StoryEditorOCM
Dalmacijapos u makarskoj

Nakon osam mjeseci kašnjenja dobili ključeve svojih stanova, proslavili pjesmom i harmonikom

Piše PSD.
28. ožujka 2014. - 16:00
Agonija s useljenjem u četiri zgrade POS-a za 130 kupaca stanova je okončana podjelom ključeva u petak ujutro.

Predstavnici APN-a, na čelu sa Stankom Čukeljem, direktorom APN-a za pravni promet nekretnina, i makarski gradonačelnik Tonči Bilić uručili su prve ključeve Mariji Bodrušić i Slobodanu Antoniniju, a potom i svim ostalim stanarima.

Unatoč ranijim problemima oko gradnje, stanari su upriličili feštu s harmonikom, pjesmom i domjenkom, radujući se što će konačno imati vlastiti krov nad glavom.

Blagoslov zgrada i stanara udijelio je župnik Zelenke don Damir Bistrić, zaželjevši im dobrodošlicu u ime svih župljana.

Direktor Čukelj ispričao se stanarima zbog osam mjeseci kašnjenja, osjećaju suodgovornost koju, radi situacije s izvođačem, nisu mogli izbjeći.

- Bude li nedostataka, naš sustav postoji i u jamstvenom roku od dvije godine ispravit ćemo pogreške i propuste, rekao je direktor APN-a.

Državna agencija za promet nekretninama u makarske stanove investirala je 70 milijuna kuna, od kojih je država iz poticajnih sredstava uložila 20 milijuna kuna. Izgradnja poticane stanogradnje u Makarskoj započela je kupnjom zemljišta 2003.godine, a odonda se sređivala prostorna i projektna dokumentacija te su se ishodile građevinske dozvole. Pred sam kraj izbila je afera i oko pristupnog puta, što je također otegnulo završetak infrastrukture. Četvorni metar stanare će koštati 940,73 eura.

Stanari su pohitali u obilazak svojih stanova, a mnogi od njih nisu se mogli opustiti u sreći, stalno se bojeći kako im APN neće naknaditi štetu zbog materijalnih nedostataka. Pozivaju se na članak 17 ugovora koji glasi da se potpisivanjem kupoprodajnog ugovora prenosi na kupca sva prava prema izvođaču radova u smislu nedostataka u stanu.

Angažirali su i odvjetnike, koje će Grad platiti, strahujući da APN neće podmiriti troškove popravaka nedostataka ili kvarova u stanu. Prema tvrdnjama predstavnika APN-a, svaki kupac je, uz ključ, dobio i jamstvenu knjižnicu, ovjerenu žigom APN-a, u koju upisuju nedostatke, šalju u Zagreb i APN će u najkraćem roku popravke izvršiti posredstvom izvođača radova.

Mnogi ih stanari nisu s povjerenjem shvatili, nego su odmah popisivali nedostatke koje su na prvi mah uočili i tražili od prisutnih predstavnika APN-a da im potpišu. Nekima su to učinili, ali neki su se požalili novinarima da potpis nisu dobili. Jamstvo vrijedi dvije godine i nema straha da propuste ne će APN ispraviti, uvjeravaju predstavnici investitora.

ana dragičević, foto: cropix



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:53