StoryEditorOCM
DalmacijaMATIJAŠA TRUDI

Paukovi maslinici i vinogradi ubiru nagrade za izvrsnost

Piše PSD.
3. ožujka 2014. - 22:32

Veliki trudi dalmatinskih težaka nedavno su nagrađeni u sjedištu Splitsko-dalmatinske županije, gdje su proglašeni najbolji maslinici i vinogradi u prošloj godini. Miranda Matijaš iz Pozorca u marinskoj općini dobila je diplomu za najuzorniji rodni maslinik.

Bila bi to tek puka informacija da se ne radi o osobi koja je do sada pobrala brojne nagrade ne samo u maslinarstvu, nego i vinogradarstvu te da njezini maslinici i vinogradi nemaju zanimljive priče isto toliko koliko je i ona svojom svestranošću zanimljiva. Kada ju je prije 27 godina ljubav dovela u Pozorac, nju je i supruga joj Stanka u tajne uzgoja maslina i vinovih loza uveo pokojni svekar Mate, a dodatno motivirao pokojni djever, general bojnik Andrija Matijaš Pauk, legendarni dozapovjednik 4. gardijske brigade koji je poginuo u listopadu 1995., zadnjih dana Domovinskog rata.

Plodna didovina

- Svaki put kad dobijem nagradu, sjetim ih se obojice i vjerujem da nas gledaju s neba i da su oni zato zaslužni. Ovaj nagrađeni maslinik dida nam je ostavio u naslijeđe nakon smrti prije osam godina. Tada je brojio 24 stabla, a danas ih je 40. U protekle dvije godine urod je bio oko 9 tona maslina, od kojih smo preradili 1100 litara ulja.

Etno zbirka

No, na obližnjem brdu s kojega pogled puca na cijelu marinsku kotlinu imamo još jedan novozasađeni maslinik s dvjestotinjak stabala - govori nam Miranda, koja je iskustvo koje su joj je prenijeli svekar i Andrija upotpunila školovanjem. Formula njezina uspjeha i u jednom i drugom poslu su, veli, prvenstveno ljubav, potom znanje i trud.
Iako je ona alfa i omega, prava organizatorica, svi iz obitelji odrade svoj dio posla, suprug, sin Mateo, kćeri Andrea i Ana, a i baka Anka, iako ima 87 godina, “dade ruku”.

I za njezin prvi vinograd s 2200 loza, koji su naslijedili od Pauka, vezuje se priča. Neizbrisiv joj je jedan detalj: U njemu je njezin djever Andrija radio pet dana prije nego što je otišao na ratište i poginuo.

- I sada mi je slika pred očima kako smo se toga dana šalili - sjetno će Miranda.

Zahvaljujući Mirandinu trudu, Paukov stari vinograd i danas daje ploda. Miranda nije dopustila da nakon Andrijine pogibije zaraste u korov. Štoviše, spomenuti broj loza u međuvremenu je narastao na 5 i pol tisuća trsa babića koje su podigli na stupove.

- Vino vam radim po starom receptu. Nema u njemu ni vode ni cukra, prava je likarija - pohvalila se. No, nisu u Mirande samo vino i ulje likarija, već i rakija koju radi od raznih biljaka i voća koje također uzgaja u svom vrtu. Na polici u konobi tako se nalazi travarica, čak rakija od maslina, kadulje, badema, višnje, smokve, oraha….

Uz vrhunsko ulje i vino, u njezinoj konobi koja nalikuje na muzej s etno zbirkom obiteljske tradicije, među antikvitetima nalaze se kredenca i škrinja bake Anke koju je donijela u “dotu“, stare 150 godina, plug za oranje star 300 godina, kamenica za ulje stara dva stoljeća, naprava za pravljenje hostije iz 19. stoljeća kakva se još nalazi samo u viniškoj crkvi. Tu su još gargaše, potkove za sreću, kubure, obiteljske fotografije na kojima su preci... A posebno mjesto na zidu zauzela je harmonika s kojom je Andrija bio u “Oluji”, a koju je ostavio nećaku Mateu.

Gordana Dragan
Snimio Tom Dubravec/CROPIX

Sretna žena

Miranda je, kaže, sretna žena. Voli raditi, a nadasve je odana svojoj obitelji. Suprug Stanko ponosan je na djecu.Takvu djecu nema nitko na svijetu. - Sve loše što nam se događalo u životu, kao i Andrijina pogibelj, vratilo nam se u dobru s djecom - kazuje Stanko. Cilj mi je dočekati unučad na koju ću prenijeti ljubav prema masliniku i vinogradu tako da nastave živjeti - sa smiješkom će Miranda.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 19:07