 126 profesionalaca u dvije postrojbe i to u JVP Grada Splita i Imotski te 1526 dobrovoljnih gasitelja. Vatrogasci su lani, kazao je kao i uvijek izlazili na teren 'od mačke na krovu do požara' i to 1987 puta, no ipak najčešće na požare u više od 1100 intervencija. Požari najviše prijete ljeti, pa će ove godine primiti još 448 gasitelja sezonaca, dok će još 60 angažirati županija, no iz godine u godinu problem je u novcu.

- Do 3 tisuće kuna plaće im financira država, a iznad toga trebaju plaćati gradovi i općine pa već sada kažem da novca mora biti – kaže Glavina.

Podsjetio je i na još jednu ne manje važnu činjenicu uoči sezone:

- Molim vas ažurirajte sve podatke na vrijeme da u svako doba znamo tko je nadležan u općini i gradu i vidite s vatrogasnim društvima u svojoj sredini što im treba, ima društava koja imaju zastarjelu opremu,a to se ne bi smjelo događati – kazao je načelnicima i gradonačelnicima Glavina.

Njih, doduše nije bilo u velikom broju, no oni koji su bili poslušali su što im je rekao vatrogasni zapovjednik. Njih nekolicina napustilo je skup tijekom izlaganja predstavnika jedne strane tvrtke jer ih je naljutila prezentacija o cikloni u Indiji.

No iako se radi o dalekoj zemlji, a kod nas na sreću nema razornih ciklona, princip i zaključak je isti: priprema i organizacija te pravovremeno obavještavanje putem medija ključno je da se izbjegnu velike žrtve.

Ukoliko se takvo nešto dogodi spreman je i Crveni križ, kazao je Željko Grubišić, ravnatelj županijskog Crvenog križa. -Imamo 13 društava, brinemo o darivateljima krvi koji će darivati 20 tisuća doza krvi, a cijeli tim u slučaju velike nepogode može pripremiti tisuću obroka u 4 sata. - kazao je Grubišić.

Zlu ne trebalo, rekli bismo, a u slučaju najgorega dobro je znati da veliki tim ljudi brine o sigurnosti naših gostiju, ali i našoj sigurnosti.

Najavljene su i dvije akcije; jedna je vatrogasna vježba 'Florijan  2014.' 21. svibnja u Zemuniku kraj Zadra. Druga je akcija 'Tours' koju već deset godina uoči sezone provodi MUP.

OJDANA KOHAREVIĆ
Foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:07